Ga naar de inhoud

Het monster van de Rijnhaven

Elfie Tromp heeft altijd gevonden dat Rotterdam monsters en geesten mist, maar ontdekt dat spiritualiteit hier wel degelijk te vinden is.

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

Rijnie, het Lochnessmonster van de Rijnhaven, bestaat niet. Wat op gruizige beelden leek op een spartelende monstermeerval, de rug van een krokodil of een gemuteerd zeedierbeest, blijkt een hoop grind te zijn. 

Het had zo mooi kunnen zijn. Rijnie had van de Rijnhaven, wat nu toch meer een doorreiswijk naar Zuid of Centrum is, een bestemming kunnen maken. De haven had een trekpleister kunnen worden, in plaats van de verzamelbak van fastfoodresten en frisdrankbekers die het nu is. Met speciaal aangelegde steigers en tochten op fluisterbootjes rond de haven bij zonsopgang, op zoek naar Rijnie. Rijnie’s rimpelingen in het water hadden een souvenirhit kunnen worden. City marketing had niet geweten wat ze overkwam. De pre-order op de Rijnie-tas van Susan Bijl was bij voorbaat al uitverkocht geweest. Helaas. De ontmaskering kwam te snel.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam