Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
Beeld door: beeld: Robin Duister

In opdracht van de gemeente voer ik op dit moment gesprekken met Rotterdammers over het koloniale- en slavernijverleden van de stad. Een klus waarmee niet iedereen het eens is dat ik hem heb aangenomen. Al vanaf het begin krijg ik telefoontjes en berichtjes uit mijn omgeving: ‘Lorenzo, laat jezelf niet als mascotte gebruiken!’ en ‘Waarom gaat een wit persoon vanuit de gemeente dit project – samen met jou – leiden? Dat is toch geen afspiegeling van Rotterdam?’

Ik begrijp deze punten en juist daarom voel ik nog sterker dat dit mijn rol is. Als ik als verbinder hier niet aan meedoe, wie gaat het dan doen? Ik wil de weg vrij maken en mijn kwetsbaarheid tonen. Ik wil zoveel mogelijk mensen het woord geven en met elkaar in gesprek laten gaan. Ons gedeelde verleden moet een gezamenlijke toekomst worden.

Om te onderzoeken hoe we het slavernijverleden een plek kunnen geven in de stad, start ik dialogen tussen verschillende Rotterdammers. Waarom moet slavernij herdacht worden? Waarom moet Keti Koti een nationale feestdag worden? Veel personen die ik hiervoor vraag, reageren eerst kritisch. ‘We hebben dit al zo vaak verteld en de gemeente heeft er nog nooit iets mee gedaan.’ Volgens mij is dit het moment.

De gesprekken voer ik samen met co-projectleider Ruud Raker; die witte man binnen de gemeente waar ik het eerder over had. Eigenlijk begint het dialoog al tussen ons. We zijn verschillend en moeten elkaar zien te vinden. Ja, het is soms ongemakkelijk. Wat hij ziet, zie ik niet en andersom. Als wij al niet met elkaar kunnen praten, heeft het hele project geen kans van slagen.

Een enorme eyeopener die ik had tijdens één van de gesprekken kwam van een dame die over healing begon. Ze sprak over het healen van het trauma dat we hebben meegekregen van onze ouders en voorouders. Het trauma dat doorsijpelt in de generaties voor je, waar tradities vandaan komen. Je wilt als zwart persoon je geschiedenis kennen, maar er is weinig over te vinden. Door meer over ons koloniale verleden te praten van zowel oostkant als van de westkant, kunnen we het trauma verwerken.

Maar anderhalve pagina in het studieboek gaat over het slavernijverleden

Voor mij is één van de belangrijkste beginpunten voor het vertellen van het verhaal ons onderwijs. We leren veel over de Romeinen, Grieken en de ‘Gouden Eeuw’ en hoe geweldig dat was. Maar anderhalve pagina in het studieboek gaat over het slavernijverleden. Als je zo weinig over deze geschiedenis weet, kun je ook niet herleiden waarom er nu nog dingen gebeuren die gebeuren. Waar het huidige racisme vandaan komt. Daarbij doet het iets met je eigenwaarde als je jouw geschiedenis terugziet in verhalen, feiten en wetenschappelijke onderzoeken. Je hebt een bepaalde identiteit waar je trots op mag zijn. Dat gun ik alle Rotterdammers.

Als je kijkt naar de wereld nu, geloof ik dat dit hét moment is om het gesprek aan te gaan. Als ik terugkijk op het Black Lives Matter-protest op de Erasmusbrug, voelde het alsof we allemaal samen waren. Maar er waren ook zoveel mensen niet bij; mensen die er tegen waren, er niks van vonden of misschien een stil protest voerden. Er is nu een groep die begrijpt dat er een groter koloniaal bewustzijn moet komen – kijk maar naar de excuses die burgemeester Halsema heeft aangeboden voor de rol die Amsterdam heeft gespeeld in de slavernij. Tegelijk is er ook een groep waar deze boodschap nog helemaal niet is geland.

Tegenwoordig is het snel een ja- of nee-verhaal

Tegenwoordig is het snel een ja- of nee-verhaal. We hebben echter veel nodig om dit bij elkaar te brengen en te verbinden. Daar is onze geschiedenis één van. Niet met een geheven of wijzende vinger, maar met een open hand.

Ik begrijp dat het eng is om dit gesprek aan te gaan. Ik vind het zelf ook spannend, maar broodnodig. Tegen mensen die nog voor deze gevoelige onderwerpen weglopen, wil ik zeggen: je moet niks. Maar als je iets wilt weten, is dat mogelijk. Neem je tijd. Ik wil jou ook horen, want ik ben benieuwd naar je. Ik hoop dat we straks niet meer voor onze geschiedenis wegkijken. Dat het open en bespreekbaar is. Dit verhaal maakt ons compleet. Dit is waarom wij Rotterdam zijn.

Vers Beton – Ez Silva – onderzoek slavernij – 2020 medium

Lees meer

De groei van Rotterdam was verknoopt met slaven- en koloniale handel, laat nieuw onderzoek zien

Interview met onderzoeker Gert Oostindie over onderzoek koloniale verleden van Rotterdam

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_1116_2.JPG

Lorenzo Elstak

Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte ook Stichting Platform Katendrecht en heeft zijn eigen media- en productieplatform Pure-Amusement. Hij hoopt dat Katendrecht een dorp in een stad blijft waarin iedereen zorg draagt voor elkaar.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.