Ga naar de inhoud

Het depot: radicale eenvoud voor een levende collectie

Het depot van Museum Boijmans van Beuningen opent vandaag officieel zijn deuren. Sereh Mandias bezocht voor Vers Beton het nieuwste ontwerp van MVRDV in het Museumpark. Het depot is op z’n best als het zijn radicaliteit omarmt, maar biedt het op termijn wel voldoende ruimte voor voortschrijdend inzicht?

UITGELICHTDepot_SylvanaLansu_VersBeton (8)
beeld: Sylvana Lansu

Het depot is open. Na veel discussie over de locatiekeuze in het park, is het gebouw in de voorbije jaren in alle zichtbaarheid gebouwd, en vanaf heden geeft het ook zijn interieur prijs. Het bouwproces was een spektakel op zich: passanten in het Museumpark konden zien hoe de betonnen schil laag voor laag werd gegoten en zich boven het park verhief. Door de grote uitsparingen voor de ramen keek je diep het gebouw in, en toen het hoogste punt eenmaal was bereikt zag de bonk bruut beton eruit als een soort uitvergroot museaal object, ontsnapt uit een van de musea rondom het park. In de laatste fase kwamen de spiegels erop, en maakte het gebouw zijn belofte meer dan waar. Veel beter nog dan de visualisaties suggereerden, vervormt en weerspiegelt de kom de skyline. Nog voor het depot geopend werd was het al een grote attractie.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures