Ga naar de inhoud

Eis om racistische app-agenten toch te vervolgen: “De wet geldt voor iedereen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De politieagenten die verantwoordelijk zijn voor uitlatingen als ‘pauperallochtonen’ en ‘weer een Turk minder’ zijn dit voorjaar berispt en overgeplaatst. Het Openbaar Ministerie besloot ze niet voor de rechter te laten verschijnen. Rotterdammers en belangenorganisaties laten het er niet bij zitten en willen met elkaar via het Gerechtshof in Den Haag alsnog een rechtszaak afdwingen.

Daan_Timmer_apps
beeld: Daan Timmer

Het Openbaar Ministerie (OM) noemde de door NRC geopenbaarde uitspraken vorige zomer ‘laakbaar’ en ‘niet passend.’ Maar strafbaar, zo concludeerde de Officier van Justitie, hadden de vijf agenten van bureau Marconiplein niet gehandeld. Meer dan de woorden “kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” kent de buitenwereld op dat moment nog niet, van alles wat er in de zogeheten Jan Smit-appgroep wordt gezegd. WhatsApp is een privéaangelegenheid, concludeert het OM, en discriminerende uitlatingen zijn pas strafbaar als ze in het openbaar worden gedaan. Er wordt een intern onderzoek aangekondigd, waaruit een schriftelijke berisping volgde. Meer was niet mogelijk, en volgens burgemeester Aboutaleb waren het bovendien ‘goede dienders’, die ‘een tweede kans’ verdienden.

Die berisping wordt als proportioneel gezien, oordeelt een onafhankelijke commissie die Politie, Defensie en het Rijk adviseert wanneer grondrechten en ambtelijke plichten botsen. In dat zogeheten AGFA-advies komen er meer details naar buiten over de appgroep. “Meteen schieten,” reageert iemand op een filmpje dat een collega heeft doorgestuurd. Onderschrift: “Kankervolk. Allemaal kapot maken.” Een reactie op de boodschap dat de daders in de video zijn gearresteerd luidt: “Mag het hopen. Anders rij ik ze dood.” Later blijkt dat de mannen ook de zaak rond het vermoorde meisje Hümeyra bespraken. “Weer een turk minder.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures