Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
CK2A1841
Beeld door: beeld: Fleur Beerthuis

Sophie van veertien stapt met grote passen op de hapjestafel af, waar drie jongens stoer staan te ginnegappen. “Ove, ik hou van jou. Ik hóu van jou, Ove!” De jongens lachen, Ove duikt achter de tafel en maakt zich uit de voeten. Sophie*, die zojuist haar dappere liefdesverklaring deed, kijkt stralend om zich heen. Twee meiden kijken giechelend toe vanaf hun bankje. Een klasgenoot rent joelend en hijgend op de tafel af om een flesje limo te drinken.

Het schooljaar is voorbij en dat moet gevierd worden. Ook als je op het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) zit, en ook als je het afgelopen jaar eigenlijk bijna geen les hebt gehad.

Zo’n elf kinderen van elf tot vijftien jaar rennen, hangen, dansen door een enorme boerderijtuin aan de Delftse Schie. Een stuk of acht volwassenen houden de boel in de gaten. Sommige kinderen kun je makkelijk met rust laten, andere hebben continu een paar ogen nodig. In het gras liggen kleden, een grote werktafel is bedekt met bloemen en straks gaat het kampvuur aan. Uit de boxen klinken rustgevende klanken. Nog even.

Het breedlachende middelpunt van vandaag is Phileine (14), bijnaam: Aad, naar haar eerste woordje. Zij geeft het feestje na een behoorlijk miserabel jaar. Scholen bleven dicht, online onderwijs gaat niet goed met de doelgroep van het speciaal onderwijs, en de paar A4’tjes huiswerk die ze hadden meegekregen waren niet bepaald prikkelend of uitdagend. Van een middagwandeling in het bos om vogeltjes te kijken leerde ze meer, zullen we maar zeggen. Het was voor niemand makkelijk, 2021, maar deze kinderen kregen heel weinig aandacht.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Kort kapsel waarbij het haar bovenop het hoofd rechtop staat. ↩︎
  2. Antroposofie is een levensbeschouwing die werd bedacht door Rudolph Steiner aan het begin van de 20e eeuw. Het onderwijs van vrije scholen is op zijn opvattingen gebaseerd. ↩︎
IMG_2709

Basia Dajnowicz

Basia Dajnowicz (1988) is na de Achterhoek, Arnhem en Antwerpen eindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Die krijg je hier nooit meer weg. In het dagelijks leven rammelt ze op haar toetsenbord en maakt ze domme grappen.

Profiel-pagina
Fleur.2

Fleur Beerthuis

Fotograaf

Fleur Beerthuis studeerde aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als fotograaf. Ze vindt Rotterdammers geweldig. Door mensen te portretteren ziet zij een glimp van hun werelden. Ze is nieuwsgierig naar hoe andere mensen leven en denken. Met beelden probeert zij hun verhalen zo goed mogelijk over te brengen.

Profiel-pagina