Ga naar de inhoud

Dit is de toekomst van het Rotterdamse nachtleven — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het is nog onbekend wat aanscherping van de coronamaatregelen gaat betekenen dit najaar, maar: wie naar de afgelopen maand kijkt, kan niet anders dan hoopvol zijn over de veerkracht en toekomst van het nachtleven. Robin van Essel zocht uit hoe de Rotterdamse nacht er de komende jaren uitziet en hoe gemakkelijk nieuwe organisatoren en clubs ‘ertussen komen’.

VB_STEUR_03_lowres_Willem_de_Kam
Colin Schram en Kristina Verheij – Steur beeld: Willem de Kam

Er mocht weer gedanst worden, afgelopen oktobermaand. ‘Nachtleven’ mocht het nog niet heten: hoewel eind september afscheid werd genomen van bijna alle coronamaatregelen, moeten clubs, andere horeca en evenementen nog uiterlijk om middernacht op slot. Ondanks twee massale Unmute Us-protesten en een (verloren) kort geding van de evenementenbranche tegen de staat, bleven deze sectoren laatste in de rij. 

Maar na anderhalf jaar droogte stilt zelfs deze kleine oase de dorst van Rotterdamse nachtdieren. Zij zagen sinds maart 2020 hun uitlaatklep aan banden gelegd worden, niet zonder gevolgen: volgens onderzoek van de Erasmus Universiteit groeide het percentage jongeren met psychische klachten tijdens de coronacrisis tot alarmerende hoogtes.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam