Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton_opinierubriek-01
Beeld door: beeld: Michael van Kekem

De gemeenteraad behandelt deze week de begroting voor volgend jaar. Vlak voor de verkiezingen staan er meestal weinig nieuwe plannen in. Toch vraagt de huidige situatie daar wel naar. De maatregelen om wereldwijd het klimaat te redden blijken ondermaats, de woningmarkt is volledig op hol geslagen en corona heeft een enorme impact op het sociale leven gehad. Laten we de wereld goed genoeg achter voor Rotterdamse jongeren? Wij denken van niet. Wij vinden dat het perspectief van jongeren veel nadrukkelijker moet worden meegenomen in alle plannen.

Jongeren hebben de toekomst, maar het zijn de ouderen die deze toekomst grotendeels bepalen. Vanwege de groeiende kloof tussen wat jong en oud belangrijk vinden, gaat dit steeds meer knellen. Rotterdam is een stad met veel jongeren, maar is nog niet echt een stad vóór jongeren. Wij willen dat daar verandering in komt. 

We moeten de kansen voor jongeren veiligstellen. Hierbij gaat het om woningen, klimaat, onderwijs, veiligheid èn levendigheid. Vooruitstrevendheid is daarbij bittere noodzaak. Dat betekent ook dat we ons moeten losmaken van een conservatieve koers die uitgaat van gevestigde belangen. Want als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen.

Het roer moet om, te beginnen op de woningmarkt. Oudere generaties worden slapend rijk, terwijl de nieuwe generatie door de hoge prijzen de stad uit wordt gedreven. Bij gebrek aan betaalbare woningen gaat de discussie al snel over het uitbreiden van sociale huurwoningen. Maar zolang er geen betaalbare huur-of koopwoningen zijn voor starters en modale inkomens, is sociale huur voor hen een eindstation. De ongelijke verdeling van vermogen wordt dan alleen maar verder versterkt. Wat is dan het perspectief voor jongeren in Rotterdam?

De bouw van woningen voor studenten en starters moet topprioriteit zijn. De gemeente neemt gelukkig steeds meer regie om de prijzen te beteugelen. Zonder extra inzet van het Rijk kan het tij echter niet gekeerd worden.

Droge voeten

Als jongeren al een huis hebben kunnen vinden, dan is het de vraag of zij op termijn nog wel met droge voeten in Rotterdam kunnen blijven wonen. Zoals het er nu uitziet halen we in Nederland ons klimaatdoel niet. De zeespiegel stijgt sneller dan eerder berekend. Hoosbuien komen steeds vaker voor. Laten we de stad volop vergroenen om al die wateroverlast het hoofd te bieden. Om verergering te voorkomen moet de haven veel sneller verduurzamen en de kolencentrales eerder sluiten. 

Kortom het toekomstperspectief van alle jongeren staat onder druk. En bij sommigen zelfs nog meer dan bij andere, door kansenongelijkheid in het onderwijs bijvoorbeeld.

Onderwijs staat voor iets veel groters dan ‘naar school gaan’. Onderwijs staat voor een brede persoonlijke ontwikkeling, gericht op inhoud en sociale vaardigheden. Helaas hebben sommige kinderen veel minder kans op deze persoonlijke ontwikkeling. Als je thuis met je broertjes of zusjes in een kamer je huiswerk moet doen, als je geen computer hebt of geen fiets om naar school te gaan. Hoe kun je dan op gelijke voet meedoen met de rest? Is Rotterdam dan wel een stad voor alle jongeren?

Tegelijkertijd is het oordeel over jongeren vaak hard. Wat ons betreft kijken we verder dan onze neus lang is. Waarom hangen jongeren op straat? Waarom zijn er drop-outs of waarom lokt soms het grote geld?

Mosquito’s

Bij veiligheid hoort dus een andere visie bij dan de huidige rechts conservatieve agenda waarbij jongeren worden gezien als lastpakken die overlast veroorzaken voor ouderen. Deze huidige agenda vertaalt zich naar een soort ontmoedigingsbeleid met cameratoezicht, preventief fouilleren en tegenwoordig zelfs mosquito’s1 om jongeren letterlijk als lastpakken weg te jagen. Dat vinden wij veelzeggend over de manier waarop we momenteel met jongeren omgaan in Rotterdam. Het is niet alleen geen oplossing, omdat jongeren een stukje verderop gaan staan, maar ook is het respectloos en criminaliserend. Waarom wordt er niet met jongeren gesproken om samen een oplossing te vinden voor de eventuele overlast die door omwonenden wordt ervaren?

Maar daarmee zijn we er nog niet. In een stad voor jongeren moet zij zichzelf kunnen zijn en eruit halen wat erin zit. Hier hoort een levendige stad bij, waarin niet een woud aan regels, maar mogelijkheden centraal staan. Mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, te recreëren en uit te gaan. Het gaat over daadwerkelijk leven in de stad: op de straten, pleintjes en in de parken. Of het nu gaat om voetballen, skaten of met wat vrienden rondhangen. Laten we stoppen met het criminaliseren van de jongerencultuur en voor voldoende gelegenheid zorgen om hier uiting aan te geven.

Om de kansen voor jongeren veilig te stellen, is hun inspraak essentieel. En is een andere houding nodig vanuit de gemeente waarbij we uitgaan van vertrouwen en meer mogelijkheden voor hun ontplooiing. Vooruitgang op het gebied van woningen, klimaat, onderwijs en veiligheid bereiken we alleen door op te komen voor de nieuwe in plaats van de gevestigde belangen. Want als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen. Wij willen van ontmoediging naar aanmoediging. Voor een stad van de toekomst, voor Rotterdamse jongeren.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. Een apparaat voor het verjagen van overlastplegers, dat geluid produceert van 17 KHz en is voornamelijk hoorbaar voor personen tussen 10 en 25 jaar. ↩︎
chantall

Chantal Zeegers

Fractievoorzitter en lijsttrekker D66 Rotterdam

Profiel-pagina
Nadia

Nadia Arsieni

Vice-fractievoorzitter D66 Rotterdam.

Profiel-pagina
michael van kekem portret

Michael van Kekem

Illustrator

Michael van Kekem (1985) werkt als illustratief ontwerper en printmaker. Zijn werk bestaat uit het maken en creëren van redactionele illustraties, boeken, huisstijlen, artwork voor animaties, prints en producten zoals Very Manly Pins. Zeefdruk, digitale en handgetekende elementen zijn belangrijke aspecten in zijn werk.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.