Ga naar de inhoud

Voor wie wordt de Coolsingel?

Behalve in de (net afgeronde) herinrichting van de Coolsingel wordt er ook veel geld in een aantal nieuwe gebouwen aan de stadsboulevard gestoken. Ook het Hofplein en het postkantoor krijgen een metamorfose. Vooral investeerders profiteren van de transformatie, met goedkeuring van de gemeente, ziet Daphne Bakker.


002_Coolsingel_2021_©Ossip

beeld: Ossip van Duivenbode

Voor een voetganger als ik, is niet meteen zichtbaar wat er na drie jaar en 58 miljoen euro echt is veranderd aan de Coolsingel, de Rotterdamse contributie aan het Monopoly spel. De eerste en voorlopig enige opgeleverde stap in de metamorfose van de Coolsingel, is de herinrichting van het straatprofiel, naar ontwerp van Adriaan Geuze van ontwerpbureau voor stedenbouw West 8.

Wie beter kijkt, zal zien dat de muisgrijze stoeptegels deels zijn vervangen door tegels met Indiase natuursteen-bekleding, gerangschikt in een patroon dat licht doet denken aan boulevards van warmere oorden. De nieuwe Art Deco-lantaarnpalen zijn fraai en de 77 nieuwe platanen langs de tramrail zijn fragiel maar welkom. Maar de beloofde pocketparks  zijn in feite slechts een eufemisme voor groot uitgevallen plantenbakken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • The Betz: in een stad vol leegstaande kantoren een kansrijk woonproject (vooral voor de verhuurder)

    • Architectuurkritiek

    In een land dat schreeuwt om passende woonruimte, is ieder wooninitiatief welkom. In de wijk Alexander wordt daarom gepionierd met wat een van de wegen uit de wooncrisis kan zijn: het transformeren van kantoorpanden tot woonruimte. Vers Beton ging langs The Betz, dat 169 nieuwe huishoudens huisvest – maar voor wie precies?

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam