Ga naar de inhoud

Wijkpaleis in Rotterdam West haalt ruim twee ton op om hun buurthuis te kopen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dit najaar wil het Wijkpaleis na drie jaar huren, hun pand in Rotterdam West kopen. Via een ‘crowdlening’ kochten in een paar weken al bijna honderd Rotterdammers een obligatie in de wijkorganisatie: “Het idee is dat we dit stukje van de stad van de vastgoedmarkt halen.”

versbeton_wijkpaleis_03_daphnevandrenth
beeld: Daphne van Drenth

Eigenlijk is de ‘dorpszaal’ nog gesloten, maar het is al een levendige boel bij het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan. Buurtbewoners lopen ongedwongen in en uit. Vanuit een hoekje bij de bar verspreidt de geur van koffie zich door de grote open ruimte, tussen de werkbanken met naaimachines, tafels met gereedschap, tot aan de bureaus waar zojuist een taalles is gestart.

Marieke Hillen en Floris van Gennep zijn het werkbestuur van de stichting Wijkpaleis. Niet de enige kartrekkers, benadrukken ze, want daar werken ook anderen hard voor. Zoals Fatma, al vanaf dag één betrokken, die zorgt vanuit de keuken met haar gastvrijheid dat mensen zich welkom voelen en blijven komen. Of Justin, die voor continuïteit zorgt door het beheer en onderhoud van het pand. Met dat team is het Wijkpaleis deze maand een succesvolle crowdlening-campagne begonnen om de aankoop van het gebouw te financieren. Al binnen twee weken is het oorspronkelijke doelbedrag van 230.000 euro opgehaald.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam