Ga naar de inhoud

Zo was de woondemonstratie die werd verstoord door de politie

Er kwamen zondag 17 oktober zo’n 8 tot 10 duizend mensen demonstreren tegen het landelijke woonbeleid op het Afrikaanderplein. Toen de stoet over de Erasmusbrug richting het centrum ging, werd een deel van de demonstranten tegengehouden door de politie en met geweld gearresteerd. Fotograaf Frank Hanswijk was erbij en legde de dag vast.

Op het Afrikaanderplein kwamen sprekers uit heel het land aan het woord. Het laatste woord was aan Mustapha Eaisaouiyen, bekend als columnist bij Vers Beton, namens de bewonersgroep Tweebos.

De demonstratie eindigde in een vrolijke en vreedzame stoet richting de Markthal. Op de Erasmusbrug stonden een aantal politiebusjes en ME’ers hielden een groot deel van de demonstranten tegen aan het begin van de brug, ogenschijnlijk zonder duidelijke reden. Zo’n 50 demonstranten werden geïsoleerd van de rest en gearresteerd, waarbij door de politie geweld is gebruikt.

In een livestream van OPEN Rotterdam is te zien dat de politie verklaart dat zij “deze groep niet in de binnenstad willen hebben” en “er is nog niets gebeurd en dat willen we zo houden”, waarbij ze zeggen meer informatie te hebben. Onduidelijk is om wat voor informatie het gaat. De gemeenteraadsfracties SP, GroenLinks en PvdA hebben aangekondigd hierover in debat te gaan met burgemeester Aboutaleb in de gemeenteraad op 28 oktober.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures