Ga naar de inhoud

Rotterdamse kinderen krijgen aangeleerd: ‘gelukkig zijn kun je leren’

Kinderen leren hoe ze met spanning moeten omgaan is op zich goed, stelt Romy van Dijk. Zolang het maar niet afleidt van de maatschappelijke problemen die deze stress bij kinderen veroorzaken.

versbeton_opinierubriek-04
beeld: Michael van Kekem

De Willibrordschool in Rotterdam gaat haar leerlingen ‘hersenles’ aanbieden om ze leren om te gaan met stress, zo meldde RTV Rijnmond op 16 juni. Volgens de intern begeleider Marijke Verhagen komen gemiddeld bij drie tot vier kinderen per klas problemen voor, vooral kinderen die boosheid ervaren en niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Als kinderen de spanning niet kunnen ontladen, zo wordt gezegd in de reportage, gaan hun leerprestaties achteruit en wordt de stress nog erger. Daarnaast kan langdurige stress bij kinderen op latere leeftijd zorgen voor stemmings, slaap- en eetproblemen. 

Om hun spanning te reguleren leren de kinderen daarom in groepen 5 tot en met 8 hoe hun brein werkt en leren ze drie ademtrainingen. Eén van de leerlingen geeft aan dat ze thuis haar ademhalingsoefeningen toepast en andere leerlingen met stress goed kan helpen. Een ander geeft aan bij stress wel de ademhaling te willen controleren, maar dat ze vaak spanningshoofdpijn krijgt waardoor het niet lukt.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam