Ga naar de inhoud

Eten bij de nieuwe Zalmhaventoren: Calvinistische Burj Khalifa-schotel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In deze nieuwe kookrubriek onderzoekt Anneke Kortleve haar stad en welke gerechten daarbij passen. In het eerste deel bespreekt ze “onze eigen Burj Khalifa” de Zalmhaventoren en kookt een bijpassend gerecht: shakshuka met bleekselderij en sinaasappelschil.

393A1363 copya_VersBeton
beeld: Florine van Rees

Met de stijgende huizenprijs in Rotterdam stijgt mijn verbazing en dan vooral over dit: we kijken vooral naar de prijs per vierkante meter en niet naar de prijs per kubieke meter. Ikzelf kwam er ook pas achter nádat ik mijn appartement betrok. Nu zou ik met gemak een derde van mijn vierkante meters inleveren voor een hoger plafond. Ik vind 259 cm hoogte niet vervelend, maar toch, ik geloof dat de ruimte boven je hoofd belangrijker is dan een logeerkamer. Een paar centimeter meer scheelt al enorm. Mijn theorie: ruimte boven je hoofd geeft ruimte in je hoofd. 

Ik heb geen bewijs hiervoor behalve empirisch: vraag een willekeurige bewoner van Little C (dus óók de sneue huurders die op de verbouwing uitkijken van het Erasmus MC) of ze er fijn wonen en ze beginnen instemmend te knikken. Vraag of ze het hoge plafond (3 meter) fijn vinden en ze beginnen maniakaal te stralen. Nu, dat zegt niets, maar ook weer alles, vind ik zo.

De straks op te leveren Zalmhaventoren heeft niet zulke hoge plafonds. Bouwnummer 419 van maar liefst 354 m2 oppervlakte, telt 920 kubieke meters. Deel deze oppervlakte (of van welk appartement dat straks wordt opgeleverd dan ook) door het aantal kubieke meters en je zult zien dat het plafond van dit enorme penthouse 2.59887 m hoog is. Het bouwbesluit eist een minimale hoogte van 2,6 m. Dat de Zalmhaventoren een kwart-millimeter onder het bouwbesluit uitkomt, zegt niets, maar toch ook weer alles, vind ik zo. 

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures