Ga naar de inhoud

Milieucoaches in Bospolder-Tussendijken gaan de strijd aan tegen energiearmoede en helpen bij de energietransitie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Houria Tourich is milieucoach in Bospolder-Tussendijken. Hier helpt zij bewoners met de aankomende energietransitie en geeft ze tips om energiearmoede tegen te gaan. Dat is volgens de milieucoach hard nodig in de wijk: “Mensen maken zich nu al zorgen hoe ze volgend jaar hun energierekening moeten betalen.”

UITGELICHTANGB2021110859
beeld: Angeniet Berkers

Nu de gasprijzen extreem aan het stijgen zijn is het belang om over te stappen naar alternatieve vormen van energie drukkender dan ooit. Begin 2019 liet Arno Bonte, wethouder in Rotterdam voor Duurzaamheid en Energietransitie, al weten dat als Rotterdam niet op tijd overschakelt naar alternatieve en schonere energiebronnen dit kan leiden tot grootschalige energiearmoede. Energiearmoede is een term die wordt gebruikt voor huishoudens waar 10 procent of meer van het inkomen moet worden uitgeven aan de energierekening. Dit draagt er mede aan bij dat de gemeente wil dat heel Rotterdam tegen 2050 helemaal aardgasvrij is.

De wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) is een van de eerste wijken in Rotterdam die de overstap moet maken van aardgas naar een meer duurzame vorm van energie. Het doel van de gemeente is dat heel BoTu voor 2025 aardgasvrij is maar om dit plan te laten slagen is het wel belangrijk dat de bewoners van BoTu goed ingelicht zijn over de energietransitie binnen hun wijk. 

Houria Tourich werkt als milieucoach namens Stichting PAUW om de bewoners van BoTu te informeren over de energietransitie en te helpen bij andere energie-gerelateerde problemen zoals energiearmoede. Zo helpt ze bewoners bij het contact met de energieleverancier voor reparatieverzoeken met bijvoorbeeld een lekkende radiator en geeft ze informatie over energiebesparing. Ze vertelt over haar ervaringen binnen de wijk en waarom het belangrijk is persoonlijk het gesprek aan te gaan met de bewoners van BoTu over de energietransitie.  

Samen met Marieke Grund kwam Houria in 2019 op het idee om namens Stichting PAUW milieucoaches in BoTu op te leiden en in te zetten. Stichting PAUW was origineel opgezet om jongeren zonder startkwalificatie begeleiding te bieden bij het vinden van een baan door ze een stageplek aan te bieden. Daarnaast biedt de stichting nu ook aan vrouwelijke vrijwilligers uit de wijk taal- en milieu-cursussen aan om aan de slag te kunnen als milieucoach.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam