Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Katja Poelwijk
Beeld door: beeld: Katja Poelwijk

“Rotterdam telt meer dan 170 nationaliteiten. Toch is de cultuursector van onze superdiverse stad nog te weinig afspiegeling van onze bevolking”, zo luidt de intro van het manifest Cultuur/Inclusief.

Het manifest is een initiatief van Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam, Music Matters, LantarenVenster, MAMA, WORM en Theater Rotterdam, die hiermee institutioneel racisme en systematische uitsluiting in hun eigen organisaties en sector actief willen bestrijden. Het gebrek aan diversiteit is “voor een sector die zichzelf een verbindende maatschappelijke rol toedicht onaanvaardbaar”, schrijven de ondertekenaars in het manifest. Ook constateren zij dat structurele veranderingen op dit terrein nauwelijks worden geboekt. Zij steken hierbij de hand in eigen boezem; “Kijk maar naar onze eigen personeelsbestanden.”

Méér culturele diversiteit binnen de eigen organisaties, het bieden van training en begeleiding, gelijkwaardigheid in programma´s en het zorgen voor een veilige werkomgeving. Dit zijn de doelstellingen die de initiatiefnemers hebben opgesteld. Daarnaast staan er netwerkbijeenkomsten op de planning met experts die moeten gaan helpen om “mechanismen die racisme en uitsluiting in stand houden te onderkennen en te benoemen.” Ook komt er een actieplan om “deze mechanismen onklaar te maken.” Ervaringen, acties en resultaten zullen met de sector worden gedeeld. De ondertekenaars roepen hun collega-directeuren en leidinggevenden uit de sector op om aan te sluiten.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

18209064_10154713209543195_6162322301411381250_o

Caterine Baeten

Programmamaker Vers Beton LIVE

Caterine Baeten combineert mediavraagstukken met politiek. Voorheen op de Coolsingel nu in de Tweede Kamer. Houdt zich ook bezig met het gebrek aan diversiteit in, onder andere, de cultuursector.

Profiel-pagina
Katja Poelwijk

Katja Poelwijk

Fotograaf

Katja Poelwijk (1976) is documentair portret fotograaf uit Rotterdam, afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam in 2017. Haar werk richt zich op onderwerpen die zowel persoonlijk als van sociaal-maatschappelijke aard zijn. Door met verhalen van mensen naast het unieke ook het universele aan te spreken hoopt ze nieuwsgierigheid en bewustzijn te vergroten, met compassie als doel. Naast haar eigen langlopende projecten werkt Katja in opdracht.

Profiel-pagina