Ga naar de inhoud

Hoe gemeentelijk verkoopbeleid bijdraagt aan vastgoedspeculatie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Menig klaslokaaltje verandert tegenwoordig in een loftachtige woning. De gemeente Rotterdam verkoopt al jaren scholen, maar sinds kort gebeurt dat aan de hoogste bieder. Zo bouwt een vastgoedondernemer in een school in Crooswijk nu vijftien appartementen, om zijn investering van ruim 1 miljoen euro terug te verdienen.

vastgoed_haverlandstraat_lvd_1
Oud schoolgebouw in de Haverlandstraat beeld: Loes van Duijvendijk

Veel verouderde gemeentelijke scholen behoren voor de gemeente tot de categorie ‘maatschappelijk vastgoed waarvan de functie is komen te vervallen’. Dit vastgoed kost de gemeente geld, bijvoorbeeld aan brand- en opstalverzekeringen, en de inhuur van een anti-kraak organisatie voor het beheer.

Om die kosten terug te dringen besluit de gemeente enkele jaren geleden het overbodige vastgoed versneld te verkopen. Het geld dat daarmee binnenkomt, kan opnieuw geïnvesteerd worden in de stad. Daarnaast levert de herbestemming van verkochte panden de stad vaak woningen op.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Wij (stad in de maak) hebben goed aan dit pand gerekend en ook geboden (twee keer overboden na nu blijkt). Het is godsonmogelijk om fatsoenlijke woningen, zelfs voor middenhuur, te realiseren als je al een miljoen betaald voor het bestaande gebouw (waar eigenlijk alleen de metselwerk muren nog herbruikbaar zijn, dak moet vernieuwd, vloeren verbeterd, alles geïsoleerd, kozijnen vervangen etc).
  Het kan dus niet anders of de ‘woningen’ die voor de verkoop moeten worden gerealiseerd (eis van de gemeente) gaan straks als peperdure
  ‘starterslofts’ van ca 50 a 60 m2 de markt op. NB: overigens mag dat niet volgens de verkoopvoorwaarden; minimum woonopp was (uit mn hoofd) ca 50 m2, maar gemiddeld moest het ca 85 m2) zijn. Er mag niet worden uitgebreid, het BVO is ca 1000 m2. Dus die 15 woningen kunnen helemaal niet binnen het bestaande oppervlak worden gemaakt, aangezien je ook gangen en trappen moet maken. Dat opent opties voor het aanvechten van de verkoop als gemeente toestemming geeft voor die 15 woningen.

  Zo heeft de afdeling vastgoed intussen ook weer zijn steentje bijgedragen aan ‘Amsterdamse’ woningprijzen. Dat hebben we ze vooraf verteld, waren daarvan niet onder de indruk; de markt is de markt en die heeft altijd gelijk en zorgt altijd voor de meest ‘economische’ oplossing.
  Onzin natuurlijk, zelfs de ontwikkelaar, die veel te veel heeft geboden, gaat hier weinig of niets aan verdienen. De enige partij die de champagne kan laten aanrukken is de gemeente.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures