Ga naar de inhoud

Waarom Vers Beton na 10 jaar een nieuwe missie heeft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vandaag is het oprichtingsmanifest van Vers Beton precies 10 jaar oud. Na een decennium staat het nog steeds overeind, alleen is de context met het verstrijken van de jaren nogal veranderd. Tijd voor een update, schrijft hoofdredacteur Eeva Liukku: “Vers Beton streeft naar een eigenzinnige en eerlijke stad.”

Vers-Beton-Jowan-de-Haan-Nieuwe-Missie-2021
beeld: Jowan de Haan

Toen we in 2011 met Vers Beton begonnen, hebben we met het clubje oprichters eerst heel lang gepraat over wat Vers Beton voor website moest zijn. Als eerste wapenfeit publiceerden we op 10 juni 2011 – vandaag precies 10 jaar geleden – ons oprichtingsmanifest, nog voordat er één artikel was verschenen. Hierin schreven we dat Rotterdam een plek moest hebben voor diepgang en kritisch debat. We noemden ons ’tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammer’ – een sneer naar de anti-intellectualistische cultuur die in Rotterdam vaak verhuld gaat als de stadsromantiek van opgestroopte mouwen. Wij waren voor éérst lullen en dán poetsen. Wij zijn kritisch, juist uit liefde voor de stad, zo schreven we.

Het manifest bevatte genoeg bravoure om ons in die tijd in de kijker te spelen. Dat we überhaupt iets wilden doen met debat in Rotterdam, welk debat dan ook, was in die tijd al bijzonder genoeg. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Gefeliciteerd met de missie! Heel goed dat jullie dit doen.

  “Het is daarom beter om transparant te zijn over je vertrekpunt als auteur. En we stelden vast dat we, als puntje bij paaltje komt, nu eenmaal een progressief medium zijn.”

  Goed gedaan, goed geconcludeerd. En nu hup die missie ownen!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam