Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
Beeld door: beeld: Robin Duister

Vanuit mijn stichting IKBENWIJ werken we aan een opdracht voor Rotterdam Circulair. Het platform van Gemeente Rotterdam waarmee ze stadsgenoten willen motiveren en aansporen om duurzaam om te gaan met spullen. Bijvoorbeeld door geen eten weg te gooien, kleding te repareren en afval te scheiden. 

Mijn stichting is gevraagd om een campagne tot circulair handelen op te starten in de Afrikaanderwijk. We gingen de straat op, op zoek naar toffe bewoners met mooie verhalen. Op de Afrikaandermarkt liepen we Bernardo Bailey tegen het lijf. Een grote man met rasta’s en een groen hesje aan. Hij was afval aan het scheiden en plastic aan het oprapen. 

We raakten in gesprek en ik werd steeds nieuwsgieriger naar hem. Hij was trots op zijn werk. “Ik doe dit met liefde”, vertelde hij. Hij bleek hoger opgeleid, een slimme man. In Nederland is hij nooit aan een goede baan gekomen en heeft dit werk omarmd. Volgens Bernardo’s geloof Rastafari is het belangrijk om de wereld schoon achter te laten. Daar zet hij zich nu volledig voor in. 

Zo kwam ik er, tijdens onze circulaire zoektocht, ook achter dat in de Islam voedselverspilling not done is. Daar hebben ze allerlei creatieve oplossingen voor. Er ontstaan nieuwe recepten en mooie acties. Één van de structurele acties is het ophalen van voedingsmiddelen bij supermarkten die zij wegdoen. Deze verkopen zij weer aan bewoners voor een schappelijke prijs of maken hier gerechten voor de restaurants van.

Rotterdam Circulair voelde voor mij als iets elitairs aan, iets wat alleen voor mensen uit rijkere buurten Hillegersberg of Blijdorp was

Door de gesprekken aan te gaan, gewoon op straat, kwam ik er voor de zoveelste keer achter dat we uit onze bubbel moeten komen. Verbinding moeten maken. Rotterdam Circulair voelde voor mij als iets elitairs aan, iets wat alleen voor mensen uit rijkere buurten Hillegersberg of Blijdorp was. Zoals wel vaker met de campagnes van gemeente Rotterdam het geval is. Het is een ver van onze bed show. Waar zijn die normale Rotterdammers? Gewoon mijn buurman of buurvrouw? Ik zie ze niet terug in de meeste campagnes die ik tegenkom. Waar is het verhaal van deze mensen?

Om die te vinden, moet je de stad in. Met mensen in contact komen. Wees nieuwsgierig naar elkaar, verwonder en verbaas je over elkaars verhalen. Zo ontstaat er een connectie. Weet je dat mensen heel vaak blij zijn om hun verhaal te delen? Ze zijn trots op hun geloof of de ambacht die ze uitvoeren. Als wij een camera op hun neus plaatsen, denken ze: “Ik ben bijzonder, ik mag er zijn”. 

Rotterdammers, ga eens met elkaar in gesprek. We kunnen nog zoveel van elkaar leren.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_1116_2.JPG

Lorenzo Elstak

Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte ook Stichting Platform Katendrecht en heeft zijn eigen media- en productieplatform Pure-Amusement. Hij hoopt dat Katendrecht een dorp in een stad blijft waarin iedereen zorg draagt voor elkaar.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.