Ga naar de inhoud

Waarom de Woonvisie van Rotterdam definitief failliet is

Bij het woonprotest in Amsterdam op 12 september waren zo’n 15.000 mensen op de been. Op 17 oktober is er een nieuwe demonstratie gepland, deze keer in Rotterdam. En dat is maar goed ook, want Rotterdammers hebben nog veel meer reden om te protesteren, betoogt Eeva Liukku.

Sloop Tweebos 2021 09 21 foto Joke Schot (4) (Kopie)
sloop in de Tweebosbuurt beeld: Joke Schot

Rotterdam was tot zo’n tien jaar geleden vooral bekend als de stad van de ‘slechte lijstjes’. In 2016 publiceerden we met de Vers Beton-redactie het boek ‘Help, we zijn populair’!’, waarin we de plotselinge nieuwe populariteit onder de loep namen. Het boek behandelde serieuze vraagstukken zoals het gentrificatiebeleid van de gemeente. Toch kende het ook luchtige artikelen en we probeerden met kritische én vrolijke verwondering op deze nieuwe periode in de stad te reflecteren. We stelden daarbij: “We zijn géén Amsterdam, of Londen, dat geeft ons de tijd en ruimte om ons te bezinnen op de vraag hoe we de stad willen ontwikkelen.”

Wellicht was het een naïeve gedachte dat het schip nog te keren was, dat Rotterdam nog wél in de goede richting kon ontwikkelen. Want in de hoofden van de bestuurders van deze stad was het schip in 2016 allang de haven uit. Omdat bestuurders geloven dat steden met elkaar ‘in competitie’ zijn, was het voor politici van links tot rechts in deze stad een angstbeeld dat we het voorgoed zouden afleggen tegen steden als Utrecht en Amsterdam. De stad moest en zou mee doen met de rest, en de woonpolitiek was een belangrijke manier om dat mogelijk te maken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures