Ga naar de inhoud

Is Rotterdam nog wel een stad voor jongeren?

Gemeenteraadsleden Chantal Zeegers en Nadia Arsieni van D66 pleiten voor meer perspectief voor jongeren in de begrotingsplannen voor volgend jaar. “Rotterdam is een stad met veel jongeren, maar is nog niet echt een stad vóór jongeren.”

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

De gemeenteraad behandelt deze week de begroting voor volgend jaar. Vlak voor de verkiezingen staan er meestal weinig nieuwe plannen in. Toch vraagt de huidige situatie daar wel naar. De maatregelen om wereldwijd het klimaat te redden blijken ondermaats, de woningmarkt is volledig op hol geslagen en corona heeft een enorme impact op het sociale leven gehad. Laten we de wereld goed genoeg achter voor Rotterdamse jongeren? Wij denken van niet. Wij vinden dat het perspectief van jongeren veel nadrukkelijker moet worden meegenomen in alle plannen.

Jongeren hebben de toekomst, maar het zijn de ouderen die deze toekomst grotendeels bepalen. Vanwege de groeiende kloof tussen wat jong en oud belangrijk vinden, gaat dit steeds meer knellen. Rotterdam is een stad met veel jongeren, maar is nog niet echt een stad vóór jongeren. Wij willen dat daar verandering in komt. 

We moeten de kansen voor jongeren veiligstellen. Hierbij gaat het om woningen, klimaat, onderwijs, veiligheid èn levendigheid. Vooruitstrevendheid is daarbij bittere noodzaak. Dat betekent ook dat we ons moeten losmaken van een conservatieve koers die uitgaat van gevestigde belangen. Want als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam