Ga naar de inhoud

Landschapsarchitect Petra Blaisse: “Het hele verhaal van het Museumpark is naar de maan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Museumpark gaat op de schop: de omgeving rond het Boijmans en het Depot gaat radicaal vergroenen. Yoshi So ging in gesprek met landschapsarchitect Petra Blaisse en skater Roel van Oosterhout, over of die vergroening niet ten koste gaat van de huidige kwaliteiten.

museumpark_lvd_1
beeld: Loes van Duijvendijk

Het is druk op het verharde plein in het Museumpark: skaters, rolschaatsers, longboarders, dansers. Mensen laten de hond uit, werknemers van het aangrenzende ziekenhuis drinken koffie in de zon. Naast het plein is al duidelijk te zien dat er hier een transformatie te wachten staat. Rondom het net opgeleverde Depot en bij het Nieuwe Instituut zijn bouwlieden bezig de grond uit te graven om plaats te maken voor lappen gras, planten en nieuwe bestrating volgens een nieuw ontwerp.

Maar tegen dat nieuwe ontwerp is uit verschillende hoeken geprotesteerd. Het plein wordt vergroend en de skaters en andere urban sporters dreigen hun plek te verliezen. Daarnaast wordt met de transformatie het eerdere ontwerp van de invloedrijke landschapsarchitect Yves Brunier aangetast. Het is dus relevant om te kijken naar deze nieuwe plannen: wordt er genoeg geluisterd naar de belanghebbenden en hoe staat het in relatie tot het voorgaande ontwerp?

Petra Blaisse is interieurontwerper, tentoonstellingsmaker en landschapsarchitect en was betrokken bij het ontwerp van Brunier uit 1991. Ze vertelt over het oorspronkelijke ontwerp en over hoe het Museumpark altijd al een plek van aanpassingen en onvrede was.

Al 3 reacties — discussieer mee!

  • Beetje eenzijdig artikel zo, door alleen de oorspronkelijke ontwerper haar visie te laten geven. Mijn mening is natuurlijk ook maar n=1, maar ik vind het park nu totaal niet werken (door die brug heb je juist het idee dat je over een verboden stuk grond loopt) en vergroening lijkt me een mooi streven in het dichtbebouwde Rotterdam.

  • Ik sluit mij volledig aan bij Bas. Wat groen kan echt geen kwaad, zeker niet met het oog op de steeds hetere zomers. Als tegenargumenten elders benoemd zijn, wordt daar in dit artikel niet naar verwezen, dus die kunnen we moeilijk meenemen.

    Vaak wordt daarnaast geklaagd dat het centrum van Rotterdam versnipperd is. Het enorme parkeerdek is zo’n vreemd blok in de verder levendige wijk waar ik op zonnige dagen echt wel veel skaters zie, maar in andere seizoenen vooral leegte en lachgaspatronen.

    Ik ben daarom vooral benieuwd of de gemeente/het museum naast vergroening inzet op recreatieve flexibiliteit met bijvoorbeeld een poppodium of speelkunst voor de kleintjes*, zodat naast skaters ook andere groepen in Rotterdam het hele jaar door van de open ruimte kunnen genieten.

    *Een voorbeeld van zo’n klimrek/kunstwerk is “Cleaning The Rooms Of The Past” van Frode Bolhuis in de Beeldentuin van Museum de Fundatie.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam