Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Salih_Kilic_0001
Beeld door: beeld: Salih Kiliç

Het is eind jaren negentig. Voor een verbouwing van winkelcentrum Hoogvliet moeten er een aantal sierlijke bomen gekapt worden. Als reactie hierop ketent kunstenaar Marcellus Hoornweg – uitgedost als ridder – zich vast aan een van de bomen. Vastberaden staat hij daar, en wordt door de media omgedoopt tot ‘Bomenridder’.

Met zijn actie inspireerde deze eerste ridder een groep gelijkgezinden, die onder leiding van Jeanne van der Velden stichting De Bomenridders in het leven riepen. Hun doel: de mentaliteit naar bomen toe veranderen, met name onder stedenbouwkundigen, architecten, bestuurders en ambtenaren. En: zorgen dat bomen in de stad de kans krijgen om ouder te worden dan vijftig jaar. Later volgden ook andere steden met eigen lokale afdelingen.

In het begin stapte de stichting vooral naar de rechter wanneer een boom onterecht gekapt dreigde te worden. Ze probeerden op verschillende manieren de werkzaamheden zo lang mogelijk tegen te houden om zo de projectplannen en de gemeente te raken waar het voor hen het meeste pijn deed: in de portemonnee.

Tot Pieter Bolle, op dat moment nog in dienst van de gemeente als boombeheerder, inmiddels bestuurslid van de Bomenridders, besloot het anders te doen. Hij wilde met de club in gesprek. Als ambtenaar leek het hem beter de rechtszaken voor te zijn en als boomdeskundige kon hij informatie geven over de achtergrond van de boom. Zo veranderde de verhouding. Door dit overleg leerde Bolle de club bovendien goed kennen, en kreeg zoveel sympathie dat hij besloot zich na zijn pensioen aan te sluiten.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Ava Naima Cornelia

Naima Cornelia

Naima Cornelia (1996) is geboren op Bonaire, opgegroeid in ’n Brabants dorpje en thuis gekomen in Rotterdam. Ze houdt van rijmende woorden, het nachtleven en opbouwende kritiek geven. Ze studeerde filosofie en genderstudies in Utrecht, kan nu geen simpele antwoorden meer geven op makkelijke vragen en vindt alles problematisch. Desondanks is ze behoorlijk verliefd op Rotterdam en door actuele gebeurtenissen onder de loep te nemen en kanttekeningen te zetten bij het beleid van de gemeente hoopt ze haar inwoners meer stem te geven. 

Profiel-pagina
salih_kilic

Salih Kiliç

Fotograaf

Salih Kiliç (1986) is freelance reportagefotograaf. Zijn werk kenmerkt zich door een zoektocht naar microsamenlevingen. Met zijn foto’s wil Salih deze microsamenlevingen en hun verhalen delen. Een blik achter de schermen op bijzondere plekken en bij bijzondere mensen. Kortom; hij legt alles vast waar een verhaal in zit.

Profiel-pagina