Ga naar de inhoud

Met deze maatregelen kan Rotterdam nu al de wooncrisis tegengaan

De Woonprotesten, zoals zondag in Rotterdam, zijn vooral gericht aan de landelijke politiek. Maar met de gemeenteraads-verkiezingen in aantocht is het noodzakelijk dat we ons ook richten op lokale politiek, stelt Gwen van Eijk, mede-organisator van de Woonopstand op 17 oktober in het Afrikaanderpark. Er zijn tal van maatregelen die de stad kan nemen.

Wake up Rotterdam 2021 04 19 foto Joke Schot (13) (Kopie)
beeld: Joke Schot

De eisen van de landelijke protesten – in Amsterdam op 12 september, Rotterdam op 17 oktober en Den Haag op 13 november – zijn vooral gericht aan de landelijke politiek. De protestorganisaties schreven gezamenlijk het Woonmanifest met daarin tien eisen gericht aan de formerende partijen en Tweede Kamer, dat zij op 5 oktober overhandigden aan demissionair minister Ollongren. 

Maar de wooncrisis kent vele aspecten en kan alleen aangepakt worden als er op verschillende beleidsterreinen en beleidsniveaus veranderingen komen. Dit geldt voor elke gemeente maar zeker in Rotterdam, waar de lokale Woonvisie olie op het – door de regering aangestoken – vuur is. Niet voor niets uitten vijf Speciale Rapporteurs van de Verenigde Naties (VN) in april dit jaar in een officiële mededeling hun zorgen aan het Rotterdams stadsbestuur. Die zorgen gingen vooral over het verkleinen van de voorraad betaalbare woningen met 13.500 woningen, door sloop en opwaardering. Gezien het feit dat er al veel woningnood, armoede en dakloze mensen zijn in Rotterdam, brengt dit beleid het recht op huisvesting in gevaar, zo oordeelde de VN.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Bekijk ook de strijd voor betaalbare huren in Rotterdam vanuit een meerjarenperspectief. Wat is opgebouwd aan stadsvernieuwing en sociale woningbouw is na de opkomst van Pim Fortuin in diskrediet gebracht.
  De opgeknapte stadsvernieuwingswijken werden probleemwijken. Met onaangepaste buitenlanders en veel criminaliteit. De Puinhopen van Paars had de LPF het over en later nam Leefbaar Rotterdam die zogenaamde “verloedering” over. Een meerderheid van de Rotterdammers vond het probleem van de immigranten en verloedering decennia veel belangrijker dan de huisvesting van de lage inkomens.
  Als je je pleidooi op de agenda van de Rotterdamse gemeenteraad gaat zetten , ontkracht dan ook die visie . Leg een link tussen het banale motief van gentrificatie en de politiek van Leefbaar Rotterdam. Het gaat nu niet meer over de Puinhopen van Paars ,maar over de Puinhopen van Leefbaar Rotterdam !

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam