Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
Beeld door: beeld: Robin Duister

Over drie weken zou ik op theaterfestival de Parade spelen in het Museumpark, maar gemeente Rotterdam geeft er geen vergunning voor. Het is ons niet gegund om in een goed geventileerde tent, braaf op stoelen gezeten, een voorstelling te bekijken. Maar nog geen vijf kilometer verder mogen we met honderden tegelijk in de Kuip naar hartelust hossen en elkaar in de bek brullen. Kan iemand mij de logica uitleggen?

Gemeente Rotterdam, hoe kan het dat ik op Noorderzon in Groningen gewoon bands en theater kan zien spelen? Dat ik in Den Bosch probleemloos bij theaterfestival Boulevard terecht kan voor voorstellingen en kunst? Dat ik in Amsterdam in een afgeladen Carré met gemak een optreden kan bekijken?

Wat is het, gemeente Rotterdam dat je zo eng vindt aan je eigen cultuursector? Waarom kijken jullie zo op ons neer?

Ik heb de afgelopen anderhalf jaar voor halve zalen of helemaal niet gespeeld om iedereens veiligheid te garanderen. Ik heb mijn tournee geschrapt zien worden tot een handjevol data. Ik heb theaters failliet zien gaan, maar mijn geduld is op als willekeur regeert.

Talloze festivals zijn deze zomer geschrapt. Nu zou dit nog te verteren zijn, als de Formule 1-races in Zandvoort óók geschrapt zouden worden. Als zij niet een grootschalige camping naast het circuit aanbieden. 

Rotterdam, ik vraag jullie: waar is de solidariteit? Ik heb de afgelopen anderhalf jaar op sluimerstand geleefd. Ik ben solidair geweest met de zwakkeren, de zieken, de ouderen, de families met kinderen die om de haverklap in quarantaine moesten als er weer iemand positief werd getest op hun basisscholen, de horeca die hun reserves zagen verdwijnen, de bedrijven van vrienden en kennissen die omvielen. Ik ben solidair geweest met de mensen die hun werk zagen verdwijnen, ik was één van hen, maar wie is solidair met ons? Wie is solidair met de cultuurmakers? Met de muzikanten, organisatoren, de ravers, de operazangers, de vuurvreters, de theatermakers, de dansers, de dromers en de visionairen?

Ik kan je zeggen wie er níet solidair met ons is.

Het is niet de sportbranche die de regels aan zijn laars lapt en geen handhaving voert.
Het is niet de pandjesprins met zijn racebaantje die duidelijk laat zien dat rijkdom boven regelgeving gaat.
Het zijn niet de bange pennenlikkers op het gemeentehuis die over de vergunningen gaan.
En het zijn niet de vergaderpaardjes in Den Haag die ons dan weer dansen met Janssen beloven, alles te snel open gooien en erna krampachtig hun eigen fouten proberen in te dammen.

En nu begrijp ik best dat de tijd van dampende nachtclubvloeren en opgaan in dansende massa’s op zich heeft moeten laten wachten, dat we een pas op de plaats moesten maken en geduldig zijn. Maar waarom is het de juist cultuursector die als eerste dicht moest en als laatste zal worden geopend? 

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

We hebben ons anderhalf jaar van onze beste kant laten zien. Geduld gehad, geprobeerd zo veilig mogelijk alsnog ons werk te laten zien, maar nu is het tijd om solidair te zijn met cultuur. 

Als er in andere steden kan worden gespeeld, laat ons hier dan ook spelen.
Als er gevoetbald kan worden, dan kan er ook muziek worden gemaakt.
Als er kan worden geraced, dan kan er ook worden geraved.

Deze column is een ingekorte versie van de speech die Elfie Tromp uitsprak tijdens het UnmuteUsprotest in Rotterdam, op 21 augustus 2021.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

_MG_6186_Willem de Kam

Elfie Tromp

Elfie Tromp (1985) is schrijver, dichter en columnist. Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Ze is druktemaker voor De Nieuws BV en regelmatig presentator voor radioprogramma VPRO Nooit Meer Slapen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.