Ga naar de inhoud

Wijkpaleis in Rotterdam West haalt ruim twee ton op om hun buurthuis te kopen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dit najaar wil het Wijkpaleis na drie jaar huren, hun pand in Rotterdam West kopen. Via een ‘crowdlening’ kochten in een paar weken al bijna honderd Rotterdammers een obligatie in de wijkorganisatie: “Het idee is dat we dit stukje van de stad van de vastgoedmarkt halen.”

versbeton_wijkpaleis_03_daphnevandrenth
beeld: Daphne van Drenth

Eigenlijk is de ‘dorpszaal’ nog gesloten, maar het is al een levendige boel bij het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan. Buurtbewoners lopen ongedwongen in en uit. Vanuit een hoekje bij de bar verspreidt de geur van koffie zich door de grote open ruimte, tussen de werkbanken met naaimachines, tafels met gereedschap, tot aan de bureaus waar zojuist een taalles is gestart.

Marieke Hillen en Floris van Gennep zijn het werkbestuur van de stichting Wijkpaleis. Niet de enige kartrekkers, benadrukken ze, want daar werken ook anderen hard voor. Zoals Fatma, al vanaf dag één betrokken, die zorgt vanuit de keuken met haar gastvrijheid dat mensen zich welkom voelen en blijven komen. Of Justin, die voor continuïteit zorgt door het beheer en onderhoud van het pand. Met dat team is het Wijkpaleis deze maand een succesvolle crowdlening-campagne begonnen om de aankoop van het gebouw te financieren. Al binnen twee weken is het oorspronkelijke doelbedrag van 230.000 euro opgehaald.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Tien werkgevers en nul pensioen – ongedocumenteerde werkenden vertellen hun verhaal

  • Samenleving en zorg

  Interview Sommige schoonmakers en au pairs werken hier al decennia zonder papieren. Zonder pensioen, zorgverzekering…

 • De wet faalt bij arbeidsuitbuiting

  • Samenleving en zorg

  Achtergehouden loon, onbewoonbare huisvesting, te lange werkdagen en een contract in een onleesbare taal. Arbeidsuitbuiting kent vele facetten, maar bewijzen dat je er slachtoffer van bent is door falende wetgeving zo goed als onmogelijk.

 • Met de dood van mijn oma, stierf ook een stukje van mijn Surinaamse identiteit

  • Samenleving en zorg

  Aan het einde van het jaar verschijnen de lijstjes, jaaroverzichten en terugblikken. Ook Loulou Drinkwaard blikt terug en staat stil bij het overlijden van haar oma. Lees haar persoonlijke verhaal over hoe ze het betreurt dat ze nooit haar oma’s taal Sranantongo leerde, en over gemis. 

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures