Voor de harddenkende Rotterdammer
UITGELICHTANGB2021110859
Beeld door: beeld: Angeniet Berkers

Nu de gasprijzen extreem aan het stijgen zijn is het belang om over te stappen naar alternatieve vormen van energie drukkender dan ooit. Begin 2019 liet Arno Bonte, wethouder in Rotterdam voor Duurzaamheid en Energietransitie, al weten dat als Rotterdam niet op tijd overschakelt naar alternatieve en schonere energiebronnen dit kan leiden tot grootschalige energiearmoede. Energiearmoede is een term die wordt gebruikt voor huishoudens waar 10 procent of meer van het inkomen moet worden uitgeven aan de energierekening. Dit draagt er mede aan bij dat de gemeente wil dat heel Rotterdam tegen 2050 helemaal aardgasvrij is.

De wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) is een van de eerste wijken in Rotterdam die de overstap moet maken van aardgas naar een meer duurzame vorm van energie. Het doel van de gemeente is dat heel BoTu voor 2025 aardgasvrij is maar om dit plan te laten slagen is het wel belangrijk dat de bewoners van BoTu goed ingelicht zijn over de energietransitie binnen hun wijk. 

Houria Tourich werkt als milieucoach namens Stichting PAUW om de bewoners van BoTu te informeren over de energietransitie en te helpen bij andere energie-gerelateerde problemen zoals energiearmoede. Zo helpt ze bewoners bij het contact met de energieleverancier voor reparatieverzoeken met bijvoorbeeld een lekkende radiator en geeft ze informatie over energiebesparing. Ze vertelt over haar ervaringen binnen de wijk en waarom het belangrijk is persoonlijk het gesprek aan te gaan met de bewoners van BoTu over de energietransitie.  

Samen met Marieke Grund kwam Houria in 2019 op het idee om namens Stichting PAUW milieucoaches in BoTu op te leiden en in te zetten. Stichting PAUW was origineel opgezet om jongeren zonder startkwalificatie begeleiding te bieden bij het vinden van een baan door ze een stageplek aan te bieden. Daarnaast biedt de stichting nu ook aan vrouwelijke vrijwilligers uit de wijk taal- en milieu-cursussen aan om aan de slag te kunnen als milieucoach.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

foto

Nina van Maanen

Stagiair

Nina van Maanen (1997) woont al haar hele leven in Rotterdam. Ze is stadssocioloog en heeft gestudeerd in Utrecht, Rotterdam en Glasgow.

Profiel-pagina
BF3E6A2C-5BEE-4A9B-A869-571A8070916C

Angeniet Berkers

fotograaf

Angeniet Berkers (1985) is een sociaal bewogen fotografe met jarenlange ervaring in de (jeugd)ggz. Met haar camera zoekt ze naar contact en verbinding met mensen die zich soms in kwetsbare posities bevinden. Ze stelt gevoelige onderwerpen aan de kaak en kijkt daarbij altijd naar de menselijke kant van het verhaal. Ze weet dit op een integere wijze te verbeelden en te vertellen.

Profiel-pagina