Ga naar de inhoud

Rottende kimchi-pannenkoeken bij het Abandoned Attractiepark Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In deze kookrubriek onderzoekt Anneke Kortleve haar stad en welke gerechten daarbij passen. Deze keer bespreekt ze het verlaten Attractiepark Rotterdam van ondernemer Hennie van der Most en kookt bijpassend: kimchi-pannenkoeken.

393A4528 copya
beeld: Florine van Rees

Hoe zou ondernemer en miljonair Hennie van der Most ons, het volk, beschrijven in zijn businessplan? Een voorzet: volk (het; o;) De consumentisten. Massa. Zij die graag patat eten. Overwegende smaakpapil: zoet. Veel lampjes. Smelt bij regen (overkapping).

En ach, dit mensbeeld van Hennie van der Most was eind jaren tachtig een voldoenend mensbeeld voor het slagen van zijn businessplannen, toen het volk kennismaakte met geneugten van de oneindige hoorn des overvloeds van patat en nasi.

Hennie bouwde op basis van dit model een oude fabriek in Slagharen om tot een enorm aqua-pura-party-complex. Een leegstaand ziekenhuis in Almelo werd het eerste (er volgden overigens weinig) all-inclusive hotel van Nederland: Preston Palace. Met indoor kermis, indoor barstraat, indoor zwemparadijs, indoor buitenterras, indoor alles. Je hoeft er niet naar buiten, want binnen is alles er al. Lekker warm en overvloedig als in Marbella.

Hennie kreeg na deze succesnummers de smaak te pakken en ging op zoek naar meer oude meuk waar nog wel wat te maken van viel voor het volk. Een aardappelmeelfabriek bouwde hij om tot Speelstad Oranje, daarnaast zette hij op een veldje oude koelwagons neer, die werden beschilderd als pipowagens: Vakantiepark Oranje.

Een kweekreactor voor kernenergie werd het stralende middelpunt van Kernwasser Wunderland (nu: Wunderland Kalkar), een pretpark waar je all-in patat kan eten en frisdrank kan tappen. Een gascentrale werd omgedoopt tot Funpark Meppen. Een militaire basis werd omgetoverd tot Nordsee Spielstadt Wangerland. Een watertoren werd een restaurant. En verschillende bakkerijen, tapijthallen en distributiecentra herrezen als evenementencentrum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures