Ga naar de inhoud

Hoe Rotterdam en Antwerpen de gezamenlijke strijd tegen cocaïne niet van de grond krijgen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Havensteden Antwerpen en Rotterdam willen samenwerken om drugscriminelen aan te pakken en de ondermijning in hun stad te stoppen. Maar vele obstakels en bezwaren staan hen in de weg, blijkt uit onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en het Belgische Apache. Een reconstructie over moeizaam samenwerken tegen cocaïne in Europa’s grootste havens. 


Matzwart1

beeld: Matzwart

Dit artikel in één minuut:

 • De omvang van de cocaïnesmokkel lijkt toe te nemen en Rotterdam en Antwerpen zijn goed voor meer dan de helft van de invoer van cocaïne in Europa. Samenwerking is nodig, want: als de controle in de ene haven strenger wordt, wijken criminelen uit naar de andere.
 • Met een grote bijeenkomst in het Feyenoordstadion in 2019 wilden de burgemeesters Aboutaleb en De Wever achter gesloten deuren het startsein geven voor een intensievere samenwerking tussen Rotterdam en Antwerpen, bij de bestrijding van drugscriminaliteit.
 • Vers Beton en Apache kregen het verslag van de bijeenkomst in handen en zagen hoe bestuurders en havenondernemers een alarmerende toon aansloegen. De oprichting van een grensoverschrijdende organisatie kwam er niet.
 • Criminologen concluderen dat informatiedeling tussen verschillende nationale opsporingsdiensten niet altijd goed verloopt. Maar ze zijn positief over de samenwerking op operationeel niveau. 
 • Ondanks een lobby van Aboutaleb bij minister Grapperhaus en ondanks diens uitgesproken morele steun, krijgt Rotterdam voor de gezamenlijke drugsaanpak geen financiële steun van het Rijk. Hetzelfde klinkt in Antwerpen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures