Ga naar de inhoud

Gemengde gevoelens

Mustapha Eaisaouiyen is een van de laatsten die nu echt moet vertrekken uit de Rotterdamse Tweebosbuurt vanwege de sloop. Hij beschrijft wat de onvermijdelijke verhuizing, na drie jaar verzet, doet met de bewoners.

Tweebosbuurt gesloopt 2021 09 27 foto Joke Schot (7) (Kopie)
beeld: Joke Schot

Hoewel ik in de Tweebosbuurt kwam wonen om als mantelzorger voor mijn dementerende moeder te kunnen zorgen, is mijn verblijf in de Tweebosbuurt geëindigd in het strijden voor een rechtvaardig en sociaal woonbeleid. Deze strijd heeft mij vele zaken opgeleverd. Kennis, nieuwe mensen, maar vooral: wat sloop van een buurt en specifiek van je huis betekent. Niet in de eerste plaats voor mijzelf maar voor anderen. Ik heb gezien wat sloop van een huis – of beter gezegd een thuis – met iemand kan doen. Kinderen die opgroeiden in een veilige en vertrouwde omgeving en van slag raken, ouderen die sterke heimwee krijgen. 

Onze buurt kende veel oudere mensen die nu in de laatste jaren van hun leven elders weer een bestaan op moeten bouwen. Ik zeg moeten, want er zijn ouderen die hun draai elders niet kunnen vinden, soms met alle gevolgen van dien.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam