Ga naar de inhoud

MVRDV: “Dakbos Boijmans-depot is juist het begin van groene stad op hoogte”

De bomen op het dak van het Depot Boijmans Van Beuningen zijn geen excuusgroen, maar een serieuze poging meer natuur in de stad te krijgen. Dat stelt architect Arjen Ketting, projectleider van het Depot voor MVRDV, in reactie op het recente artikel Liever één boom op de grond dan tien in de lucht.

versbeton_opinierubriek-03
beeld: Michael van Kekem

Hoe blij moeten we zijn met de bomen op het dak van Depot Boijmans Van Beuningen, vraagt architect Tim Peeters zich af in zijn recente architectuurkritiek voor Vers Beton. Heel blij, vinden wij bij MVRDV. Want groen – en dan geen “excuus mosgroen donslaagje” zoals Peeters stelt, maar volwassen metershoge bomen – verbetert het leefklimaat in de stad. Bomen trekken vogels en insecten aan, helpen bij de waterberging en kunnen de temperatuur in de stad verlagen. Wel zo prettig voor alle inwoners van de stad, en bovendien steeds meer van levensbelang in hete zomers.

Al één reactie — discussieer mee!

  • Als de belofte dat er op en rondom het depotgebouw evenveel bomen terug komen als er stonden in het door OMA/Petra Blaise ontworpen Voorportaal dan wordt alleen al die belofte niet waar gemaakt.
    In het Voorportaal stonden 260 Robinia’s (deze soort is trouwens géén acacia en daarom heet de cultivar ook pseudoacacia maar dat terzijde) en 3 Iepen, zoals op de luchtfoto te tellen is.
    Op het dak van het collectiegebouw staan 75 berken en op het plein rondom het gebouw worden in totaal nog eens 75 berken en zwarte dennen, waarvan op dit moment minder dan de helft is aangeplant (het is dus absoluut niet waar dat er nu al meer bomen rondom het gebouw staan dan er ooit stonden). Van de 3 iepen zijn er 2 verwijderd. In totaal dus 151 bomen in plaats van de eerdere 263.
    Van de 260 Robinia’s is inderdaad een deel terug geplant in de stad, maar er staan ook nog meer dan 50 op de stadskwekerij, die binnenkort ontruimt wordt om er Nieuw Kralingen op te bouwen. Als er voor die tijd geen nieuwe locatie in de stad is gevonden voor de Robinia’s verdwijnen die prachtige bomen alsnog in de versnipperaar.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam