Ga naar de inhoud

De bron van Beverwaard-geweld zit diep in onze samenleving

Het heftige steekincident in Beverwaard doet columnist Lorenzo Elstak terugdenken aan hoe het er vroeger was. “Korte termijn-oplossingen voor dit geweld zijn er niet. We moeten kijken naar het sociale systeem in de wijk: klopt dat nog wel?”

Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
beeld: Robin Duister

De samenleving is in shock door het steekincident van donderdag 29 juli in de Beverwaard, waarbij een vijftienjarige jongen om het leven is gekomen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ze zijn zo jong en het is zo gewelddadig. In eerste instantie besloot ik stil te zijn. Ik dacht: Lorenzo, wie ben jij om weer van alles te roepen? Ik wilde naar binnen keren om te zoeken naar antwoorden. Wat is de oorzaak? Wat is de bron van dit geweld? 

Het probleem ligt diep in de samenleving en in de wijk verborgen. Het is een meerkoppig monster dat in zijn geheel moet worden aangepakt. Als stad moeten we niet wéér paniekvoetbal gaan spelen. Korte termijn-oplossingen gaan niet helpen. Je kunt gaan controleren op steekmessen, maar iedereen heeft een volle keukenla. En hoe hard het ook klinkt: dit gaat niet de laatste keer zijn.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures