Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Esther Lankhaar – Andere Rotterdammers – Sprinkhaan – 2021
Beeld door: beeld: Esther Lankhaar

Het is een lange rit. In het holst van de zomerse nacht is de auto vanuit Zuid-Frankrijk vertrokken en afgezien van een korte sanitaire pauze vlak voor het ochtendgloren is hij sindsdien non-stop onderweg. Gedachteloos ziet hij de verkeersborden met meer dan honderd kilometer per uur aan zich voorbij snellen. Dat de opschriften van die borden ergens halverwege van Frans op Nederlands zijn overgestapt is totaal aan hem voorbijgegaan. Hij kan alleen maar aan haar denken. Haar lange atletische benen en haar elegante voelsprieten.

Het is niet makkelijk om grip te houden op de donkergroene lak van de achteruitkijkspiegel bij deze snelheden. Niettemin blijft hij roerloos zitten met zijn kop in de stormachtige wind. Alleen zijn voelsprieten wapperen woest naar achteren. Eén onverhoedse beweging of moment van onachtzaamheid kan ertoe leiden dat hij wordt weggeblazen, en dan zou er niets anders van hem overblijven dan misschien een klein vlekje op een bumper of een voorruit. 

Het beangstigt hem niet. Als het gebeurt zal het in een oogwenk voorbij zijn. Bovendien is hij met zijn hoofd bij haar. Als hij haar niet kan bereiken, wat is het leven dan nog waard?
En zo blijft hij zitten. De zuidelijke boomsprinkhaan.

Stramme springpoten

Het is al avond als de auto de straat inrijdt. Er is nog een leeg parkeervak naast een hoge iep. De met vlierbessensap paarsgekleurde ontlasting van houtduiven op het parkeervak verraadt waarom het niet bezet is. De bestuurder slaat er geen acht op en draait zijn voertuig achterwaarts in het vak. De portieren zwaaien open en de boomsprinkhaan springt op de motorkap. Vandaar ziet hij de mensen in de weer met tassen, koffers en tennisrackets. Na een kwartier is de auto uitgeladen en zijn de mensen in het huis verdwenen. Onder hem klinkt het getik van afkoelend staal. 

Dan kijkt hij om zich heen. De boom staat maar anderhalve meter van de auto af. Met zijn stramme poten beweegt hij behoedzaam naar de bumper. Hij bereidt zich voor op de sprong, zet zijn springpoten schrap en lanceert zichzelf. Halverwege tussen de auto en de boom belandt hij roemloos op de stoep.

Enkele minuten later klimt hij tegen de stam omhoog. De schors van de boom is ruw, met diepe groeven en kieren. Dit is perfect voor een boomsprinkhaan. Langzaam klimt hij verder omhoog. Behoedzaam speurt hij langs de schors omhoog. Her en der komt hij pissebedden en hooiwagens tegen, maar zij is nergens te vinden. Dan heeft hij een idee. In plaats van in een rechte lijn omhoog te lopen besluit hij in een spiraal om de stam heen te klimmen. 

Hij zet net de eerste zijwaartse stappen als hij ineens twee lange groene voelsprieten vanachter de schors uit ziet steken. Hij stopt even. Zou zij het zijn? Langzaam komt hij dichterbij. Haar groene ogen, haar korte doorzichtige vleugels en haar groene legboor zijn onmiskenbaar. Ze kijken elkaar lang aan. Boven hen klinkt kort het geritsel van duivenveren. Even later het geluid van een paarse flats die op een voorruit spat.

Avontuurlijke aanbidders

Voor een insect dat niet kan vliegen heeft de zuidelijke boomsprinkhaan een onwaarschijnlijk lange reis van ruim duizend kilometer gemaakt om bij haar te zijn. Het is pas sinds de jaren ’90 dat avontuurlijke aanbidders zoals hij meeliften op de auto’s van vakantiegangers om hier de liefde van hun leven te ontmoeten. Vanaf dat moment heeft de zuidelijke boomsprinkhaan zich als soort permanent in onze stad gevestigd. Er is een lokale populatie ontstaan van dieren die hier wonen en leven, en die elkaar ‘s-nachts opzoeken. Het zijn vooral straatbomen waarop de amoureuze rendez-vous plaatsvinden. Boomsoorten met een ruwe schors, zoals valse acacia’s, populieren, wilgen, eiken en iepen.

Ook ons liefdeskoppel vindt geluk op een boom. Ze brengen de nacht samen door tot het eerste licht ze dwingt een schuilplaats in de schors te zoeken. Wanneer de avond weer valt hervatten ze hun romance. 

Enkele nachten later zit zij gebogen over een spleet in de schors. Hij slaat haar van een afstandje gade. Ze gebruikt haar gekromde legboor om eitjes in de spleet te prikken. Dit zal hun volledige ouderlijke bijdrage zijn, want na vannacht kijken ze niet meer naar hun kroost om. 

Volgend voorjaar, als zij er niet meer zijn, zal de nieuwe generatie langs deze schors hoger de boom in klimmen om hier op te groeien. De meeste boomsprinkhanen zullen hun hele leven in deze straat slijten, of misschien een straat verderop. 

Al heb je er altijd wel een avontuurlijk type tussen zitten. Het zou zomaar kunnen dat hij of zij ook weer op een auto stapt naar een ver gelegen oord. Om daar een grote liefde te ontmoeten en dan samen, net als ons liefdeskoppel in de iep, vanaf een hoge boomtak naar roze zonsopkomsten te kijken. Tot de winter komt

Over deze serie

Dit artikel is een samenwerking met Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Deze organisatie heeft geen invloed gehad op de inhoud van het artikel. Lees hier meer over samenwerkingen.

Vers Beton – Esther Lankhaar – Bruidsvlucht van de zwarte mier – 2021

Lees meer

De bruidsvlucht van de zwarte mier

Columnserie Andere Rotterdammers: over stadsdieren

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Andre

André de Baerdemaeker

André de Baerdemaeker (1979) kwam als schoffie van Zuid in aanraking met de zieke en gewonde vogels van Vogelklas Karel Schot. Misschien werd hij daarom wel biologieleraar. Later ruilde hij zijn krijtje in voor een verrekijker: hij werd ecoloog bij Bureau Stadsnatuur en onderzoekt Rotterdamse levensvormen. Bij voorkeur wanneer de zon schijnt.

Profiel-pagina
Screenshot-20170723-161008

Esther Lankhaar

Illustrator

Esther Lankhaar heeft een achtergrond in de jeugdhulpverlening en het maatschappelijk werk en werkt nu als illustrator.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.