Ga naar de inhoud

Houd oog voor elkaar

Mensen die sceptisch zijn tegenover het systeem en het vaccin, moeten we niet buitensluiten, maar juist bij ons laten aansluiten, stelt columnist Lorenzo Elstak.

Vers Beton – Robin Duister – Column Lorenzo Elstak – 2020
beeld: Robin Duister

Het vaccinatiepaspoort of de coronatest als toegang voor horeca, evenementen en andere publieke ruimtes zorgt voor een bepaalde uitsluiting van groepen in de samenleving. Een deel van de mensen wordt uitgesloten van allerlei activiteiten. Dat baart me zorgen. Ik kies geen kant in de discussie. Ik vind dat iedereen zijn eigen keuzes moet maken. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en dat is goed. 

Maar wat gaat er nu ontstaan? Hoe gaan we hiermee om als samenleving? Hoe gaan we ervoor zorgen dat we niet egoïstisch worden? Dat we denken: nou ik mag lekker alles, dus je zoekt het maar uit, en jij bent de reden waarom wij nog niet helemaal in vrijheid leven. Nee, door die ander moet jij in de spiegel blijven kijken. Die ander zet je aan het denken. We moeten er samen voor zorgen dat het ons als maatschappij niet verder uit elkaar drijft.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures