Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Ochtend na de rellen 2021 11 20 foto Joke Schot 1Kopie-1
Ochtend na de Coolsingelrellen Beeld door: beeld: Joke Schot

Zes dagen na de afgrijselijke rellen in het centrum van Rotterdam zaten de gemeenteraadsleden die woordvoerder zijn op het thema ‘veiligheid’ bij elkaar in de raadzaal om het debat erover te voeren. Logisch, want als zoiets tumultueus gebeurt in je stad, moet je het daar als volksvertegenwoordiging met elkaar over hebben.

Maar het debat had niet lang nodig om uit de bocht te vliegen. Leefbaar Rotterdam richtte al haar pijlen op het college (dat is immers de vijand) en suggereerde patrouilles van mariniers door de stad. De VVD hamerde op keihard aanpakken en ‘lange latten1’. 50PLUS durfde, interrumperend op Leefbaar,  als eerste te benoemen dat de politiek ook naar zichzelf moet kijken, maar lardeerde dat met een opsomming waarbij ook het (uit de hand gelopen) woonprotest werd benoemd en toen was de boot aan: hoe kun je dat in relatie brengen tot deze rellen? De onderliggende boodschap (laten we (ook) naar onszelf kijken) werd al lang niet meer gehoord.

Politieke polarisatie-taart

Ook GroenLinks hield een betoog waarbij de woonprotesten als voorbeeld werden gebruikt. Weliswaar in het genuanceerde kader van tanend vertrouwen in rechtstaat en instituties, maar het was toch weer even benoemd. Denk zorgde voor de kers op de politieke polarisatie-taart door louter rechts-extremisme aan te wijzen als de oorzaak en hoofdverdachte van deze rellen. Pogingen om de ‘whodunit’ nog even uit te stellen totdat alle feiten boven tafel zijn, waren aan dovemansoren gericht. Het moest het rechts-extremisme zijn en het rechts-extremisme alleen, dat past immers het best in het politieke frame. 

En zo bewees de gemeenteraad van Rotterdam zichzelf en de burgers die ze vertegenwoordigt -weer- geen beste dienst. De versplintering in het politieke landschap is een feit en die versplintering toonde zich met al haar glinsteringen in vol ornaat op Coolsingel 40. Alle stokpaardjes werden bereden, maar ze galoppeerden allemaal een andere kant op.

Wezenlijke vragen als: wat dreef deze groepen en individuen en hoe kon deze potpourri van soorten mensen elkaar vinden en dit orkestreren? Wat zijn maatschappelijke en dieper liggende sociologische oorzaken van de dystopische houding van deze mensen? En als belangrijkste: wat is onze rol als politieke volksvertegenwoordiging? Wat kunnen en moeten wij politici doen om onze stad en onze mensen een beetje bij elkaar te houden bleven onbeantwoord.

De meest wijze woorden van de avond kwamen van de korpschef die zei dat hij blij was dat na de rellen de stille meerderheid van gewone mensen deze keer niet stil bleef. Hij zei dat als die brede groep mensen, die middenin de maatschappij staan, zich gedragen en waarde hechten aan onze samenleving, als die zich laten horen dat dat pas echt bijdraagt aan een sterke en gezonde gemeenschap.

Resoneren

En juist dát geluid van het redelijke midden, waarin je nog enorm van elkaar kan verschillen qua maatschappij-visie en daarover moet discussiëren, dat geluid moet resoneren én aangevoerd worden door de volksvertegenwoordiging.

In de raadzaal van het Stadhuis op Coolsingel 40 mag het knetteren en moeten het politieke gevecht gevoerd worden, met als doel dat alle Rotterdammers ons even lief zijn en we samen verder komen als we alle mensen de vleugels geven die ze nodig hebben om onderdeel te zijn van onze samenleving. Want dan is de veerkracht van de samenleving altijd veel sterker dan de polarisatie en de destructie van een kleine minderheid en blijft de Coolsingel buiten het Stadhuis rustig, vredig en dus veilig.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. wapenstokken ↩︎
WhatsApp Image 2020-06-18 at 16.05.06

René Segers-Hoogendoorn

René Segers-Hoogendoorn (1980) is gemeenteraadslid voor het CDA in Rotterdam. Zijn portefeuille is Economie, Duurzaamheid, Energietransitie, Mobiliteit, Organisatie & Financiën. 

Profiel-pagina
Joke Schot foto Roland Huguenin 2016 (4) (1) 72 dpi

Joke Schot

Fotograaf

Joke Schot (Rotterdam, 1958) voer als schippersdochter over de Europese binnenwateren. Experimenterend ontdekte zij de basisprincipes van de fotografie. Vanaf 1985 werkt ze in opdracht. Naast muziek- en theaterfotografie richt ze zich via reportages op verhalen achter mensen in hun omgeving. De stad is haar favoriete werkterrein, haar context altijd sociaal-maatschappelijk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.