De afgelopen zes jaar verkocht de gemeente honderden panden waar ze niets meer mee deed. Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten wat er zoal verkocht is, aan wie, en wat dat precies heeft opgeleverd voor de stad.
“Het zou heel erg zijn als de winkels en ateliers die juist voor onze wijk belangrijk zijn, tot woonhokken worden getransformeerd. We zijn met de wijk juist actief om de middenstand te behouden en te steunen,” schreef een bewoner van Oud-Charlois in reactie op onze oproep voor tips over de verkoop van gemeentelijk vastgoed. Hij had in het Kadaster gevonden dat een belegger achttien panden die de gemeente voor weinig geld verhuurde, voor 1,2 miljoen euro had gekocht. Die belegger maakt er nu woningen van.
Transacties op de overspannen vastgoedmarkt liggen gevoelig, zoals dit voorbeeld laat zien. De gemeente speelt op deze markt een dubbelrol: ze reguleert niet alleen het gebruik van alle gebouwen in de stad met vergunningen. Maar met ruim drieduizend panden is ze ook zelf een belangrijke speler op de vastgoedmarkt. De meeste van die gebouwen zijn in gebruik voor bijvoorbeeld onderwijs, cultuur of sport. Maar in 2016 kwam de gemeente tot de conclusie dat ze met zo’n 550 à 600 panden niets meer doet. Dus gingen ze de afgelopen jaren in de verkoop.
Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten hoeveel panden er zijn verkocht, voor welke bedragen en wat het effect daarvan is. De gemeente verstrekte – na enig aandringen – een verkooplijst met koopsommen van 2015 tot en met 2020. Van 2021 konden de cijfers nog niet worden gegeven. Gelukkig hebben we dankzij ruim honderd tips van lezers – zoals die hierboven – ook heel wat verse verkoopcijfers mee kunnen nemen.
Bekijk hier de explainervideo of lees verder voor de uitgebreide conclusies:
Nog geen reactie — begin de discussie!