Ga naar de inhoud

Miljoenen NOW-steun kon leegloop horecapersoneel niet voorkomen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De grootste Rotterdamse horecawerkgevers verdeelden 8,5 miljoen aan NOW-steun in 2020, bedoeld om personeel aan te houden. Toch blijkt uit een rondgang van Vers Beton en OPEN Rotterdam dat veel horecamensen hun job niet konden behouden. “Je kunt personeel nog steeds geen perspectief bieden.”

Vers Beton Horecazaken
beeld: Pia van den Beuken

Op een avondje stappen in het centrum, is de kans groot dat je vroeg of laat in een van de zaken van ondernemer Olivier Van Hoey Smith terechtkomt. Behalve afgelopen jaar dan. De Vrienden Live, De Beurs, Scharrels & Schuim, George Cocktailbar en Villa Thalia: bijna allemaal waren ze een groot deel van 2020 dicht. 

Van Hoey Smith is naar eigen zeggen werkgever aan bijna 500 man. Veel van hen huurde hij in, ongeveer 130 mensen staan op zijn eigen payroll. Om hen door te betalen ontving het bedrijf het afgelopen jaar €1.3 miljoen aan steun via de NOW-regeling. Die is er voor werkgevers die door de coronacrisis meer dan 20 procent van hun omzet zagen wegvallen (dit is in de gesloten horeca al snel het geval). De vergoeding is maximaal 85 procent van het bedrag dat de werkgever aan loon uitgeeft. Het idee is dat werkgevers met NOW-steun hun personeel volledig doorbetalen, of ze nu een vast of flexibel contract hebben, en dus niemand hoeven te laten gaan. 

Toch is dat wel wat er bij Van Hoey Smith uiteindelijk gebeurd is. “Er is geen enkel bedrijf dat 500 man personeel aanhoudt als er geen vraag is”, verklaart hij desgevraagd. De subsidie pakte volgens hem in de praktijk lager uit en kon maar 63% procent personeelskosten dekken. En dat is een bekende kritiek: de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) berekende dat de tegemoetkoming in de praktijk neerkwam op 60 tot 65 procent. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Dit is hoe criminele winsten via Rotterdams vastgoed worden witgewassen

  • Economie en ondernemerschap

  Onderzoek In totaal zijn er 84 offshore -bedrijven die Rotterdams vastgoed bezitten of financieren via…

 • Acht Rotterdammers om in 2023 in de gaten te houden

  • Economie en ondernemerschap

  Wie gaan er in 2023 voor ophef zorgen, een sleutelrol vervullen of met iets bijzonders…

 • Worstelen met warmtenetten

  • Economie en ondernemerschap

  Rotterdam en omgeving wil zoveel mogelijk woningen aansluiten op stadsverwarming, om zo de klimaatdoelen te…

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam