Havensteden Antwerpen en Rotterdam willen samenwerken om drugscriminelen aan te pakken en de ondermijning in hun stad te stoppen. Maar vele obstakels en bezwaren staan hen in de weg, blijkt uit onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en het Belgische Apache. Een reconstructie over moeizaam samenwerken tegen cocaïne in Europa’s grootste havens.
Dit artikel in één minuut:
- De omvang van de cocaïnesmokkel lijkt toe te nemen en Rotterdam en Antwerpen zijn goed voor meer dan de helft van de invoer van cocaïne in Europa. Samenwerking is nodig, want: als de controle in de ene haven strenger wordt, wijken criminelen uit naar de andere.
- Met een grote bijeenkomst in het Feyenoordstadion in 2019 wilden de burgemeesters Aboutaleb en De Wever achter gesloten deuren het startsein geven voor een intensievere samenwerking tussen Rotterdam en Antwerpen, bij de bestrijding van drugscriminaliteit.
- Vers Beton en Apache kregen het verslag van de bijeenkomst in handen en zagen hoe bestuurders en havenondernemers een alarmerende toon aansloegen. De oprichting van een grensoverschrijdende organisatie kwam er niet.
- Criminologen concluderen dat informatiedeling tussen verschillende nationale opsporingsdiensten niet altijd goed verloopt. Maar ze zijn positief over de samenwerking op operationeel niveau.
- Ondanks een lobby van Aboutaleb bij minister Grapperhaus en ondanks diens uitgesproken morele steun, krijgt Rotterdam voor de gezamenlijke drugsaanpak geen financiële steun van het Rijk. Hetzelfde klinkt in Antwerpen.
Al één reactie — discussieer mee!
Mooie analyse. Het blijft frustrerend om te volgen. Ook in publicaties van FollowTheMoney en Investico klinkt hetzelfde geluid.
Het meest staat me nog bij een Rotterdamse havenondernemer die door zijn besluit VOG’s verplicht te stellen 60% van zijn personeel zag vertrekken, bij wie criminelen gewoon over de toegangshekken heen sprongen om containers te openen en nog vele andere voorbeelden.
In alles springt eruit dat de partijen (havens, ondernemers en gemeenten) dit niet alleen op kunnen lossen. Terwijl we inmiddels vrijwel dagelijks lezen hoe mensen in verband met het circuit worden neergestoken of geschoten, blijft het vanuit de overheid (naast wat mooie woorden) in daden angstvallend stil.