Ga naar de inhoud

MVRDV: “Dakbos Boijmans-depot is juist het begin van groene stad op hoogte”

De bomen op het dak van het Depot Boijmans Van Beuningen zijn geen excuusgroen, maar een serieuze poging meer natuur in de stad te krijgen. Dat stelt architect Arjen Ketting, projectleider van het Depot voor MVRDV, in reactie op het recente artikel Liever één boom op de grond dan tien in de lucht.

versbeton_opinierubriek-03
beeld: Michael van Kekem

Hoe blij moeten we zijn met de bomen op het dak van Depot Boijmans Van Beuningen, vraagt architect Tim Peeters zich af in zijn recente architectuurkritiek voor Vers Beton. Heel blij, vinden wij bij MVRDV. Want groen – en dan geen “excuus mosgroen donslaagje” zoals Peeters stelt, maar volwassen metershoge bomen – verbetert het leefklimaat in de stad. Bomen trekken vogels en insecten aan, helpen bij de waterberging en kunnen de temperatuur in de stad verlagen. Wel zo prettig voor alle inwoners van de stad, en bovendien steeds meer van levensbelang in hete zomers.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Als de belofte dat er op en rondom het depotgebouw evenveel bomen terug komen als er stonden in het door OMA/Petra Blaise ontworpen Voorportaal dan wordt alleen al die belofte niet waar gemaakt.
  In het Voorportaal stonden 260 Robinia’s (deze soort is trouwens géén acacia en daarom heet de cultivar ook pseudoacacia maar dat terzijde) en 3 Iepen, zoals op de luchtfoto te tellen is.
  Op het dak van het collectiegebouw staan 75 berken en op het plein rondom het gebouw worden in totaal nog eens 75 berken en zwarte dennen, waarvan op dit moment minder dan de helft is aangeplant (het is dus absoluut niet waar dat er nu al meer bomen rondom het gebouw staan dan er ooit stonden). Van de 3 iepen zijn er 2 verwijderd. In totaal dus 151 bomen in plaats van de eerdere 263.
  Van de 260 Robinia’s is inderdaad een deel terug geplant in de stad, maar er staan ook nog meer dan 50 op de stadskwekerij, die binnenkort ontruimt wordt om er Nieuw Kralingen op te bouwen. Als er voor die tijd geen nieuwe locatie in de stad is gevonden voor de Robinia’s verdwijnen die prachtige bomen alsnog in de versnipperaar.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures