Ga naar de inhoud

Waarom Vers Beton na 10 jaar een nieuwe missie heeft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vandaag is het oprichtingsmanifest van Vers Beton precies 10 jaar oud. Na een decennium staat het nog steeds overeind, alleen is de context met het verstrijken van de jaren nogal veranderd. Tijd voor een update, schrijft hoofdredacteur Eeva Liukku: “Vers Beton streeft naar een eigenzinnige en eerlijke stad.”

Vers-Beton-Jowan-de-Haan-Nieuwe-Missie-2021
beeld: Jowan de Haan

Toen we in 2011 met Vers Beton begonnen, hebben we met het clubje oprichters eerst heel lang gepraat over wat Vers Beton voor website moest zijn. Als eerste wapenfeit publiceerden we op 10 juni 2011 – vandaag precies 10 jaar geleden – ons oprichtingsmanifest, nog voordat er één artikel was verschenen. Hierin schreven we dat Rotterdam een plek moest hebben voor diepgang en kritisch debat. We noemden ons ’tijdschrift voor de harddenkende Rotterdammer’ – een sneer naar de anti-intellectualistische cultuur die in Rotterdam vaak verhuld gaat als de stadsromantiek van opgestroopte mouwen. Wij waren voor éérst lullen en dán poetsen. Wij zijn kritisch, juist uit liefde voor de stad, zo schreven we.

Het manifest bevatte genoeg bravoure om ons in die tijd in de kijker te spelen. Dat we überhaupt iets wilden doen met debat in Rotterdam, welk debat dan ook, was in die tijd al bijzonder genoeg. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures