Ga naar de inhoud

Gemeente haalde 200 miljoen op in zes jaar met de verkoop van vastgoed — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De afgelopen zes jaar verkocht de gemeente honderden panden waar ze niets meer mee deed. Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten wat er zoal verkocht is, aan wie, en wat dat precies heeft opgeleverd voor de stad.

still 01
beeld: Pia van den Beuken

“Het zou heel erg zijn als de winkels en ateliers die juist voor onze wijk belangrijk zijn, tot woonhokken worden getransformeerd. We zijn met de wijk juist actief om de middenstand te behouden en te steunen,” schreef een bewoner van Oud-Charlois in reactie op onze oproep voor tips over de verkoop van gemeentelijk vastgoed. Hij had in het Kadaster gevonden dat een belegger achttien panden die de gemeente voor weinig geld verhuurde, voor 1,2 miljoen euro had gekocht. Die belegger maakt er nu woningen van.

Transacties op de overspannen vastgoedmarkt liggen gevoelig, zoals dit voorbeeld laat zien. De gemeente speelt op deze markt een dubbelrol: ze reguleert niet alleen het gebruik van alle gebouwen in de stad met vergunningen. Maar met ruim drieduizend panden is ze ook zelf een belangrijke speler op de vastgoedmarkt. De meeste van die gebouwen zijn in gebruik voor bijvoorbeeld onderwijs, cultuur of sport. Maar in 2016 kwam de gemeente tot de conclusie dat ze met zo’n 550 à 600 panden niets meer doet. Dus gingen ze de afgelopen jaren in de verkoop.

Vers Beton en OPEN Rotterdam onderzochten hoeveel panden er zijn verkocht, voor welke bedragen en wat het effect daarvan is. De gemeente verstrekte – na enig aandringen – een verkooplijst met koopsommen van 2015 tot en met 2020. Van 2021 konden de cijfers nog niet worden gegeven. Gelukkig hebben we dankzij ruim honderd tips van lezers – zoals die hierboven – ook heel wat verse verkoopcijfers mee kunnen nemen. 

Bekijk hier de explainervideo of lees verder voor de uitgebreide conclusies:

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam