Ga naar de inhoud

De bron van Beverwaard-geweld zit diep in onze samenleving

Het heftige steekincident in Beverwaard doet columnist Lorenzo Elstak terugdenken aan hoe het er vroeger was. “Korte termijn-oplossingen voor dit geweld zijn er niet. We moeten kijken naar het sociale systeem in de wijk: klopt dat nog wel?”

Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
beeld: Robin Duister

De samenleving is in shock door het steekincident van donderdag 29 juli in de Beverwaard, waarbij een vijftienjarige jongen om het leven is gekomen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ze zijn zo jong en het is zo gewelddadig. In eerste instantie besloot ik stil te zijn. Ik dacht: Lorenzo, wie ben jij om weer van alles te roepen? Ik wilde naar binnen keren om te zoeken naar antwoorden. Wat is de oorzaak? Wat is de bron van dit geweld? 

Het probleem ligt diep in de samenleving en in de wijk verborgen. Het is een meerkoppig monster dat in zijn geheel moet worden aangepakt. Als stad moeten we niet wéér paniekvoetbal gaan spelen. Korte termijn-oplossingen gaan niet helpen. Je kunt gaan controleren op steekmessen, maar iedereen heeft een volle keukenla. En hoe hard het ook klinkt: dit gaat niet de laatste keer zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam