Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
393A1363 copya_VersBeton
Beeld door: beeld: Florine van Rees

Met de stijgende huizenprijs in Rotterdam stijgt mijn verbazing en dan vooral over dit: we kijken vooral naar de prijs per vierkante meter en niet naar de prijs per kubieke meter. Ikzelf kwam er ook pas achter nádat ik mijn appartement betrok. Nu zou ik met gemak een derde van mijn vierkante meters inleveren voor een hoger plafond. Ik vind 259 cm hoogte niet vervelend, maar toch, ik geloof dat de ruimte boven je hoofd belangrijker is dan een logeerkamer. Een paar centimeter meer scheelt al enorm. Mijn theorie: ruimte boven je hoofd geeft ruimte in je hoofd. 

Ik heb geen bewijs hiervoor behalve empirisch: vraag een willekeurige bewoner van Little C (dus óók de sneue huurders die op de verbouwing uitkijken van het Erasmus MC) of ze er fijn wonen en ze beginnen instemmend te knikken. Vraag of ze het hoge plafond (3 meter) fijn vinden en ze beginnen maniakaal te stralen. Nu, dat zegt niets, maar ook weer alles, vind ik zo.

De straks op te leveren Zalmhaventoren heeft niet zulke hoge plafonds. Bouwnummer 419 van maar liefst 354 m2 oppervlakte, telt 920 kubieke meters. Deel deze oppervlakte (of van welk appartement dat straks wordt opgeleverd dan ook) door het aantal kubieke meters en je zult zien dat het plafond van dit enorme penthouse 2.59887 m hoog is. Het bouwbesluit eist een minimale hoogte van 2,6 m. Dat de Zalmhaventoren een kwart-millimeter onder het bouwbesluit uitkomt, zegt niets, maar toch ook weer alles, vind ik zo. 

Typisch New Yorks

Het gebouw wordt aangeprezen als typisch New Yorks. Op Funda (sic-): “Wij begrijpen dat uw bestaan dynamisch is en bieden daarom uitgebreide service naar New Yorks model. Ons team van servicemanagers kent de bewoners van De Zalmhaven niet alleen bij naam, maar weet tevens waar ze ondersteuning kunnen gebruiken; het aannemen van uw pakketten, regelen van een diner voor die avond, het boeken van een yogales, uw kleding laten stomen, auto laten wassen of een suggestie doen voor een mooi cadeau voor uw geliefde.”

En dat is natuurlijk wel waar, dat dat in New York zo is en straks ook hier, want in televisieseries over de Upper Eastside weet de deurman precies wie er binnenkomt. (Overigens kan TW3 Strategie Marketing Makelaardij het niet beloven, maar de kans is groot dat een van de servicemanagers net als in de serie Gossip Girl uiteindelijk ook zal trouwen met het Poolse dienstmeisje uit het penthouse en dat de bruiloft wordt betaald door een Rich Kid dat kind aan huis is in dit penthouse.)

De Zalmhaventoren wordt opgetrokken in prefab; de materialen worden geprefabriceerd in een fabriek of werkplaats voordat ze naar de bouwplaats gaan en krijgt een ‘bekleding van natuursteen’, zo staat in de technische folder. Dit klinkt vrij chique, maar dit is dus het ‘glaasje bubbels’ van de bouwmeester: je kunt chemische prosecco krijgen of champagne. De hoge toren wordt geen champagne: de bekleding is van het poreuze en snel vergrijzende Travertin. Meer geschikt voor binnen. 

En de kleine torens ernaast lijken van een afstandje te zijn opgetrokken uit ‘witte stenen in Romeinse stijl’ (ik doe een gok naar de conceptgedachte hier), maar eenmaal dichterbij komt de ware aard naar boven. Dit is überhaupt geen natuursteen, het is aluminium. Hippe golfplaten. Coole prefab.

De 37 ‘Herenhuizen’ onderaan de toren zijn ook met deze aluminium platen bekleed. Deze huizen hebben dan ook nog als kleine kanttekening dat zij alleen aan de voorkant ramen hebben (je ziet dit pas als je goed kijkt op de plattegrond, de renders zoomen meer in op inrichtingsmogelijkheden dan leefbaarheid). Daarmee zijn ze technisch vergelijkbaar met containerwoningen of rug-aan-rugwoningen, die in 1901 in principe werden verboden door de overheid omdat ze natuurlijke ventilatie in de weg staan en omdat weinig daglicht leidt tot een minder vrolijk gemoed.

Calvinistisch

Maar het is wél de hoogste van Nederland, die Zalmhaventoren, met 203 meter. Bovenop de toren staat een lange mast van 12 meter. En dus is de toren 215 meter. Net zoals in Dubai, waar records belangrijker zijn dan de leefbaarheid. En waar huizen verworden zijn tot een analoge bitcoin. 

De torens doen me in de verste verte niet aan New York denken, wat de folder voorschrijft. Misschien de twee kleine broertjes dan nog een beetje aan Benidorm. Met de geveinsde luxe zie ik hem vooral als onze eigen Calvinistische versie van Dubai’s hoogste, de Burj Khalifa. 

Wat gaan we daarbij eten? Shakshuka met sinaasappelschil: het goedkoopste gerecht uit het Midden Oosten met oranje tintje. Als je laag inkoopt, heb je na een half uurtje in de keuken een flink Return on Investment. Onder het recept vind je leuke vragen ter overdenking tijdens het eten.

Shakshuka met bleekselderij en sinaasappel

Je hebt nodig: hapjespan, koksmes of mandoline, zesteur of scherp mesje. 

Het is een lange ingrediëntenlijst, maar wat je niet in huis hebt, kun je gewoon overslaan.  Shakshuka kent geen vaste bereiding. Ook geen vaste etenstijd, ik eet het zelf ook graag als ontbijt. Dit is een avondrecept. 

Liever geen ei? Mix een pakje silken tofu met een halve theelepel kurkuma en een klein beetje zwart zout (Kala Namak, van de toko. Het ziet er roze uit, maar die kleur is reeds bezet door Himalaya-zout. Als je er water bij doet, wordt het zwart).

voor 2/3 personen 

½  tl komijn
½  tl mosterdzaad
½  tl korianderzaad
1/2 bos bleekselderij
1 ui
3 tenen knoflook
1 flinke theelepel gerookte paprikapoeder
3 eetlepels tomatenpuree
1 rode peper, fijngehakt (gedroogd is prima)
1 rode (punt)paprika’s in kleine stukken

2 blikken tomaten
1 flinke scheut balsamico
1 scheutje Worcestershire saus
1 laurierblad

1 biologische sinaasappel – alleen de rasp van de schil (als hij niet bio is, dan 10 minuten weken in natriumbicarbonaat om de waslaag te verwijderen)

1 of 2 eieren per persoon.

Shakshuka maken

Snijd de bos bleekselderij goed klein. Bak in een droge (zonder olie) hapjespan op middelhoog vuur mosterd, komijn- en korianderzaad een minuutje aan. Gooi flink wat olie in de pan, verwarm kort en doe dan de bleekselderij erbij. Bak vijf minuten aan op hoog vuur.   Voeg tomatenpuree en gerookte paprikapoeder toe. Verlaag vuur en doe de deksel op de pan.

Snijd (terwijl je de bleekselderij bakt) de knoflook en ui klein en voeg toe aan de pan. Laat het geheel 15 minuten sudderen, tot de bleekselderij klein, zoet en opeens heel lekker en smaakvol blijkt – heel anders dan die negatieve calorieën-stengel die het ooit was. Snijd de paprika heel fijn en bak vijf minuten mee. Voeg de sinaasappelrasp toe en doe er twee blikken tomaten bij (of eentje als je niet zoveel tomaat wil, ik houd van veel tomaat), flinke scheut worcestershiresaus, zout, (witte) peper en balsamico toe.  

Mix de boel goed door elkaar met een houten lepel en laat even sudderen. Als je tevreden bent over het resultaat, breek de eieren (of je tofumix) in de pan. Deksel op pan, 10 minuten wachten. Serveer de pan op tafel want je kunt dit haast onmogelijk netjes op je bordje leggen en anders ziet niemand hoe goed je je best hebt gedaan. Belangrijke gasten? Strooi er wat sumac over, en wat koriander of peterselie over de tomaat.

Meer uit je culinaire panty? 

Mix het vruchtvlees van de sinaasappel met verse spinazie, olijfolie en wat nootjes tot een salade. 

Nog meer? 

Doe een fetaplak in een ovenschaal, mix olijfolie met honing en smeer het over de plak, besprenkel met paprikapoeder, tijm en citroenrasp. Bak de plak feta 30 minuten in de oven op 200 graden en strooi er wat sumac over. In dit geval is twee eieren per persoon een beetje overdreven veel proteïne, dat kun je dan halveren. 

Leuke vragen voor tijdens het eten

  • Wie bedenkt eigenlijk de regels voor de toren? En dat dan een onbewoonbare pin bovenop meetelt met de hoogte, maar de kelder niet?
  • Wat is een herenhuis volgens jou? Kun je panden bedenken die nu geen herenhuis zijn, maar wel volgens de verkopers van de Zalmhaventoren?
  • Crocs, systeemplafonds en prefab vallen in dezelfde categorie: ‘lastig cool te krijgen’. Kun je meer voorbeelden geven voor deze categorie en hoe je ze cooler krijgt? 
  • Heeft iemand aan tafel handige tips hoe je groene aanslag verwijdert van golfplaten?

Over deze rubriek

In deze Rotterdamse kookrubriek onderzoekt Anneke Kortleve haar stad en welke gerechten daarbij passen. Kook mee en fabriceer autodeeldrop, rottende Attractiepark Rotterdam-kimchi of een Calvinistische Burj Khalifa-schotel. Lees ze hier allemaal.

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) is schrijver, vooral over eten en het leven. Ze woont in Rotterdam en probeert met haar kook- en schrijfproject ‘Condimentariër’ vleeseters ervan te overtuigen dierlijke producten als toevoeging te zien, niet als hoofdbestanddeel.

Profiel-pagina
10547749_10154894484515486_7617606655025449823_o_1000

Florine van Rees

Fotograaf

Florine van Rees (1988) is afgestudeerd als modevormgever en benut haar kennis in de beeldvorming. Met een modische blik benadert ze documentaire onderwerpen in de fotografie. Een samenspel van kleur, contrast, textuur en lijnen staat hierin centraal. Naast haar werk als fotograaf mede-beheert Florine ook het online magazine www.slash-zine.com waar vooral inspiratie gedeeld wordt.

Profiel-pagina