Ga naar de inhoud

Nooit verlaten

In deze vakantieweken schrijven Vers Beton-redacteuren over hun zomer. Teun van den Ende deelt herinneringen aan zijn neef, die Rotterdammer bleef in Ede.

Vers Beton – Bo Yuan – Zomercolumn – Nooit verlaten – 2021
beeld: Bo Yuan

Mijn broer en ik wisten niet wat we hoorden: “Bij mij in de straat is er gisternacht geschoten”, zei mijn neef met een mengeling van angst en spanning. “Ik dacht eerst dat het vuurwerk was.”

Dit gewapende voorval speelde zich niet gisternacht af, maar ruim dertig jaar geleden. Mijn neef woonde destijds aan de Graaf Florisstraat, terwijl wij uit Rotterdam verhuisd waren toen ik vier was. We kwamen sindsdien elk jaar in Rotterdam, maar ik wist niet hoe het voelde om in een stad te wonen waar mensen op elkaar schoten. Brrr.

Bijna altijd als ik er langs dat huis fiets, stel ik me voor hoe het moet hebben geklonken. En wat zou het met hem gedaan hebben? Een ding weet ik zeker: hij was oneindig keer meer straat dan ik. Hij deinsde nooit terug voor een woordenwisseling en durfde tussenbeide te springen als er ruzie ontstond, was sterk genoeg om een klap op te vangen en er een uit te delen. Had hij die stoere levenshouding ontwikkeld door de schoten, door zijn jeugd in Rotterdam?

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures