Ga naar de inhoud

Actiegroep de Bomenridders: van strijders tegen bomenkap tot gesprekspartner — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Waar ze ooit verzet nodig hadden om überhaupt gehoord te worden, staan de Bomenridders nu op de bellijst van menig bestuurder en projectontwikkelaar. Toch blijven de Rotterdamse actievoerders alert. “Fundamenteel is er in al die jaren nog niks veranderd in hoe de gemeente naar oude bomen kijkt.”

Salih_Kilic_0001
beeld: Salih Kiliç

Het is eind jaren negentig. Voor een verbouwing van winkelcentrum Hoogvliet moeten er een aantal sierlijke bomen gekapt worden. Als reactie hierop ketent kunstenaar Marcellus Hoornweg – uitgedost als ridder – zich vast aan een van de bomen. Vastberaden staat hij daar, en wordt door de media omgedoopt tot ‘Bomenridder’.

Met zijn actie inspireerde deze eerste ridder een groep gelijkgezinden, die onder leiding van Jeanne van der Velden stichting De Bomenridders in het leven riepen. Hun doel: de mentaliteit naar bomen toe veranderen, met name onder stedenbouwkundigen, architecten, bestuurders en ambtenaren. En: zorgen dat bomen in de stad de kans krijgen om ouder te worden dan vijftig jaar. Later volgden ook andere steden met eigen lokale afdelingen.

In het begin stapte de stichting vooral naar de rechter wanneer een boom onterecht gekapt dreigde te worden. Ze probeerden op verschillende manieren de werkzaamheden zo lang mogelijk tegen te houden om zo de projectplannen en de gemeente te raken waar het voor hen het meeste pijn deed: in de portemonnee.

Tot Pieter Bolle, op dat moment nog in dienst van de gemeente als boombeheerder, inmiddels bestuurslid van de Bomenridders, besloot het anders te doen. Hij wilde met de club in gesprek. Als ambtenaar leek het hem beter de rechtszaken voor te zijn en als boomdeskundige kon hij informatie geven over de achtergrond van de boom. Zo veranderde de verhouding. Door dit overleg leerde Bolle de club bovendien goed kennen, en kreeg zoveel sympathie dat hij besloot zich na zijn pensioen aan te sluiten.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures