Ga naar de inhoud

Een nieuwe generatie krakers staat op in Rotterdam: “Wet of geen wet, kraken gaat door” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Er is een hernieuwde interesse voor kraken in Rotterdam. Wat is het verschil tussen kraken vroeger en nu? “We zijn nu nog aan het vechten tegen het kapotmaken van betaalbare woningen. Het gaat wel even duren voor we echt aan een ideaalbeeld kunnen gaan werken.”

Lang was kraken in Nederland een welbekend middel in de strijd tegen woningnood, met kraakactivisme als integraal onderdeel van de Nederlandse protestcultuur. Na de krakersrellen in de jaren ‘80 nam de populariteit van kraken echter af. De publieke opinie kantelde, maar ook de cultuur veranderde: individuele bezittingen werden belangrijker dan een collectief probleem. In de jaren ‘90 en rond het millennium vonden er nog mondjesmaat krakersopstanden plaats, maar met de nieuwe wet van 2010, die kraken illegaal maakte, en de strenge handhaving die hierop volgde, leek kraken voorgoed een fenomeen uit het verleden. 

Maar nu, veertig jaar na de krakersrellen, tijdens de huidige wooncrisis, is er een hernieuwde interesse voor kraken, ook in Rotterdam. Waar komt deze opleving vandaan en hoe ziet die opleving eruit? Wat kenmerkt de nieuwe aanwas? En wat is het verschil tussen het kraken van nu en vroeger?

In 2019 bezette een groep krakers een aantal sloopwoningen in de Tweebosbuurt. Ze werkten samen met de resterende bewoners om de sloop tegen te gaan. “We hebben kraken daarmee wel echt weer op de politieke agenda weten te zetten in Rotterdam”, vertelt Noah, 24 jaar, student aan de kunstacademie en activistisch kraker sinds 2019, toen ze in de Tweebosbuurt trok als kraakactivist.

Sinds die tijd is er ook weer een kraakspreekuur opgezet in Rotterdam, mede door Noah.  “Het spreekuur is een plek waar krakers en mensen met interesse in kraken samenkomen en elkaar informeren. Iets dat lang was verdwenen”, vertelt Luna, een 43-jarige kraker, ook betrokken bij het spreekuur, en al in de scene te vinden sinds 2008. Toen verloor ze namelijk haar huurwoning en kon ze nergens anders terecht. Inmiddels kraakt ze in sloopwijk de Wielewaal. “Ik heb geen andere keus, het is dit of de straat”, zegt ze.

Twee generaties

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Samen doen wat samen kan: coöperatief wonen tussen meerdere generaties

    • Architectuurkritiek

    Er is veel vraag naar woonruimte en coöperatief wonen kan daarin een oplossing zijn, zeggen zowel gelukkige bewoners als experts. Vergeleken met andere steden komen deze woonvormen echter nauwelijks van de grond in Rotterdam.

  • Chic en sexy Fenix holt zichzelf voorbij in ambitie

    • Architectuurkritiek

    Met Fenix heeft Rotterdam er een bijzonder ambitieus museum bij van wereldniveau. De fotogenieke spierballenarchitectuur van het Chinese architectenbureau MAD past daar perfect bij. Onder het gepolijste oppervlak ontbreekt echter een gelaagdheid, betoogt Tim Peeters.

  • De Westersingel is ten prooi gevallen aan vijandige architectuur

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De beeldenroute langs de Westersingel was één van de meest gastvrije buitenruimtes van Rotterdam. Was, want recent zijn de banken langs de kade voorzien van ‘dividers’. Doel: het dakloze mensen onmogelijk maken om even te rusten. Maar Rotterdam is toch een stad voor iedereen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures