Ga naar de inhoud

Gemeente haalde 200 miljoen op in zes jaar met de verkoop van vastgoed — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De afgelopen zes jaar verkocht de gemeente honderden panden waar ze niets meer mee deed. Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten wat er zoal verkocht is, aan wie, en wat dat precies heeft opgeleverd voor de stad.

still 01
beeld: Pia van den Beuken

“Het zou heel erg zijn als de winkels en ateliers die juist voor onze wijk belangrijk zijn, tot woonhokken worden getransformeerd. We zijn met de wijk juist actief om de middenstand te behouden en te steunen,” schreef een bewoner van Oud-Charlois in reactie op onze oproep voor tips over de verkoop van gemeentelijk vastgoed. Hij had in het Kadaster gevonden dat een belegger achttien panden die de gemeente voor weinig geld verhuurde, voor 1,2 miljoen euro had gekocht. Die belegger maakt er nu woningen van.

Transacties op de overspannen vastgoedmarkt liggen gevoelig, zoals dit voorbeeld laat zien. De gemeente speelt op deze markt een dubbelrol: ze reguleert niet alleen het gebruik van alle gebouwen in de stad met vergunningen. Maar met ruim drieduizend panden is ze ook zelf een belangrijke speler op de vastgoedmarkt. De meeste van die gebouwen zijn in gebruik voor bijvoorbeeld onderwijs, cultuur of sport. Maar in 2016 kwam de gemeente tot de conclusie dat ze met zo’n 550 à 600 panden niets meer doet. Dus gingen ze de afgelopen jaren in de verkoop.

Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten hoeveel panden er zijn verkocht, voor welke bedragen en wat het effect daarvan is. De gemeente verstrekte – na enig aandringen – een verkooplijst met koopsommen van 2015 tot en met 2020. Van 2021 konden de cijfers nog niet worden gegeven. Gelukkig hebben we dankzij ruim honderd tips van lezers – zoals die hierboven – ook heel wat verse verkoopcijfers mee kunnen nemen. 

Bekijk hier de explainervideo of lees verder voor de uitgebreide conclusies:

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Laten we met z’n allen eens gierend hard huilen om het hart van Rotterdam

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Jonasz Dekkers staat stil bij het bombardement dat het hart uit onze stad rukte. Volgens hem heeft Rotterdam wél een hart, zelfs duizenden. Hij gunt het ons eens ‘diep te huilen’ om onze saamhorige liefde en trots voor de stad.

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures