Ga naar de inhoud

“Doe het goed of doe het niet”: grootse plannen voor een nieuw Stadsmuseum — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In de roerige geschiedenis van Museum Rotterdam is een nieuw hoofdstuk aangebroken. Op 19 november presenteren kwartiermaker Marco van Vulpen en programmamaker Anouk Estourgie hun toekomstplan dat barst van ambitie. Vers Beton sprak Estourgie over hoe het verleden van de stad eindelijk een serieuze plek moet krijgen.

Geisje.VersBeton.AnoukEstourgie13
beeld: Geisje van der Linden

Museum Rotterdam ging op 1 december 2020 dicht voor het publiek. Alleen de dependance aan de Coolhaven (Museum ’40-’45-Nu) bleef open. Op advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) kreeg het museum enkel nog budget om de collectie te beheren, en om een ‘nieuwe stadsmuseale functie’ uit te denken.

Daarmee begon oud-directeur van Rotterdam Festivals Johan Moerman. Hij werd aangesteld als verkenner en presenteerde in mei 2021 drie scenario’s voor de nieuwe stadsmuseale functie: de eerste optie was een ‘Huis van de geschiedenis’ in een herkenbaar gebouw, met ruimte voor zowel een vaste tentoonstelling als wisselexposities. Scenario twee was een ‘Huis van de stad’ met een kleiner gebouw voor de vaste opstelling en wisselexposities vooral op andere plekken in de stad. En dan was er nog het museum als ‘Spin in het web’ zonder eigen gebouw. 

Al één reactie — discussieer mee!

 • Geweldig idee, mij uit het hart gegrepen. En het komt op een cruciaal moment, nu de gemeenteraad binnenkort moet beslissen over een nieuwe omgevingsvisie, ‘De Veranderstad’ geheten. Uitgangspunt van deze visie is dat Rotterdam móet veranderen om zichzelf te blijven. Een gevaarlijk concept, want er zit geen rem op. Bovendien staat die veranderzucht op gespannen voet met behoud van het bestaande – de omgevingsvisie geeft dat zelf ook toe.
  Het meest weerloos tegen de veranderzucht zijn de groene en monumentale waarden van onze stad. En het duidelijkste slachtoffer is momenteel de Parkhaven. In de omgevingsvisie aangeduid als een ‘zoekgebied voor stedelijke ontwikkeling.’
  Terwijl, als ergens een stuk geschiedenis van de stad goed te beleven valt, is het bij de Parkhaven, een gaaf ensemble van rijksmonumenten als het Maastunnelcomplex, de Parksluizen en de Euromast. Ik zou zeggen: plaats daar een pop up expositieruimte en vertel met foto’s en films hoe dit stuk stad tot stand is gebracht. De beleving van de plek zal er nog sterker door worden.
  En misschien dat de gemeente dan eindelijk tot het inzicht komt dat het volle zicht op deze monumentale plek behouden dient te worden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam