Ga naar de inhoud

“Doe het goed of doe het niet”: grootse plannen voor een nieuw Stadsmuseum — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de roerige geschiedenis van Museum Rotterdam is een nieuw hoofdstuk aangebroken. Op 19 november presenteren kwartiermaker Marco van Vulpen en programmamaker Anouk Estourgie hun toekomstplan dat barst van ambitie. Vers Beton sprak Estourgie over hoe het verleden van de stad eindelijk een serieuze plek moet krijgen.

Geisje.VersBeton.AnoukEstourgie13
beeld: Geisje van der Linden

Museum Rotterdam ging op 1 december 2020 dicht voor het publiek. Alleen de dependance aan de Coolhaven (Museum ’40-’45-Nu) bleef open. Op advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) kreeg het museum enkel nog budget om de collectie te beheren, en om een ‘nieuwe stadsmuseale functie’ uit te denken.

Daarmee begon oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman. Hij werd aangesteld als verkenner en presenteerde in mei 2021 drie scenario’s voor de nieuwe stadsmuseale functie: de eerste optie was een ‘Huis van de geschiedenis’ in een herkenbaar gebouw, met ruimte voor zowel een vaste tentoonstelling als wisselexposities. Scenario twee was een ‘Huis van de stad’ met een kleiner gebouw voor de vaste opstelling en wisselexposities vooral op andere plekken in de stad. En dan was er nog het museum als ‘Spin in het web’ zonder eigen gebouw. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Punk’s not dead in Rotterdam

    • Kunst en Cultuur

    Punkliefhebbers Timo Croes en Gary van Niks hadden genoeg van het reizen naar Amsterdam of Antwerpen voor punkconcerten en richten Nospray op, een organisatie die punkbands naar Rotterdam haalt. “Uiteindelijk zijn we het maar zelf hier gaan organiseren.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam