Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
lowres VERS BETON _ SPORTVERENIGING ATOMIUM 61 ROTTERDAM MEI 2021 _ LISA DIEDERIK (C)-09-2
Beeld door: beeld: Lisa Diederik

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de eerste lockdownmaatregelen werden afgekondigd in Nederland, sindsdien passeerden diverse versoepelingen en aanscherpingen van het coronabeleid de revue. De gesloten samenleving laat weinig sectoren onverlet: ook het sportwezen wordt hard geraakt. 

In maart vorig jaar sloten alle sportaccommodaties van Nederland noodgedwongen de deuren. Hoewel er sinds het ingaan van de meest recente versoepelingen weer grotendeels ruimte is voor binnen- en buitensport, hebben veel sportverenigingen nog steeds te kampen met de gevolgen van een sportseizoen dat gekenmerkt werd door beperkende maatregelen.

De beperkende maatregelen tijdens de afgelopen lockdown blijken niet zonder gevolgen te zijn geweest voor de sportparticipatie. Onderzoek van de nationale sportkoepel NOC*NSF wijst uit dat Nederlanders sinds januari 2020 een stuk minder zijn gaan sporten. In een jaar tijd daalde de nationale sportdeelname van 62 naar 49 procent. De afgelopen jaren nam het aantal Nederlanders dat wekelijks sport gestaag toe, maar de coronacrisis heeft die vooruitgang van jaren, in twaalf maanden tijd tenietgedaan.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. De Tegemoetkoming Amateursportverenigingen COVID-19 biedt sportverenigingen financiële steun om gederfde inkomsten te compenseren. ↩︎
  2. De Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties COVID-19 is bedoeld om de huur van een sportaccommodatie kwijt te schelden als deze accommodatie vanwege de coronamaatregelen niet door amateursportorganisaties gebruikt kon worden. ↩︎
  3. Voor dit artikel hebben wij Yusuf Celik van Rotterdam Sportsupport gesproken op 24 maart 2021. ↩︎
stijnvoogt

Stijn Voogt

Stijn Voogt (1998) studeert Rechten en Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit en vraagt zich voortdurend van alles af. Voor Vers Beton stelt hij zijn vragen over mens en maatschappij aan de inwoners van de stad waar hij vandaan komt en niet snel zal vertrekken.

Profiel-pagina
Tijs

Tijs ter Haar

Tijs ter Haar (1998) is freelance journalist, tekstschrijver en atleet. Met een achtergrond in Europese Studies en interesse in politiek van het Europese tot het lokale niveau buigt hij zich over sociaal-maatschappelijke vraagstukken als ongelijkheid, identiteit en welzijn; onderwerpen die stuk voor stuk terugkomen in de Rotterdamse stadsdynamiek.

Profiel-pagina
LISA-DIEDERIK-PORTRET-2019

Lisa Diederik

Fotograaf

Het werk van Lisa Diederik (1990) draait om het tonen van authenticiteit en andere werelden. Daarin ziet zij het als uitdaging het uitzonderlijke in het gangbare weer te geven, het liefst met een vleugje humor. Ze studeerde aan de Willem de Kooning en is sindsdien naast fotograaf ook werkzaam in de Rotterdamse kunstwereld.

Profiel-pagina