Ga naar de inhoud

Wat betekent een groeiende middenklasse voor Rotterdam? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Socioloog Gijs Custers (EUR) bracht de klassenstructuur van Rotterdam in kaart en zag de middenklasse toenemen. In dit minicollege bespreekt hij hoe de stad daardoor is veranderd.

beeld: youtu.be

Liever lezen? Hieronder vind je het uitgeschreven minicollege:

Voordat we het kunnen hebben over die groeiende middenklasse in Rotterdam en wat dat dan betekent, is het goed om eerst kort te kijken naar wat wordt verstaan onder de middenklasse. Dat is meteen geen makkelijke vraag, want sociologen hebben verschillende manieren om de middenklasse te karakteriseren. 

In mijn onderzoek maak ik gebruik van het werk van socioloog Pierre Bourdieu, die onderscheid maakt in drie soorten kapitaal die mensen kunnen bezitten. 

Dit betreft ten eerste het economisch kapitaal, dat kort gezegd verwijst naar inkomen en vermogen dat iemand bezit. Het tweede begrip, cultureel kapitaal, omvat grofweg twee dingen. Dat is: 

1) het type opleiding dat iemand heeft genoten en 

2) de mate waarin iemand de cultuur van de elite kan beheersen. 

Dit laatste uit zich bijvoorbeeld in hoe verfijnd je smaak is, je kennis van etiquette of hoe vaak je naar een museum of theater gaat. 

Het derde soort kapitaal, sociaal kapitaal, betreft het sociaal netwerk dat iemand heeft en in welke mate diegene dit kan inzetten om bepaalde hulpbronnen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hoe effectief iemands netwerk is om een nieuwe baan te vinden.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam