Ga naar de inhoud

Is Rotterdam nog wel een stad voor jongeren?

Gemeenteraadsleden Chantal Zeegers en Nadia Arsieni van D66 pleiten voor meer perspectief voor jongeren in de begrotingsplannen voor volgend jaar. “Rotterdam is een stad met veel jongeren, maar is nog niet echt een stad vóór jongeren.”

versbeton_opinierubriek-01
beeld: Michael van Kekem

De gemeenteraad behandelt deze week de begroting voor volgend jaar. Vlak voor de verkiezingen staan er meestal weinig nieuwe plannen in. Toch vraagt de huidige situatie daar wel naar. De maatregelen om wereldwijd het klimaat te redden blijken ondermaats, de woningmarkt is volledig op hol geslagen en corona heeft een enorme impact op het sociale leven gehad. Laten we de wereld goed genoeg achter voor Rotterdamse jongeren? Wij denken van niet. Wij vinden dat het perspectief van jongeren veel nadrukkelijker moet worden meegenomen in alle plannen.

Jongeren hebben de toekomst, maar het zijn de ouderen die deze toekomst grotendeels bepalen. Vanwege de groeiende kloof tussen wat jong en oud belangrijk vinden, gaat dit steeds meer knellen. Rotterdam is een stad met veel jongeren, maar is nog niet echt een stad vóór jongeren. Wij willen dat daar verandering in komt. 

We moeten de kansen voor jongeren veiligstellen. Hierbij gaat het om woningen, klimaat, onderwijs, veiligheid èn levendigheid. Vooruitstrevendheid is daarbij bittere noodzaak. Dat betekent ook dat we ons moeten losmaken van een conservatieve koers die uitgaat van gevestigde belangen. Want als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam