Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
Beeld door: beeld: Robin Duister

De samenleving is in shock door het steekincident van donderdag 29 juli in de Beverwaard, waarbij een vijftienjarige jongen om het leven is gekomen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ze zijn zo jong en het is zo gewelddadig. In eerste instantie besloot ik stil te zijn. Ik dacht: Lorenzo, wie ben jij om weer van alles te roepen? Ik wilde naar binnen keren om te zoeken naar antwoorden. Wat is de oorzaak? Wat is de bron van dit geweld? 

Het probleem ligt diep in de samenleving en in de wijk verborgen. Het is een meerkoppig monster dat in zijn geheel moet worden aangepakt. Als stad moeten we niet wéér paniekvoetbal gaan spelen. Korte termijn-oplossingen gaan niet helpen. Je kunt gaan controleren op steekmessen, maar iedereen heeft een volle keukenla. En hoe hard het ook klinkt: dit gaat niet de laatste keer zijn.

We moeten kijken naar het sociale systeem in de wijk: klopt dat wel? Mijn antwoord daarop is: nee. De jongeren missen een sociaal vangnet. Ze kennen geen wij-gevoel meer, het is ieder voor zich. Ze hebben geen rolmodellen, geen sparringpartners en geen perspectief. Ze zijn alleen, voelen zich onaantastbaar en dat maakt ze kwetsbaar. 

Dat komt met name door het ontbreken van een vertrouwenspersoon binnen een gemeenschap. Als zo’n jongere in de buurt loopt en niet het gevoel heeft dat er sociale controle is, dan wekt dat het gevoel dat ze alles kunnen uithalen. En dat maakt jongeren kwetsbaar, omdat ze dan soms keuzes maken in hun leven die niet vanuit een verantwoordelijkheid of inlevingsgevoel komen. Onomkeerbare keuzes, met alle gevolgen van dien. Een paradox, maar het werkt wel zo. 

Als ik aan de Beverwaard denk, krijg ik warme gevoelens. Mijn familie woont er en ik heb er een groot gedeelte van mijn jeugd doorgebracht. Eigenlijk was het mijn tweede thuis, mijn tweede wijk. Ik vond het altijd zo leuk dat iedereen elkaar kende. Het was supergezellig met alle culturen door elkaar. De Antilliaanse gemeenschap – lekker luid en met veel muziek. En ook de Kaapverdiaanse, Surinaamse en Nederlandse mensen ernaast en bij elkaar. Ik kwam veel in het buurthuis ‘De Focus’ waar van alles werd georganiseerd: van tienerdisco’s tot voetbalmiddagen. Die Beverwaard voelde als een dorp.

Dit is veranderd. De hele samenleving is veranderd. We waren vroeger meer buiten en meer met elkaar verbonden. Nu zijn we op onszelf. Ook zijn er veel mensen in Beverwaard komen wonen die nog weinig binding hebben met de wijk, waarin in principe geïnvesteerd moet worden. Bezuinigingen hebben ervoor gezorgd dat bestaande structuren binnen Beverwaard zijn verzwakt en zij nu niet zo’n vangnet kunnen zijn voor deze nieuwe bewoners. Mede hierdoor is de samenredzaamheid verzwakt. Het individualisme groeit bovendien en daar kunnen we – helaas – niet zoveel aan doen. Dat moeten we accepteren. 

Maar waar we wel wat aan kunnen doen is: het wij-gevoel terugbrengen in een wijk. Zodat de bewoners zich weer verbonden voelen met de buurt en met elkaar. En zodat jongeren het gevoel hebben dat hun gedrag – positief én negatief – ertoe doet. Als ik vroeger iets slechts had gedaan, wist ik dat mijn neef er iets van ging zeggen. Of ik voelde zelf al aan dat ik mijn maatje niet meer recht in de ogen aan kon kijken. Maar iedereen heeft zo iemand nodig om naar op te kijken en om op terug te vallen. Gebeurt dat nog genoeg in Beverwaard?

Dat dorpsgevoel terugbrengen in de wijk is een kwestie van lange adem. We moeten hierbij gebruik maken van de mensen die er al wonen. Het sociale kapitaal bestaat al, maar het wordt op dit moment nog niet genoeg benut, bijvoorbeeld doordat professionals niet de financiële middelen krijgen of de gemeente te weinig weet wat er nodig is in de wijk. De huidige bewoners moeten aan zet komen.

vb-mailchimp

Lees meer

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van Vers Beton per mail? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Ze hebben begeleiding nodig maar vooral ook perspectief. Laat ze niet alleen dingen organiseren in het huis van de wijk, maar geef ze de kans om op lange termijn manager van het buurthuis te worden. Zo worden deze mensen het gezicht van een buurt. De buurtgenoot die iedereen kent, waarbij je terecht kunt en die tegelijk ook het geweten van de wijk is.

We kunnen dit vraagstuk niet alleen bij de gemeente, politie of een welzijnsorganisatie neerleggen. Het is ook aan ons om dit probleem aan te pakken. We zijn allemaal Rotterdammers en we moeten het met z’n allen doen. Ik doe een oproep naar alle Rotterdammers: neem je verantwoordelijk in jouw wijk en zoek elkaar op waar dat nodig is. 

Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020

Lees meer

Opgroeien met een Wijkheld

Columnist Lorenzo Elstak over opgroeien op Katendrecht

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

IMG_1116_2.JPG

Lorenzo Elstak

Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte ook Stichting Platform Katendrecht en heeft zijn eigen media- en productieplatform Pure-Amusement. Hij hoopt dat Katendrecht een dorp in een stad blijft waarin iedereen zorg draagt voor elkaar.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.