Ga naar de inhoud

We kunnen niet langer voor onze geschiedenis wegkijken

Lorenzo Elstak gaat in gesprek met Rotterdammers over het koloniale- en slavernijverleden. “Niet met een geheven of wijzende vinger, maar met een open hand.”

Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
beeld: Robin Duister

In opdracht van de gemeente voer ik op dit moment gesprekken met Rotterdammers over het koloniale- en slavernijverleden van de stad. Een klus waarmee niet iedereen het eens is dat ik hem heb aangenomen. Al vanaf het begin krijg ik telefoontjes en berichtjes uit mijn omgeving: ‘Lorenzo, laat jezelf niet als mascotte gebruiken!’ en ‘Waarom gaat een wit persoon vanuit de gemeente dit project – samen met jou – leiden? Dat is toch geen afspiegeling van Rotterdam?’

Ik begrijp deze punten en juist daarom voel ik nog sterker dat dit mijn rol is. Als ik als verbinder hier niet aan meedoe, wie gaat het dan doen? Ik wil de weg vrij maken en mijn kwetsbaarheid tonen. Ik wil zoveel mogelijk mensen het woord geven en met elkaar in gesprek laten gaan. Ons gedeelde verleden moet een gezamenlijke toekomst worden.

Om te onderzoeken hoe we het slavernijverleden een plek kunnen geven in de stad, start ik dialogen tussen verschillende Rotterdammers. Waarom moet slavernij herdacht worden? Waarom moet Keti Koti een nationale feestdag worden? Veel personen die ik hiervoor vraag, reageren eerst kritisch. ‘We hebben dit al zo vaak verteld en de gemeente heeft er nog nooit iets mee gedaan.’ Volgens mij is dit het moment.

De gesprekken voer ik samen met co-projectleider Ruud Raker; die witte man binnen de gemeente waar ik het eerder over had. Eigenlijk begint het dialoog al tussen ons. We zijn verschillend en moeten elkaar zien te vinden. Ja, het is soms ongemakkelijk. Wat hij ziet, zie ik niet en andersom. Als wij al niet met elkaar kunnen praten, heeft het hele project geen kans van slagen.

Een enorme eyeopener die ik had tijdens één van de gesprekken kwam van een dame die over healing begon. Ze sprak over het healen van het trauma dat we hebben meegekregen van onze ouders en voorouders. Het trauma dat doorsijpelt in de generaties voor je, waar tradities vandaan komen. Je wilt als zwart persoon je geschiedenis kennen, maar er is weinig over te vinden. Door meer over ons koloniale verleden te praten van zowel oostkant als van de westkant, kunnen we het trauma verwerken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures