Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Anti-Gentrification School
Beeld door: beeld: Cultural Workers Unite

We zitten buiten voor het markante bollenpandje aan tafel met een drankje. Binnen staat het vol met groen. Het monumentale pand in Delfshaven is lang onbewoonbaar geweest. Het was bijna in de vergetelheid geraakt, ware het niet voor Tonny van Sommeren. Zij heeft het een tweede leven gegeven als greenhouse én als spin in het web van de lokale gemeenschap. 

De tafel buiten staat vol met lekkernijen: kimchi pannenkoekjes, zelfgemaakt vlierbloesemsap en een kleurrijke salade. Van Sommeren  vertelt geanimeerd en vol trots over haar initiatief in het bollenpandje en over hoe ze zich inzet voor een leefbaar Delfshaven, waarbij de bewoners zelf centraal staan. Diezelfde avond is er bijvoorbeeld een weerbaarheidscursus voor buurtbewoners. “Deze cursus geven we om de kracht van de buurt en de gemeenschap zoals die er al is te benadrukken en uit te vergroten, in plaats van alleen de problemen te benoemen,” zegt Van Sommeren. 

Iedereen luistert aandachtig en sommigen maken aantekeningen. De sfeer is gemoedelijk, het gezelschap is een bonte mix van geïnteresseerden, maar bestaat voornamelijk uit kunstenaars. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze maken zich zorgen over gentrificatie en de rol die ze daar mogelijk zélf in spelen. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Portret Michelle Hicks

Michelle Hicks

Michelle Hicks (1994) is naar Rotterdam verhuisd om te studeren en nooit meer weggegaan. Ze is journalist, maker en educator met een MA in Politieke Communicatie. Ze combineert een kritische blik met een vlotte pen en een passie voor maatschappelijke vraagstukken.  

Profiel-pagina