Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Daan_Timmer_apps
Beeld door: beeld: Daan Timmer

Het Openbaar Ministerie (OM) noemde de door NRC geopenbaarde uitspraken vorige zomer ‘laakbaar’ en ‘niet passend.’ Maar strafbaar, zo concludeerde de Officier van Justitie, hadden de vijf agenten van bureau Marconiplein niet gehandeld. Meer dan de woorden “kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” kent de buitenwereld op dat moment nog niet, van alles wat er in de zogeheten Jan Smit-appgroep wordt gezegd. WhatsApp is een privéaangelegenheid, concludeert het OM, en discriminerende uitlatingen zijn pas strafbaar als ze in het openbaar worden gedaan. Er wordt een intern onderzoek aangekondigd, waaruit een schriftelijke berisping volgde. Meer was niet mogelijk, en volgens burgemeester Aboutaleb waren het bovendien ‘goede dienders’, die ‘een tweede kans’ verdienden.

Die berisping wordt als proportioneel gezien, oordeelt een onafhankelijke commissie die Politie, Defensie en het Rijk adviseert wanneer grondrechten en ambtelijke plichten botsen. In dat zogeheten AGFA-advies komen er meer details naar buiten over de appgroep. “Meteen schieten,” reageert iemand op een filmpje dat een collega heeft doorgestuurd. Onderschrift: “Kankervolk. Allemaal kapot maken.” Een reactie op de boodschap dat de daders in de video zijn gearresteerd luidt: “Mag het hopen. Anders rij ik ze dood.” Later blijkt dat de mannen ook de zaak rond het vermoorde meisje Hümeyra bespraken. “Weer een turk minder.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Een seponering betekent dat het Openbaar Ministerie besluit een strafbaar feit niet voor de rechter te brengen, bijvoorbeeld omdat er al een schadevergoeding is betaald of vanwege een gebrek aan bewijs. ↩︎
1599569513738

Nigel van Schaik

Nigel van Schaik (2000) is freelance journalist en student. Hij schrijft over identiteit, gelijkheid, (sub)cultuur en de stad Rotterdam. 

Profiel-pagina
daan_timmer

Daan Timmer

Illustrator

Daan Timmer, 28 jaar, is al van kleins af aan bezig met illustratie en ontwerp. Sinds hij in 2015 afstudeerde aan de WDKA werkt hij als grafisch ontwerper. Daarnaast timmert hij ook hard aan de weg als freelance illustrator en heeft een eindeloze fascinatie voor gezichten en de verhalen die erachter schuilgaan. Deze verhalen spelen samen met zijn eigen rijke achtergrond een grote rol in zijn werk.

Profiel-pagina