Ga naar de inhoud

Een nieuwe generatie krakers staat op in Rotterdam: “Wet of geen wet, kraken gaat door” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Er is een hernieuwde interesse voor kraken in Rotterdam. Wat is het verschil tussen kraken vroeger en nu? “We zijn nu nog aan het vechten tegen het kapotmaken van betaalbare woningen. Het gaat wel even duren voor we echt aan een ideaalbeeld kunnen gaan werken.”

Lang was kraken in Nederland een welbekend middel in de strijd tegen woningnood, met kraakactivisme als integraal onderdeel van de Nederlandse protestcultuur. Na de krakersrellen in de jaren ‘80 nam de populariteit van kraken echter af. De publieke opinie kantelde, maar ook de cultuur veranderde: individuele bezittingen werden belangrijker dan een collectief probleem. In de jaren ‘90 en rond het millennium vonden er nog mondjesmaat krakersopstanden plaats, maar met de nieuwe wet van 2010, die kraken illegaal maakte, en de strenge handhaving die hierop volgde, leek kraken voorgoed een fenomeen uit het verleden. 

Maar nu, veertig jaar na de krakersrellen, tijdens de huidige wooncrisis, is er een hernieuwde interesse voor kraken, ook in Rotterdam. Waar komt deze opleving vandaan en hoe ziet die opleving eruit? Wat kenmerkt de nieuwe aanwas? En wat is het verschil tussen het kraken van nu en vroeger?

In 2019 bezette een groep krakers een aantal sloopwoningen in de Tweebosbuurt. Ze werkten samen met de resterende bewoners om de sloop tegen te gaan. “We hebben kraken daarmee wel echt weer op de politieke agenda weten te zetten in Rotterdam”, vertelt Noah, 24 jaar, student aan de kunstacademie en activistisch kraker sinds 2019, toen ze in de Tweebosbuurt trok als kraakactivist.

Sinds die tijd is er ook weer een kraakspreekuur opgezet in Rotterdam, mede door Noah.  “Het spreekuur is een plek waar krakers en mensen met interesse in kraken samenkomen en elkaar informeren. Iets dat lang was verdwenen”, vertelt Luna, een 43-jarige kraker, ook betrokken bij het spreekuur, en al in de scene te vinden sinds 2008. Toen verloor ze namelijk haar huurwoning en kon ze nergens anders terecht. Inmiddels kraakt ze in sloopwijk de Wielewaal. “Ik heb geen andere keus, het is dit of de straat”, zegt ze.

Twee generaties

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures