Ga naar de inhoud

Eis om racistische app-agenten toch te vervolgen: “De wet geldt voor iedereen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De politieagenten die verantwoordelijk zijn voor uitlatingen als ‘pauperallochtonen’ en ‘weer een Turk minder’ zijn dit voorjaar berispt en overgeplaatst. Het Openbaar Ministerie besloot ze niet voor de rechter te laten verschijnen. Rotterdammers en belangenorganisaties laten het er niet bij zitten en willen met elkaar via het Gerechtshof in Den Haag alsnog een rechtszaak afdwingen.

Daan_Timmer_apps
beeld: Daan Timmer

Het Openbaar Ministerie (OM) noemde de door NRC geopenbaarde uitspraken vorige zomer ‘laakbaar’ en ‘niet passend.’ Maar strafbaar, zo concludeerde de Officier van Justitie, hadden de vijf agenten van bureau Marconiplein niet gehandeld. Meer dan de woorden “kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen” kent de buitenwereld op dat moment nog niet, van alles wat er in de zogeheten Jan Smit-appgroep wordt gezegd. WhatsApp is een privéaangelegenheid, concludeert het OM, en discriminerende uitlatingen zijn pas strafbaar als ze in het openbaar worden gedaan. Er wordt een intern onderzoek aangekondigd, waaruit een schriftelijke berisping volgde. Meer was niet mogelijk, en volgens burgemeester Aboutaleb waren het bovendien ‘goede dienders’, die ‘een tweede kans’ verdienden.

Die berisping wordt als proportioneel gezien, oordeelt een onafhankelijke commissie die Politie, Defensie en het Rijk adviseert wanneer grondrechten en ambtelijke plichten botsen. In dat zogeheten AGFA-advies komen er meer details naar buiten over de appgroep. “Meteen schieten,” reageert iemand op een filmpje dat een collega heeft doorgestuurd. Onderschrift: “Kankervolk. Allemaal kapot maken.” Een reactie op de boodschap dat de daders in de video zijn gearresteerd luidt: “Mag het hopen. Anders rij ik ze dood.” Later blijkt dat de mannen ook de zaak rond het vermoorde meisje Hümeyra bespraken. “Weer een turk minder.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam