Ga naar de inhoud

Kunstenaars zetten zich af tegen gentrificatie: “Ik ben geen gebruiksmiddel voor uitdrijving” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Cultural Workers Unite organiseert bijeenkomsten voor belangstellenden, met name kunstenaars, over gentrificatie. Zo willen zij meer verbinding scheppen met de wijk. Michelle Hicks woonde één van deze bijeenkomsten bij op een bijzondere plek: het ‘bollenpandje’ in Delfshaven.

Anti-Gentrification School
beeld: Cultural Workers Unite

We zitten buiten voor het markante bollenpandje aan tafel met een drankje. Binnen staat het vol met groen. Het monumentale pand in Delfshaven is lang onbewoonbaar geweest. Het was bijna in de vergetelheid geraakt, ware het niet voor Tonny van Sommeren. Zij heeft het een tweede leven gegeven als greenhouse én als spin in het web van de lokale gemeenschap. 

De tafel buiten staat vol met lekkernijen: kimchi pannenkoekjes, zelfgemaakt vlierbloesemsap en een kleurrijke salade. Van Sommeren  vertelt geanimeerd en vol trots over haar initiatief in het bollenpandje en over hoe ze zich inzet voor een leefbaar Delfshaven, waarbij de bewoners zelf centraal staan. Diezelfde avond is er bijvoorbeeld een weerbaarheidscursus voor buurtbewoners. “Deze cursus geven we om de kracht van de buurt en de gemeenschap zoals die er al is te benadrukken en uit te vergroten, in plaats van alleen de problemen te benoemen,” zegt Van Sommeren. 

Iedereen luistert aandachtig en sommigen maken aantekeningen. De sfeer is gemoedelijk, het gezelschap is een bonte mix van geïnteresseerden, maar bestaat voornamelijk uit kunstenaars. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze maken zich zorgen over gentrificatie en de rol die ze daar mogelijk zélf in spelen. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam