Ga naar de inhoud

Is Rotterdam nog wel een stad voor jongeren?

Gemeenteraadsleden Chantal Zeegers en Nadia Arsieni van D66 pleiten voor meer perspectief voor jongeren in de begrotingsplannen voor volgend jaar. “Rotterdam is een stad met veel jongeren, maar is nog niet echt een stad vóór jongeren.”

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

De gemeenteraad behandelt deze week de begroting voor volgend jaar. Vlak voor de verkiezingen staan er meestal weinig nieuwe plannen in. Toch vraagt de huidige situatie daar wel naar. De maatregelen om wereldwijd het klimaat te redden blijken ondermaats, de woningmarkt is volledig op hol geslagen en corona heeft een enorme impact op het sociale leven gehad. Laten we de wereld goed genoeg achter voor Rotterdamse jongeren? Wij denken van niet. Wij vinden dat het perspectief van jongeren veel nadrukkelijker moet worden meegenomen in alle plannen.

Jongeren hebben de toekomst, maar het zijn de ouderen die deze toekomst grotendeels bepalen. Vanwege de groeiende kloof tussen wat jong en oud belangrijk vinden, gaat dit steeds meer knellen. Rotterdam is een stad met veel jongeren, maar is nog niet echt een stad vóór jongeren. Wij willen dat daar verandering in komt. 

We moeten de kansen voor jongeren veiligstellen. Hierbij gaat het om woningen, klimaat, onderwijs, veiligheid èn levendigheid. Vooruitstrevendheid is daarbij bittere noodzaak. Dat betekent ook dat we ons moeten losmaken van een conservatieve koers die uitgaat van gevestigde belangen. Want als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures