Ga naar de inhoud

Met deze maatregelen kan Rotterdam nu al de wooncrisis tegengaan

De Woonprotesten, zoals zondag in Rotterdam, zijn vooral gericht aan de landelijke politiek. Maar met de gemeenteraads-verkiezingen in aantocht is het noodzakelijk dat we ons ook richten op lokale politiek, stelt Gwen van Eijk, mede-organisator van de Woonopstand op 17 oktober in het Afrikaanderpark. Er zijn tal van maatregelen die de stad kan nemen.

Wake up Rotterdam 2021 04 19 foto Joke Schot (13) (Kopie)
beeld: Joke Schot

De eisen van de landelijke protesten – in Amsterdam op 12 september, Rotterdam op 17 oktober en Den Haag op 13 november – zijn vooral gericht aan de landelijke politiek. De protestorganisaties schreven gezamenlijk het Woonmanifest met daarin tien eisen gericht aan de formerende partijen en Tweede Kamer, dat zij op 5 oktober overhandigden aan demissionair minister Ollongren. 

Maar de wooncrisis kent vele aspecten en kan alleen aangepakt worden als er op verschillende beleidsterreinen en beleidsniveaus veranderingen komen. Dit geldt voor elke gemeente maar zeker in Rotterdam, waar de lokale Woonvisie olie op het – door de regering aangestoken – vuur is. Niet voor niets uitten vijf Speciale Rapporteurs van de Verenigde Naties (VN) in april dit jaar in een officiële mededeling hun zorgen aan het Rotterdams stadsbestuur. Die zorgen gingen vooral over het verkleinen van de voorraad betaalbare woningen met 13.500 woningen, door sloop en opwaardering. Gezien het feit dat er al veel woningnood, armoede en dakloze mensen zijn in Rotterdam, brengt dit beleid het recht op huisvesting in gevaar, zo oordeelde de VN.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Bekijk ook de strijd voor betaalbare huren in Rotterdam vanuit een meerjarenperspectief. Wat is opgebouwd aan stadsvernieuwing en sociale woningbouw is na de opkomst van Pim Fortuin in diskrediet gebracht.
  De opgeknapte stadsvernieuwingswijken werden probleemwijken. Met onaangepaste buitenlanders en veel criminaliteit. De Puinhopen van Paars had de LPF het over en later nam Leefbaar Rotterdam die zogenaamde “verloedering” over. Een meerderheid van de Rotterdammers vond het probleem van de immigranten en verloedering decennia veel belangrijker dan de huisvesting van de lage inkomens.
  Als je je pleidooi op de agenda van de Rotterdamse gemeenteraad gaat zetten , ontkracht dan ook die visie . Leg een link tussen het banale motief van gentrificatie en de politiek van Leefbaar Rotterdam. Het gaat nu niet meer over de Puinhopen van Paars ,maar over de Puinhopen van Leefbaar Rotterdam !

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam