Ga naar de inhoud

Nooit verlaten

In deze vakantieweken schrijven Vers Beton-redacteuren over hun zomer. Teun van den Ende deelt herinneringen aan zijn neef, die Rotterdammer bleef in Ede.

Vers Beton – Bo Yuan – Zomercolumn – Nooit verlaten – 2021
beeld: Bo Yuan

Mijn broer en ik wisten niet wat we hoorden: “Bij mij in de straat is er gisternacht geschoten”, zei mijn neef met een mengeling van angst en spanning. “Ik dacht eerst dat het vuurwerk was.”

Dit gewapende voorval speelde zich niet gisternacht af, maar ruim dertig jaar geleden. Mijn neef woonde destijds aan de Graaf Florisstraat, terwijl wij uit Rotterdam verhuisd waren toen ik vier was. We kwamen sindsdien elk jaar in Rotterdam, maar ik wist niet hoe het voelde om in een stad te wonen waar mensen op elkaar schoten. Brrr.

Bijna altijd als ik er langs dat huis fiets, stel ik me voor hoe het moet hebben geklonken. En wat zou het met hem gedaan hebben? Een ding weet ik zeker: hij was oneindig keer meer straat dan ik. Hij deinsde nooit terug voor een woordenwisseling en durfde tussenbeide te springen als er ruzie ontstond, was sterk genoeg om een klap op te vangen en er een uit te delen. Had hij die stoere levenshouding ontwikkeld door de schoten, door zijn jeugd in Rotterdam?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures