Ga naar de inhoud

Het bevrijdingsfeest van Phileine — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Na een jaar met bijna geen lessen, geeft Iddo Drevijn een feest voor Phileine (14) en haar klasgenoten van het speciaal onderwijs. Basia Dajnowicz hoelahoept mee en komt terug als een zacht eitje, door de openheid van de tieners.

CK2A1841
beeld: Fleur Beerthuis

Sophie van veertien stapt met grote passen op de hapjestafel af, waar drie jongens stoer staan te ginnegappen. “Ove, ik hou van jou. Ik hóu van jou, Ove!” De jongens lachen, Ove duikt achter de tafel en maakt zich uit de voeten. Sophie*, die zojuist haar dappere liefdesverklaring deed, kijkt stralend om zich heen. Twee meiden kijken giechelend toe vanaf hun bankje. Een klasgenoot rent joelend en hijgend op de tafel af om een flesje limo te drinken.

Het schooljaar is voorbij en dat moet gevierd worden. Ook als je op het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) zit, en ook als je het afgelopen jaar eigenlijk bijna geen les hebt gehad.

Zo’n elf kinderen van elf tot vijftien jaar rennen, hangen, dansen door een enorme boerderijtuin aan de Delftse Schie. Een stuk of acht volwassenen houden de boel in de gaten. Sommige kinderen kun je makkelijk met rust laten, andere hebben continu een paar ogen nodig. In het gras liggen kleden, een grote werktafel is bedekt met bloemen en straks gaat het kampvuur aan. Uit de boxen klinken rustgevende klanken. Nog even.

Het breedlachende middelpunt van vandaag is Phileine (14), bijnaam: Aad, naar haar eerste woordje. Zij geeft het feestje na een behoorlijk miserabel jaar. Scholen bleven dicht, online onderwijs gaat niet goed met de doelgroep van het speciaal onderwijs, en de paar A4’tjes huiswerk die ze hadden meegekregen waren niet bepaald prikkelend of uitdagend. Van een middagwandeling in het bos om vogeltjes te kijken leerde ze meer, zullen we maar zeggen. Het was voor niemand makkelijk, 2021, maar deze kinderen kregen heel weinig aandacht.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures