Ga naar de inhoud

Het is weer voorbij, die mooie zomer — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In deze vakantieweken schrijven Vers Beton-redacteuren over hun zomer. Naima Cornelia trapt af met een melancholische ode aan het nachtleven en haar ‘sociaal kapitaal’. 

Vers Beton – Melcher Oosterman – Zomercolumn- nachtleven – 2021
beeld: Melcher Oosterman

Tot in ieder geval 13 augustus zijn de clubs dicht en gaat het festivalseizoen op slot, de coronacijfers stijgen. Melancholisch word je er van.

De vrijdagochtend na dit desastreuze nieuws spreek ik af met een vriend van mij. We lopen zwijgend langs de Bergsingel. Ik denk aan dat ene nummer van Gerard Cox over die mooie zomer die alweer voorbij is. Die zomer waar we maandenlang naar uit hebben gekeken. Ha, daar is-t-ie dan, de zomer van een eeuw. Hij duurde welgeteld twee weken.

We praten over onze bezoekjes aan de teststraten, over een koppel dat in de rij stond voor ‘testen voor toegang’ met een baby in de buggy. “Papa en mama gaan uit dit weekend.” Er stond die ochtend nog steeds een enorme rij voor de nét geopende testlocatie bij het politiebureau achter Hofplein. Ik begin over gevaccineerde bekenden die nu toch corona hebben omdat ze zijn gaan “dansen met Janssen”. Want we mochten ’s ochtends vaccineren en ’s avonds naar de club, ondanks dat iedereen wist dat hier minstens twee weken tussen moest zitten voor de veiligheid. 

Een gevoel van machteloosheid en onrechtvaardigheid, leidend bij de reacties en gebeurtenissen van de afgelopen 1,5 jaar, laait weer op. Waar het nachtleven in Rotterdam eindelijk stappen leek te maken dankzij de vorming van de n8w8 en de aangekondigde uitgifte van tien nieuwe 24-uursvergunningen, neemt nu de druk weer toe. Voor artiesten, organisatoren, medewerkers en bezoekers, is het nieuws een extra klap in het gezicht, van een sector die voor corona al op zijn knieën zat.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • On Tuesday 3 october De Dépendance welcomes Rosie Collington

  Venue: Erasmus Paviljoen
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam