Ga naar de inhoud

Landschapsarchitect Petra Blaisse: “Het hele verhaal van het Museumpark is naar de maan” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Museumpark gaat op de schop: de omgeving rond het Boijmans en het Depot gaat radicaal vergroenen. Yoshi So ging in gesprek met landschapsarchitect Petra Blaisse en skater Roel van Oosterhout, over of die vergroening niet ten koste gaat van de huidige kwaliteiten.

museumpark_lvd_1
beeld: Loes van Duijvendijk

Het is druk op het verharde plein in het Museumpark: skaters, rolschaatsers, longboarders, dansers. Mensen laten de hond uit, werknemers van het aangrenzende ziekenhuis drinken koffie in de zon. Naast het plein is al duidelijk te zien dat er hier een transformatie te wachten staat. Rondom het net opgeleverde Depot en bij het Nieuwe Instituut zijn bouwlieden bezig de grond uit te graven om plaats te maken voor lappen gras, planten en nieuwe bestrating volgens een nieuw ontwerp.

Maar tegen dat nieuwe ontwerp is uit verschillende hoeken geprotesteerd. Het plein wordt vergroend en de skaters en andere urban sporters dreigen hun plek te verliezen. Daarnaast wordt met de transformatie het eerdere ontwerp van de invloedrijke landschapsarchitect Yves Brunier aangetast. Het is dus relevant om te kijken naar deze nieuwe plannen: wordt er genoeg geluisterd naar de belanghebbenden en hoe staat het in relatie tot het voorgaande ontwerp?

Petra Blaisse is interieurontwerper, tentoonstellingsmaker en landschapsarchitect en was betrokken bij het ontwerp van Brunier uit 1991. Ze vertelt over het oorspronkelijke ontwerp en over hoe het Museumpark altijd al een plek van aanpassingen en onvrede was.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Beetje eenzijdig artikel zo, door alleen de oorspronkelijke ontwerper haar visie te laten geven. Mijn mening is natuurlijk ook maar n=1, maar ik vind het park nu totaal niet werken (door die brug heb je juist het idee dat je over een verboden stuk grond loopt) en vergroening lijkt me een mooi streven in het dichtbebouwde Rotterdam.

 • Ik sluit mij volledig aan bij Bas. Wat groen kan echt geen kwaad, zeker niet met het oog op de steeds hetere zomers. Als tegenargumenten elders benoemd zijn, wordt daar in dit artikel niet naar verwezen, dus die kunnen we moeilijk meenemen.

  Vaak wordt daarnaast geklaagd dat het centrum van Rotterdam versnipperd is. Het enorme parkeerdek is zo’n vreemd blok in de verder levendige wijk waar ik op zonnige dagen echt wel veel skaters zie, maar in andere seizoenen vooral leegte en lachgaspatronen.

  Ik ben daarom vooral benieuwd of de gemeente/het museum naast vergroening inzet op recreatieve flexibiliteit met bijvoorbeeld een poppodium of speelkunst voor de kleintjes*, zodat naast skaters ook andere groepen in Rotterdam het hele jaar door van de open ruimte kunnen genieten.

  *Een voorbeeld van zo’n klimrek/kunstwerk is “Cleaning The Rooms Of The Past” van Frode Bolhuis in de Beeldentuin van Museum de Fundatie.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Woningmarkt: “In Rotterdam liggen de kansen voor het oprapen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Hoe herverdeel je de woonruimte, is sloop nodig, wat kun je met leegstand? Ook de architecten van Platform Woonopgave worstelen met de wooncrisis. Ze komen alleen met andere oplossingen dan de gemeente en ontwikkelaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures