Ga naar de inhoud

Kunstenaars zetten zich af tegen gentrificatie: “Ik ben geen gebruiksmiddel voor uitdrijving” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Cultural Workers Unite organiseert bijeenkomsten voor belangstellenden, met name kunstenaars, over gentrificatie. Zo willen zij meer verbinding scheppen met de wijk. Michelle Hicks woonde één van deze bijeenkomsten bij op een bijzondere plek: het ‘bollenpandje’ in Delfshaven.

Anti-Gentrification School
beeld: Cultural Workers Unite

We zitten buiten voor het markante bollenpandje aan tafel met een drankje. Binnen staat het vol met groen. Het monumentale pand in Delfshaven is lang onbewoonbaar geweest. Het was bijna in de vergetelheid geraakt, ware het niet voor Tonny van Sommeren. Zij heeft het een tweede leven gegeven als greenhouse én als spin in het web van de lokale gemeenschap. 

De tafel buiten staat vol met lekkernijen: kimchi pannenkoekjes, zelfgemaakt vlierbloesemsap en een kleurrijke salade. Van Sommeren  vertelt geanimeerd en vol trots over haar initiatief in het bollenpandje en over hoe ze zich inzet voor een leefbaar Delfshaven, waarbij de bewoners zelf centraal staan. Diezelfde avond is er bijvoorbeeld een weerbaarheidscursus voor buurtbewoners. “Deze cursus geven we om de kracht van de buurt en de gemeenschap zoals die er al is te benadrukken en uit te vergroten, in plaats van alleen de problemen te benoemen,” zegt Van Sommeren. 

Iedereen luistert aandachtig en sommigen maken aantekeningen. De sfeer is gemoedelijk, het gezelschap is een bonte mix van geïnteresseerden, maar bestaat voornamelijk uit kunstenaars. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze maken zich zorgen over gentrificatie en de rol die ze daar mogelijk zélf in spelen. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures