Ga naar de inhoud

Sporten in een gezondheidscrisis: hoe Rotterdamse verenigingen het hoofd boven water hielden tijdens de lockdown — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Temidden van een nationale gezondheidscrisis deden Rotterdamse sportverenigingen hun best om sportend Rotterdam te blijven verbinden. Loyale leden, veerkrachtige besturen en een goed georganiseerd gemeentebeleid hielden samen het Rotterdamse verenigingsleven tot nu toe in stand. Maar niet zonder zorgen voor de toekomst. 

lowres VERS BETON _ SPORTVERENIGING ATOMIUM 61 ROTTERDAM MEI 2021 _ LISA DIEDERIK (C)-09-2
beeld: Lisa Diederik

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de eerste lockdownmaatregelen werden afgekondigd in Nederland, sindsdien passeerden diverse versoepelingen en aanscherpingen van het coronabeleid de revue. De gesloten samenleving laat weinig sectoren onverlet: ook het sportwezen wordt hard geraakt. 

In maart vorig jaar sloten alle sportaccommodaties van Nederland noodgedwongen de deuren. Hoewel er sinds het ingaan van de meest recente versoepelingen weer grotendeels ruimte is voor binnen- en buitensport, hebben veel sportverenigingen nog steeds te kampen met de gevolgen van een sportseizoen dat gekenmerkt werd door beperkende maatregelen.

De beperkende maatregelen tijdens de afgelopen lockdown blijken niet zonder gevolgen te zijn geweest voor de sportparticipatie. Onderzoek van de nationale sportkoepel NOC*NSF wijst uit dat Nederlanders sinds januari 2020 een stuk minder zijn gaan sporten. In een jaar tijd daalde de nationale sportdeelname van 62 naar 49 procent. De afgelopen jaren nam het aantal Nederlanders dat wekelijks sport gestaag toe, maar de coronacrisis heeft die vooruitgang van jaren, in twaalf maanden tijd tenietgedaan.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam