Ga naar de inhoud

Miljoenen NOW-steun kon leegloop horecapersoneel niet voorkomen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De grootste Rotterdamse horecawerkgevers verdeelden 8,5 miljoen aan NOW-steun in 2020, bedoeld om personeel aan te houden. Toch blijkt uit een rondgang van Vers Beton en OPEN Rotterdam dat veel horecamensen hun job niet konden behouden. “Je kunt personeel nog steeds geen perspectief bieden.”

Vers Beton Horecazaken
beeld: Pia van den Beuken

Op een avondje stappen in het centrum, is de kans groot dat je vroeg of laat in een van de zaken van ondernemer Olivier Van Hoey Smith terechtkomt. Behalve afgelopen jaar dan. De Vrienden Live, De Beurs, Scharrels & Schuim, George Cocktailbar en Villa Thalia: bijna allemaal waren ze een groot deel van 2020 dicht. 

Van Hoey Smith is naar eigen zeggen werkgever aan bijna 500 man. Veel van hen huurde hij in, ongeveer 130 mensen staan op zijn eigen payroll. Om hen door te betalen ontving het bedrijf het afgelopen jaar €1.3 miljoen aan steun via de NOW-regeling. Die is er voor werkgevers die door de coronacrisis meer dan 20 procent van hun omzet zagen wegvallen (dit is in de gesloten horeca al snel het geval). De vergoeding is maximaal 85 procent van het bedrag dat de werkgever aan loon uitgeeft. Het idee is dat werkgevers met NOW-steun hun personeel volledig doorbetalen, of ze nu een vast of flexibel contract hebben, en dus niemand hoeven te laten gaan. 

Toch is dat wel wat er bij Van Hoey Smith uiteindelijk gebeurd is. “Er is geen enkel bedrijf dat 500 man personeel aanhoudt als er geen vraag is”, verklaart hij desgevraagd. De subsidie pakte volgens hem in de praktijk lager uit en kon maar 63% procent personeelskosten dekken. En dat is een bekende kritiek: de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) berekende dat de tegemoetkoming in de praktijk neerkwam op 60 tot 65 procent. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures