Ga naar de inhoud

Rechtse concurrenten werden extremer, maar Leefbaar bleef zoals het was — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Afgelopen weekend presenteerde Leefbaar Rotterdam haar partijprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Chris Aalberts analyseert wat er in twintig jaar is veranderd. “Partijen die vroeger dichtbij Leefbaar stonden, als PVV en Forum, zijn extremer geworden, waardoor Leefbaar een gematigder uitstraling kreeg”.

Vers Beton – Laura Hopmans – 20 jaar Leefbaar Rotterdam – 2021
beeld: Laura Hopmans

Het is ironisch om te moeten vaststellen dat de kloof tussen burgers en Den Haag weer even groot is als in 2001 toen de partij werd opgericht, schrijft Leefbaar Rotterdam. In relatieve stilte presenteerde de partij afgelopen weekend haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. 

Dat programma begint met een terugblik naar de aardverschuiving die Pim Fortuyn in 2002 veroorzaakte. Sinds dat jaar kan niemand meer om Leefbaar heen, stelt zij zelf, al heeft de partij maar acht van de twintig jaar bestuurd. Ook in de oppositie zorgde Leefbaar er naar eigen zeggen voor dat de stad niet “teruggleed naar de eindjaren van de vorige eeuw”. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam