Ga naar de inhoud

Kunstenaars zetten zich af tegen gentrificatie: “Ik ben geen gebruiksmiddel voor uitdrijving” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Cultural Workers Unite organiseert bijeenkomsten voor belangstellenden, met name kunstenaars, over gentrificatie. Zo willen zij meer verbinding scheppen met de wijk. Michelle Hicks woonde één van deze bijeenkomsten bij op een bijzondere plek: het ‘bollenpandje’ in Delfshaven.

Anti-Gentrification School
beeld: Cultural Workers Unite

We zitten buiten voor het markante bollenpandje aan tafel met een drankje. Binnen staat het vol met groen. Het monumentale pand in Delfshaven is lang onbewoonbaar geweest. Het was bijna in de vergetelheid geraakt, ware het niet voor Tonny van Sommeren. Zij heeft het een tweede leven gegeven als greenhouse én als spin in het web van de lokale gemeenschap. 

De tafel buiten staat vol met lekkernijen: kimchi pannenkoekjes, zelfgemaakt vlierbloesemsap en een kleurrijke salade. Van Sommeren  vertelt geanimeerd en vol trots over haar initiatief in het bollenpandje en over hoe ze zich inzet voor een leefbaar Delfshaven, waarbij de bewoners zelf centraal staan. Diezelfde avond is er bijvoorbeeld een weerbaarheidscursus voor buurtbewoners. “Deze cursus geven we om de kracht van de buurt en de gemeenschap zoals die er al is te benadrukken en uit te vergroten, in plaats van alleen de problemen te benoemen,” zegt Van Sommeren. 

Iedereen luistert aandachtig en sommigen maken aantekeningen. De sfeer is gemoedelijk, het gezelschap is een bonte mix van geïnteresseerden, maar bestaat voornamelijk uit kunstenaars. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze maken zich zorgen over gentrificatie en de rol die ze daar mogelijk zélf in spelen. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam