Ga naar de inhoud

De bruidsvlucht van de zwarte mier

Wie dit jaar het festivalseizoen moet missen, doet er goed aan zich te voegen naar de woorden van Koning Salomo: ‘Ga tot de mier en wordt wijs.’ Mieren hebben namelijk jaarlijks een festival dat nooit wordt afgelast. Compleet met gin-tonics. 

Vers Beton – Esther Lankhaar – Bruidsvlucht van de zwarte mier – 2021
beeld: Esther Lankhaar

Het grootste deel van de tijd heb je niet door dat ze er zijn. De mieren. Onder onze neuzen leiden ze het sobere leven van een arbeider. Ze dragen hun last gelaten, manmoedig zelfs, in een voor ons onzichtbare jungle van straatgras, mos, stoeptegels en sigarettenpeuken.  

Pas wanneer je door de knieën gaat en met je neus heel dicht bij de straat komt, ontdek je de miniatuurwereld van de zwarte wegmier. Je zult ontdekken dat je ze nergens niet aantreft. Iedere straat, iedere tuin, elk park en elk gazon wordt belopen door ontelbare werksters met ieder hun eigen missie in het algemeen belang.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures