Ga naar de inhoud

Actiegroep de Bomenridders: van strijders tegen bomenkap tot gesprekspartner — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar ze ooit verzet nodig hadden om überhaupt gehoord te worden, staan de Bomenridders nu op de bellijst van menig bestuurder en projectontwikkelaar. Toch blijven de Rotterdamse actievoerders alert. “Fundamenteel is er in al die jaren nog niks veranderd in hoe de gemeente naar oude bomen kijkt.”

Salih_Kilic_0001
beeld: Salih Kiliç

Het is eind jaren negentig. Voor een verbouwing van winkelcentrum Hoogvliet moeten er een aantal sierlijke bomen gekapt worden. Als reactie hierop ketent kunstenaar Marcellus Hoornweg – uitgedost als ridder – zich vast aan een van de bomen. Vastberaden staat hij daar, en wordt door de media omgedoopt tot ‘Bomenridder’.

Met zijn actie inspireerde deze eerste ridder een groep gelijkgezinden, die onder leiding van Jeanne van der Velden stichting De Bomenridders in het leven riepen. Hun doel: de mentaliteit naar bomen toe veranderen, met name onder stedenbouwkundigen, architecten, bestuurders en ambtenaren. En: zorgen dat bomen in de stad de kans krijgen om ouder te worden dan vijftig jaar. Later volgden ook andere steden met eigen lokale afdelingen.

In het begin stapte de stichting vooral naar de rechter wanneer een boom onterecht gekapt dreigde te worden. Ze probeerden op verschillende manieren de werkzaamheden zo lang mogelijk tegen te houden om zo de projectplannen en de gemeente te raken waar het voor hen het meeste pijn deed: in de portemonnee.

Tot Pieter Bolle, op dat moment nog in dienst van de gemeente als boombeheerder, inmiddels bestuurslid van de Bomenridders, besloot het anders te doen. Hij wilde met de club in gesprek. Als ambtenaar leek het hem beter de rechtszaken voor te zijn en als boomdeskundige kon hij informatie geven over de achtergrond van de boom. Zo veranderde de verhouding. Door dit overleg leerde Bolle de club bovendien goed kennen, en kreeg zoveel sympathie dat hij besloot zich na zijn pensioen aan te sluiten.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures