Ga naar de inhoud

Waarom de Woonvisie van Rotterdam definitief failliet is

Bij het woonprotest in Amsterdam op 12 september waren zo’n 15.000 mensen op de been. Op 17 oktober is er een nieuwe demonstratie gepland, deze keer in Rotterdam. En dat is maar goed ook, want Rotterdammers hebben nog veel meer reden om te protesteren, betoogt Eeva Liukku.

Sloop Tweebos 2021 09 21 foto Joke Schot (4) (Kopie)
sloop in de Tweebosbuurt beeld: Joke Schot

Rotterdam was tot zo’n tien jaar geleden vooral bekend als de stad van de ‘slechte lijstjes’. In 2016 publiceerden we met de Vers Beton-redactie het boek ‘Help, we zijn populair’!’, waarin we de plotselinge nieuwe populariteit onder de loep namen. Het boek behandelde serieuze vraagstukken zoals het gentrificatiebeleid van de gemeente. Toch kende het ook luchtige artikelen en we probeerden met kritische én vrolijke verwondering op deze nieuwe periode in de stad te reflecteren. We stelden daarbij: “We zijn géén Amsterdam, of Londen, dat geeft ons de tijd en ruimte om ons te bezinnen op de vraag hoe we de stad willen ontwikkelen.”

Wellicht was het een naïeve gedachte dat het schip nog te keren was, dat Rotterdam nog wél in de goede richting kon ontwikkelen. Want in de hoofden van de bestuurders van deze stad was het schip in 2016 allang de haven uit. Omdat bestuurders geloven dat steden met elkaar ‘in competitie’ zijn, was het voor politici van links tot rechts in deze stad een angstbeeld dat we het voorgoed zouden afleggen tegen steden als Utrecht en Amsterdam. De stad moest en zou mee doen met de rest, en de woonpolitiek was een belangrijke manier om dat mogelijk te maken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures