De grootste Rotterdamse horecawerkgevers verdeelden 8,5 miljoen aan NOW-steun in 2020, bedoeld om personeel aan te houden. Toch blijkt uit een rondgang van Vers Beton en OPEN Rotterdam dat veel horecamensen hun job niet konden behouden. “Je kunt personeel nog steeds geen perspectief bieden.”
Op een avondje stappen in het centrum, is de kans groot dat je vroeg of laat in een van de zaken van ondernemer Olivier Van Hoey Smith terechtkomt. Behalve afgelopen jaar dan. De Vrienden Live, De Beurs, Scharrels & Schuim, George Cocktailbar en Villa Thalia: bijna allemaal waren ze een groot deel van 2020 dicht.
Van Hoey Smith is naar eigen zeggen werkgever aan bijna 500 man. Veel van hen huurde hij in, ongeveer 130 mensen staan op zijn eigen payroll. Om hen door te betalen ontving het bedrijf het afgelopen jaar €1.3 miljoen aan steun via de NOW-regeling. Die is er voor werkgevers die door de coronacrisis meer dan 20 procent van hun omzet zagen wegvallen (dit is in de gesloten horeca al snel het geval). De vergoeding is maximaal 85 procent van het bedrag dat de werkgever aan loon uitgeeft. Het idee is dat werkgevers met NOW-steun hun personeel volledig doorbetalen, of ze nu een vast of flexibel contract hebben, en dus niemand hoeven te laten gaan.
Toch is dat wel wat er bij Van Hoey Smith uiteindelijk gebeurd is. “Er is geen enkel bedrijf dat 500 man personeel aanhoudt als er geen vraag is”, verklaart hij desgevraagd. De subsidie pakte volgens hem in de praktijk lager uit en kon maar 63% procent personeelskosten dekken. En dat is een bekende kritiek: de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) berekende dat de tegemoetkoming in de praktijk neerkwam op 60 tot 65 procent.
Nog geen reactie — begin de discussie!