Ga naar de inhoud

Het depot: radicale eenvoud voor een levende collectie

Het depot van Museum Boijmans van Beuningen opent vandaag officieel zijn deuren. Sereh Mandias bezocht voor Vers Beton het nieuwste ontwerp van MVRDV in het Museumpark. Het depot is op z’n best als het zijn radicaliteit omarmt, maar biedt het op termijn wel voldoende ruimte voor voortschrijdend inzicht?

UITGELICHTDepot_SylvanaLansu_VersBeton (8)
beeld: Sylvana Lansu

Het depot is open. Na veel discussie over de locatiekeuze in het park, is het gebouw in de voorbije jaren in alle zichtbaarheid gebouwd, en vanaf heden geeft het ook zijn interieur prijs. Het bouwproces was een spektakel op zich: passanten in het Museumpark konden zien hoe de betonnen schil laag voor laag werd gegoten en zich boven het park verhief. Door de grote uitsparingen voor de ramen keek je diep het gebouw in, en toen het hoogste punt eenmaal was bereikt zag de bonk bruut beton eruit als een soort uitvergroot museaal object, ontsnapt uit een van de musea rondom het park. In de laatste fase kwamen de spiegels erop, en maakte het gebouw zijn belofte meer dan waar. Veel beter nog dan de visualisaties suggereerden, vervormt en weerspiegelt de kom de skyline. Nog voor het depot geopend werd was het al een grote attractie.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • The Betz: in een stad vol leegstaande kantoren een kansrijk woonproject (vooral voor de verhuurder)

    • Architectuurkritiek

    In een land dat schreeuwt om passende woonruimte, is ieder wooninitiatief welkom. In de wijk Alexander wordt daarom gepionierd met wat een van de wegen uit de wooncrisis kan zijn: het transformeren van kantoorpanden tot woonruimte. Vers Beton ging langs The Betz, dat 169 nieuwe huishoudens huisvest – maar voor wie precies?

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuurkritiek

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam