Ga naar de inhoud

Het monster van de Rijnhaven

Elfie Tromp heeft altijd gevonden dat Rotterdam monsters en geesten mist, maar ontdekt dat spiritualiteit hier wel degelijk te vinden is.

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

Rijnie, het Lochnessmonster van de Rijnhaven, bestaat niet. Wat op gruizige beelden leek op een spartelende monstermeerval, de rug van een krokodil of een gemuteerd zeedierbeest, blijkt een hoop grind te zijn. 

Het had zo mooi kunnen zijn. Rijnie had van de Rijnhaven, wat nu toch meer een doorreiswijk naar Zuid of Centrum is, een bestemming kunnen maken. De haven had een trekpleister kunnen worden, in plaats van de verzamelbak van fastfoodresten en frisdrankbekers die het nu is. Met speciaal aangelegde steigers en tochten op fluisterbootjes rond de haven bij zonsopgang, op zoek naar Rijnie. Rijnie’s rimpelingen in het water hadden een souvenirhit kunnen worden. City marketing had niet geweten wat ze overkwam. De pre-order op de Rijnie-tas van Susan Bijl was bij voorbaat al uitverkocht geweest. Helaas. De ontmaskering kwam te snel.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures