Ga naar de inhoud

Voor wie wordt de Coolsingel?

Behalve in de (net afgeronde) herinrichting van de Coolsingel wordt er ook veel geld in een aantal nieuwe gebouwen aan de stadsboulevard gestoken. Ook het Hofplein en het postkantoor krijgen een metamorfose. Vooral investeerders profiteren van de transformatie, met goedkeuring van de gemeente, ziet Daphne Bakker.


002_Coolsingel_2021_©Ossip

beeld: Ossip van Duivenbode

Voor een voetganger als ik, is niet meteen zichtbaar wat er na drie jaar en 58 miljoen euro echt is veranderd aan de Coolsingel, de Rotterdamse contributie aan het Monopoly spel. De eerste en voorlopig enige opgeleverde stap in de metamorfose van de Coolsingel, is de herinrichting van het straatprofiel, naar ontwerp van Adriaan Geuze van ontwerpbureau voor stedenbouw West 8.

Wie beter kijkt, zal zien dat de muisgrijze stoeptegels deels zijn vervangen door tegels met Indiase natuursteen-bekleding, gerangschikt in een patroon dat licht doet denken aan boulevards van warmere oorden. De nieuwe Art Deco-lantaarnpalen zijn fraai en de 77 nieuwe platanen langs de tramrail zijn fragiel maar welkom. Maar de beloofde pocketparks  zijn in feite slechts een eufemisme voor groot uitgevallen plantenbakken.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Mooi stuk. De Coolsingel is en blijft toetssteen voor het succes van studieplanning. We kunnen er nu al vanuit gaan dat over 20/30 jaar de boulevard opnieuw onderhanden wordt genomen. Concept is nu al achterhaald, en ik vermoed dat straks het water ook weer in de Coolsingel terugkeert. Zou moeten kunnen, niet zo diep maar een laagje symbolische betekenis. Want de stad is dan al lang geen asfaltparadijs meer. Dat was eens.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures