Ga naar de inhoud

Sporten in een gezondheidscrisis: hoe Rotterdamse verenigingen het hoofd boven water hielden tijdens de lockdown — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Temidden van een nationale gezondheidscrisis deden Rotterdamse sportverenigingen hun best om sportend Rotterdam te blijven verbinden. Loyale leden, veerkrachtige besturen en een goed georganiseerd gemeentebeleid hielden samen het Rotterdamse verenigingsleven tot nu toe in stand. Maar niet zonder zorgen voor de toekomst. 

lowres VERS BETON _ SPORTVERENIGING ATOMIUM 61 ROTTERDAM MEI 2021 _ LISA DIEDERIK (C)-09-2
beeld: Lisa Diederik

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de eerste lockdownmaatregelen werden afgekondigd in Nederland, sindsdien passeerden diverse versoepelingen en aanscherpingen van het coronabeleid de revue. De gesloten samenleving laat weinig sectoren onverlet: ook het sportwezen wordt hard geraakt. 

In maart vorig jaar sloten alle sportaccommodaties van Nederland noodgedwongen de deuren. Hoewel er sinds het ingaan van de meest recente versoepelingen weer grotendeels ruimte is voor binnen- en buitensport, hebben veel sportverenigingen nog steeds te kampen met de gevolgen van een sportseizoen dat gekenmerkt werd door beperkende maatregelen.

De beperkende maatregelen tijdens de afgelopen lockdown blijken niet zonder gevolgen te zijn geweest voor de sportparticipatie. Onderzoek van de nationale sportkoepel NOC*NSF wijst uit dat Nederlanders sinds januari 2020 een stuk minder zijn gaan sporten. In een jaar tijd daalde de nationale sportdeelname van 62 naar 49 procent. De afgelopen jaren nam het aantal Nederlanders dat wekelijks sport gestaag toe, maar de coronacrisis heeft die vooruitgang van jaren, in twaalf maanden tijd tenietgedaan.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures