Ga naar de inhoud

Wooncrisis voor Rotterdamse vleermuizen

Vleermuizen zijn onze naaste buren: Rotterdam is een van de grootste vleermuisreservaten van Nederland. Maar vandaag de nacht verdwijnen hun woningen in de stad in rap tempo, ziet André de Baerdemaeker.

Vers Beton – Esther Lankhaar – Vleermuis
beeld: Esther Lankhaar

Dwergvleermuizen, meervleermuizen en laatvliegers. Het zijn maar een paar van de vleermuissoorten die in onze stad leven. Wat deze dieren met elkaar gemeen hebben is dat ze gebruik maken van hetzelfde vastgoed als wij. Ze leven in gebouwen. Ik heb het niet alleen over kerken en historische panden waar een zwermpje vleermuizen wel goed bij de sfeer zou passen, maar vooral ook over schoolgebouwen, galerijflats, tehuizen en rijtjeswoningen. 

Ja, ongemerkt zijn de vleermuizen onze naaste buren. Ik schreef al eens dat Rotterdam een van de grootste vleermuisreservaten van Nederland is. Bij daglicht verschuilen ze zich in een spouwmuur of onder een dakpan, soms met tientallen bij elkaar. Daar proberen ze door het geluid van onze thuiswerkmuziek en iets te luidruchtige Teams-vergaderingen heen te slapen. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures