Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Bron: beeld: youtu.be

Liever lezen? Hieronder vind je het uitgeschreven minicollege:

Voordat we het kunnen hebben over die groeiende middenklasse in Rotterdam en wat dat dan betekent, is het goed om eerst kort te kijken naar wat wordt verstaan onder de middenklasse. Dat is meteen geen makkelijke vraag, want sociologen hebben verschillende manieren om de middenklasse te karakteriseren. 

In mijn onderzoek maak ik gebruik van het werk van socioloog Pierre Bourdieu, die onderscheid maakt in drie soorten kapitaal die mensen kunnen bezitten. 

Dit betreft ten eerste het economisch kapitaal, dat kort gezegd verwijst naar inkomen en vermogen dat iemand bezit. Het tweede begrip, cultureel kapitaal, omvat grofweg twee dingen. Dat is: 

1) het type opleiding dat iemand heeft genoten en 

2) de mate waarin iemand de cultuur van de elite kan beheersen. 

Dit laatste uit zich bijvoorbeeld in hoe verfijnd je smaak is, je kennis van etiquette of hoe vaak je naar een museum of theater gaat. 

Het derde soort kapitaal, sociaal kapitaal, betreft het sociaal netwerk dat iemand heeft en in welke mate diegene dit kan inzetten om bepaalde hulpbronnen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hoe effectief iemands netwerk is om een nieuwe baan te vinden.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Gijs-Custers-2

Gijs Custers

Onderzoeker Erasmus Universiteit

Gijs Custers werkt als onderzoeker bij de Erasmus Universiteit en is tevens verbonden aan de Rotterdamse Armoedebestrijdingsbeweging (RAB). Hij woont in zijn favoriete stadsdeel Rotterdam-West.

Profiel-pagina