Ga naar de inhoud

Wijkpaleis in Rotterdam West haalt ruim twee ton op om hun buurthuis te kopen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Dit najaar wil het Wijkpaleis na drie jaar huren, hun pand in Rotterdam West kopen. Via een ‘crowdlening’ kochten in een paar weken al bijna honderd Rotterdammers een obligatie in de wijkorganisatie: “Het idee is dat we dit stukje van de stad van de vastgoedmarkt halen.”

versbeton_wijkpaleis_03_daphnevandrenth
beeld: Daphne van Drenth

Eigenlijk is de ‘dorpszaal’ nog gesloten, maar het is al een levendige boel bij het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieselaan. Buurtbewoners lopen ongedwongen in en uit. Vanuit een hoekje bij de bar verspreidt de geur van koffie zich door de grote open ruimte, tussen de werkbanken met naaimachines, tafels met gereedschap, tot aan de bureaus waar zojuist een taalles is gestart.

Marieke Hillen en Floris van Gennep zijn het werkbestuur van de stichting Wijkpaleis. Niet de enige kartrekkers, benadrukken ze, want daar werken ook anderen hard voor. Zoals Fatma, al vanaf dag één betrokken, die zorgt vanuit de keuken met haar gastvrijheid dat mensen zich welkom voelen en blijven komen. Of Justin, die voor continuïteit zorgt door het beheer en onderhoud van het pand. Met dat team is het Wijkpaleis deze maand een succesvolle crowdlening-campagne begonnen om de aankoop van het gebouw te financieren. Al binnen twee weken is het oorspronkelijke doelbedrag van 230.000 euro opgehaald.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures