Ga naar de inhoud

Waarom de Omgevingsvisie niet de economie maar de ecologie centraal moet stellen

Dit najaar wordt de Rotterdamse Ontwerp-Omgevingsvisie gepresenteerd. Economische groei staat centraal in deze visie. Volgens Piet Vollaard is dit een verkeerd uitgangspunt. De stadsecologie zou op alle beleidsvlakken leidend moeten zijn. En dat is het (nog) niet.

versbeton_opinierubriek-02
beeld: Michael van Kekem

De Ontwerp-Omgevingsvisie Rotterdam wordt dit najaar aan de raad gepresenteerd en naar verwachting eind dit jaar goedgekeurd. Dit plan bepaalt voor de komende 10 à 15 jaar de kaders voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad en daarmee de leefbaarheid, de toekomstige infrastructuur en de mogelijkheden voor wonen en werken. Daarbij gaat op 1 juli 2022 de Omgevingswet in, waar de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigt en samenvoegt. Vandaar de haast om de visie binnen een paar maanden door de raad te jassen.

De titel van de voorlopige Ontwerp-Omgevingsvisie is ‘Veranderstad’. Nogal nietszeggend, want elke stad verandert, altijd, daar heb je geen visie bij nodig. De subtitel ‘Werken aan een wereldstad voor iedereen’ zegt al iets meer, het gaat kennelijk om werken, om de economie. Bij verder lezen komt de aap uit de mouw. Onder het kopje ‘Koers’ van de samenvatting staat “Rotterdam kiest voor goede groei. Groei die bijdraagt aan het welzijn van de inwoners, aan een duurzame samenleving en aan economische vooruitgang”.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam