Ga naar de inhoud

Het moest het rechts-extremisme zijn en het rechts-extremisme alleen

Gemeenteraadslid René Segers-Hoogendoorn (CDA) vertelt over zijn ervaringen tijdens het debat in de raadzaal na de rellen in Rotterdam van 19 november. “De gemeenteraad van Rotterdam bewees zichzelf en de burgers die ze vertegenwoordigt weer geen beste dienst.”  

Ochtend na de rellen 2021 11 20 foto Joke Schot 1Kopie-1
Ochtend na de Coolsingelrellen beeld: Joke Schot

Zes dagen na de afgrijselijke rellen in het centrum van Rotterdam zaten de gemeenteraadsleden die woordvoerder zijn op het thema ‘veiligheid’ bij elkaar in de raadzaal om het debat erover te voeren. Logisch, want als zoiets tumultueus gebeurt in je stad, moet je het daar als volksvertegenwoordiging met elkaar over hebben.

Maar het debat had niet lang nodig om uit de bocht te vliegen. Leefbaar Rotterdam richtte al haar pijlen op het college (dat is immers de vijand) en suggereerde patrouilles van mariniers door de stad. De VVD hamerde op keihard aanpakken en ‘ lange latten ’. 50PLUS durfde, interrumperend op Leefbaar,  als eerste te benoemen dat de politiek ook naar zichzelf moet kijken, maar lardeerde dat met een opsomming waarbij ook het (uit de hand gelopen) woonprotest werd benoemd en toen was de boot aan: hoe kun je dat in relatie brengen tot deze rellen? De onderliggende boodschap (laten we (ook) naar onszelf kijken) werd al lang niet meer gehoord.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam