Ga naar de inhoud

Zorgvrijstaat: hoe een wijknetwerk in staat is om haar eigen zorg te organiseren — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Giovanni Burke sprak Dennis Lohuis, één van de initiatiefnemers van het wijknetwerk Zorgvrijstaat in Rotterdam West. Hoe is dit initiatief ontstaan? En hoe willen zij het speelveld van zorg veranderen?

FLB_20210624_O8A2116
Dennis Lohuis beeld: Florian Braakman

Een zorgzame buurt waar mensen zeggenschap hebben over hun eigen zorg en welzijn, en mensen zorg- en welzijnstaken voor elkaar organiseren. Dat zagen initiatiefnemers Dennis Lohuis en Alexander Hogendoorn voor zich toen ze Zorgvrijstaat in het leven riepen.

Zorgvrijstaat is hun antwoord op de vraag hoe de buurt lichte zorg- en welzijnstaken vanuit haar informele wijknetwerk kan organiseren. Door sleutelfiguren en organisaties in de wijk in kaart te brengen en onderdeel te maken van het wijknetwerk, weten zij de lichte zorg grotendeels binnen de eigen buurt te organiseren. Inmiddels opereert dit bewonersinitiatief al ruim vijf jaar vanuit Rotterdam West.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam