Ga naar de inhoud

Zorgvrijstaat: hoe een wijknetwerk in staat is om haar eigen zorg te organiseren — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Giovanni Burke sprak Dennis Lohuis, één van de initiatiefnemers van het wijknetwerk Zorgvrijstaat in Rotterdam West. Hoe is dit initiatief ontstaan? En hoe willen zij het speelveld van zorg veranderen?

FLB_20210624_O8A2116
Dennis Lohuis beeld: Florian Braakman

Een zorgzame buurt waar mensen zeggenschap hebben over hun eigen zorg en welzijn, en mensen zorg- en welzijnstaken voor elkaar organiseren. Dat zagen initiatiefnemers Dennis Lohuis en Alexander Hogendoorn voor zich toen ze Zorgvrijstaat in het leven riepen.

Zorgvrijstaat is hun antwoord op de vraag hoe de buurt lichte zorg- en welzijnstaken vanuit haar informele wijknetwerk kan organiseren. Door sleutelfiguren en organisaties in de wijk in kaart te brengen en onderdeel te maken van het wijknetwerk, weten zij de lichte zorg grotendeels binnen de eigen buurt te organiseren. Inmiddels opereert dit bewonersinitiatief al ruim vijf jaar vanuit Rotterdam West.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures