Ga naar de inhoud

Twintig jaar na Pim Fortuyn: Leefbaar is opvallend pragmatisch — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het is bijna twintig jaar geleden dat Leefbaar Rotterdam voor het eerst in de gemeenteraad kwam. Chris Aalberts analyseert welke draai de partij, die geldt als de enige echte erfgenaam van Pim Fortuyn, inmiddels aan zijn gedachtegoed geeft. En wat dat betekent voor komende verkiezingen.

Vers Beton – Laura Hopmans – 20 jaar Leefbaar Rotterdam – 2021
beeld: Laura Hopmans

Op een zondagmiddag komt Leefbaar Rotterdam bijeen om een nieuwe lijsttrekker te kiezen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. In restaurant Lommerrijk staan alle stoelen keurig op anderhalve meter afstand. Een aanwezige vertelt dat de partij zo’n 340 leden heeft, daarvan lijkt ongeveer een derde de moeite te hebben genomen om deze vergadering en borrel te bezoeken. Het is een mooi moment om te kijken hoe het met Leefbaar gaat.

Ledenvergaderingen van politieke partijen, zoals deze, zijn namelijk de beste manier om te achterhalen hoe de interne verhoudingen liggen. Helaas hoeven ze niet openbaar te zijn. Leefbaar vergadert in beslotenheid en dus moeten we het doen met wat aanwezigen achteraf op de – wel openbare – borrel vertellen. Er blijkt opvallend weinig te zeggen: lijsttrekker Robert Simons is met een communistische meerderheid gekozen. Verder stond kennelijk niets van enige importantie op de agenda: het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst worden nog gemaakt en de borrel begint bijna een uur eerder dan was aangekondigd.

Komend jaar is het twintig jaar geleden dat Leefbaar Rotterdam hier voor het eerst in de gemeenteraad kwam. Het was de tijd waarin, in de slipstream van Pim Fortuyn, overal in Nederland Leefbaar-partijen werden opgericht. De overgrote meerderheid van die partijen bestaat niet meer, maar in Rotterdam hield men stand. Landelijk zijn er nog steeds partijen op rechts die zeggen zich op het gedachtegoed van Fortuyn te beroepen, maar inmiddels is er eigenlijk maar één echte erfgenaam: Leefbaar Rotterdam.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam