Ga naar de inhoud

Culturele instellingen presenteren manifest voor aanpak institutioneel racisme — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onlangs werd het manifest Cultuur/Inclusief gepresenteerd om institutioneel racisme in de Rotterdamse culturele sector aan te pakken. Caterine Baeten spreekt initiatiefnemers Janpier Brands en Pepijn Kuyper over de missie:  “Soms moet  je over je eigen ego-positie heen durven stappen in het belang van een ontwikkeling.” 

Katja Poelwijk
beeld: Katja Poelwijk

“Rotterdam telt meer dan 170 nationaliteiten. Toch is de cultuursector van onze superdiverse stad nog te weinig afspiegeling van onze bevolking”, zo luidt de intro van het manifest Cultuur/Inclusief.

Het manifest is een initiatief van Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam, Music Matters, LantarenVenster, MAMA, WORM en Theater Rotterdam, die hiermee institutioneel racisme en systematische uitsluiting in hun eigen organisaties en sector actief willen bestrijden. Het gebrek aan diversiteit is “voor een sector die zichzelf een verbindende maatschappelijke rol toedicht onaanvaardbaar”, schrijven de ondertekenaars in het manifest. Ook constateren zij dat structurele veranderingen op dit terrein nauwelijks worden geboekt. Zij steken hierbij de hand in eigen boezem; “Kijk maar naar onze eigen personeelsbestanden.”

Méér culturele diversiteit binnen de eigen organisaties, het bieden van training en begeleiding, gelijkwaardigheid in programma´s en het zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit zijn de doelstellingen die de initiatiefnemers hebben opgesteld. Daarnaast staan er netwerkbijeenkomsten op de planning met experts die moeten gaan helpen om “mechanismen die racisme en uitsluiting in stand houden te onderkennen en te benoemen.” Ook komt er een actieplan om “deze mechanismen onklaar te maken.” Ervaringen, acties en resultaten zullen met de sector worden gedeeld. De ondertekenaars roepen hun collega-directeuren en leidinggevenden uit de sector op om aan te sluiten.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam