Voor de harddenkende Rotterdammer
Matzwart1
Beeld door: beeld: Matzwart

Dit artikel in één minuut:

  • De omvang van de cocaïnesmokkel lijkt toe te nemen en Rotterdam en Antwerpen zijn goed voor meer dan de helft van de invoer van cocaïne in Europa. Samenwerking is nodig, want: als de controle in de ene haven strenger wordt, wijken criminelen uit naar de andere.
  • Met een grote bijeenkomst in het Feyenoordstadion in 2019 wilden de burgemeesters Aboutaleb en De Wever achter gesloten deuren het startsein geven voor een intensievere samenwerking tussen Rotterdam en Antwerpen, bij de bestrijding van drugscriminaliteit.
  • Vers Beton en Apache kregen het verslag van de bijeenkomst in handen en zagen hoe bestuurders en havenondernemers een alarmerende toon aansloegen. De oprichting van een grensoverschrijdende organisatie kwam er niet.
  • Criminologen concluderen dat informatiedeling tussen verschillende nationale opsporingsdiensten niet altijd goed verloopt. Maar ze zijn positief over de samenwerking op operationeel niveau. 
  • Ondanks een lobby van Aboutaleb bij minister Grapperhaus en ondanks diens uitgesproken morele steun, krijgt Rotterdam voor de gezamenlijke drugsaanpak geen financiële steun van het Rijk. Hetzelfde klinkt in Antwerpen.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Cepa, de Centrale der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen, vertegenwoordigt zo n 125 bedrijven in het Antwerpse havengebied. Alfaport Voka is het platform van en voor ondernemingen en beroepsverenigingen uit de Antwerpse haven. ↩︎
  2. Een verlader (engels: shipper) is een partij in de logistieke keten die goederen vervoerd wil hebben. 

    Een expediteur is organisator van het transport van goederen. De expediteur draagt zorg voor het transport van goederen van A naar B in opdracht van een verlader. ↩︎

Portret Frank de Kruif

Frank de Kruif

Frank de Kruif (1963) is freelance journalist en historicus, gevestigd in Rotterdam, Nederland. Frank studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij werkte voor een vakblad gespecialiseerd in havens en scheepvaart. Sinds 2014 is hij freelancer en publiceerde hij de boeken ‘Pensioenmiljoenen – de strijd om het pensioengeld van de havens ‘ (WBooks 2015) en ‘Het Havenschandaal – het verbijsterende verhaal achter een miljoenenaffaire’(De Geus 2015). Met ‘Het Havenschandaal’ won hij in 2016 de Persprijs Rotterdam. Hij schrijft onder meer voor NRC en Vers Beton.

Profiel-pagina
pasfoto

Steven Vanden Bussche

Steven Vanden Bussche werkt sinds 2017 voltijds voor Apache. Hij startte in 2005 op een regionale redactie en werkte daarna zeven jaar als correspondent voor persagentschap Belga. Steven studeerde geschiedenis en gaf eerder ook les.
Profiel-pagina
MATZWART_LOGO

Matzwart

Illustrator

Matzwart studeerde in 2012 af aan de Willem de Kooning Academie en werkt nu als allround ontwerper met een voorliefde voor illustratie. Hij werkt overal waar hij aan WiFi kan komen.

Profiel-pagina