Ga naar de inhoud

Zakcentje naast je uitkering: wat kunnen we verwachten van de Rotterdamse Werkbonus? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De Werkbonus biedt Rotterdammers in de bijstand die daarnaast werken, sinds kort een extra zakcentje. Het experiment is vooral bedoeld als een duwtje richting betaald werk. Onderzoekers zien echter dat de premie ook een positieve invloed heeft op het welzijn, de eigenwaarde en de financiële situatie van ontvangers. “Deelnemers hebben het gevoel dat ze iets verdienen, dat het loont.”

Vers Beton – Joep Brouwer – Werkbonus – 2020
beeld: Joep Brouwer

Normaal gesproken wordt elke euro die een bijstandsgerechtigde verdient met werk, verrekend met de uitkering. Maar sinds 1 april mogen Rotterdammers in de bijstand een deel van hun verdiensten houden, bovenop de uitkering. Bijstandsgerechtigden bouwen een zogenaamde Werkbonus op ter waarde van 12,5 procent van hun verdiende loon. De premie, die geen effect heeft op de uitkering of op toeslagen, wordt vervolgens twee keer per jaar uitgekeerd. Zo kunnen bijstandsgerechtigden tot € 1.266 per jaar bijverdienen (€ 105,50 per maand).

D66-raadslid Nadia Arsieni nam het initiatief voor de Werkbonus (door de gemeente ook wel Werkpremie genoemd). Mensen die vanuit de bijstand willen werken, lopen tegen te veel belemmeringen aan, vindt Arsieni. Niet alleen zien ze van hun verdiende loon niks terug op hun bankrekening vanwege de verrekening met de uitkering, ze kunnen er zelfs op achteruit gaan als ze in deeltijd werken, bijvoorbeeld doordat ze bepaalde toeslagen mislopen. De Werkbonus moet die hindernissen wegnemen en bijdragen aan ‘een Rotterdam waarin werken echt loont’.

De Werkbonus is nu nog een experiment met een looptijd van twee jaar. Als de Werkbonus de verwachtingen waarmaakt, kan de premie permanent worden ingevoerd. Daarvoor moeten drie vragen worden beantwoord: zorgt de Werkbonus ervoor dat mensen in de bijstand vaker in deeltijd gaan werken? Leidt dat vervolgens tot meer bijstandsgerechtigden die hun weg vinden naar voltijdwerk vinden, waardoor ze de uitkering niet meer nodig hebben? En, last but not least, heeft de Werkbonus een positieve invloed op het welzijn van de ontvangers?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures