Ga naar de inhoud

Waarom de Omgevingsvisie niet de economie maar de ecologie centraal moet stellen

Dit najaar wordt de Rotterdamse Ontwerp-Omgevingsvisie gepresenteerd. Economische groei staat centraal in deze visie. Volgens Piet Vollaard is dit een verkeerd uitgangspunt. De stadsecologie zou op alle beleidsvlakken leidend moeten zijn. En dat is het (nog) niet.

versbeton_opinierubriek-02
beeld: Michael van Kekem

De Ontwerp-Omgevingsvisie Rotterdam wordt dit najaar aan de raad gepresenteerd en naar verwachting eind dit jaar goedgekeurd. Dit plan bepaalt voor de komende 10 à 15 jaar de kaders voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad en daarmee de leefbaarheid, de toekomstige infrastructuur en de mogelijkheden voor wonen en werken. Daarbij gaat op 1 juli 2022 de Omgevingswet in, waar de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigt en samenvoegt. Vandaar de haast om de visie binnen een paar maanden door de raad te jassen.

De titel van de voorlopige Ontwerp-Omgevingsvisie is ‘Veranderstad’. Nogal nietszeggend, want elke stad verandert, altijd, daar heb je geen visie bij nodig. De subtitel ‘Werken aan een wereldstad voor iedereen’ zegt al iets meer, het gaat kennelijk om werken, om de economie. Bij verder lezen komt de aap uit de mouw. Onder het kopje ‘Koers’ van de samenvatting staat “Rotterdam kiest voor goede groei. Groei die bijdraagt aan het welzijn van de inwoners, aan een duurzame samenleving en aan economische vooruitgang”.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam