Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
393A4528 copya
Beeld door: beeld: Florine van Rees

Hoe zou ondernemer en miljonair Hennie van der Most ons, het volk, beschrijven in zijn businessplan? Een voorzet: volk (het; o;) De consumentisten. Massa. Zij die graag patat eten. Overwegende smaakpapil: zoet. Veel lampjes. Smelt bij regen (overkapping).

En ach, dit mensbeeld van Hennie van der Most was eind jaren tachtig een voldoenend mensbeeld voor het slagen van zijn businessplannen, toen het volk kennismaakte met geneugten van de oneindige hoorn des overvloeds van patat en nasi.

Hennie bouwde op basis van dit model een oude fabriek in Slagharen om tot een enorm aqua-pura-party-complex. Een leegstaand ziekenhuis in Almelo werd het eerste (er volgden overigens weinig) all-inclusive hotel van Nederland: Preston Palace. Met indoor kermis, indoor barstraat, indoor zwemparadijs, indoor buitenterras, indoor alles. Je hoeft er niet naar buiten, want binnen is alles er al. Lekker warm en overvloedig als in Marbella.

Hennie kreeg na deze succesnummers de smaak te pakken en ging op zoek naar meer oude meuk waar nog wel wat te maken van viel voor het volk. Een aardappelmeelfabriek bouwde hij om tot Speelstad Oranje, daarnaast zette hij op een veldje oude koelwagons neer, die werden beschilderd als pipowagens: Vakantiepark Oranje.

Een kweekreactor voor kernenergie werd het stralende middelpunt van Kernwasser Wunderland (nu: Wunderland Kalkar), een pretpark waar je all-in patat kan eten en frisdrank kan tappen. Een gascentrale werd omgedoopt tot Funpark Meppen. Een militaire basis werd omgetoverd tot Nordsee Spielstadt Wangerland. Een watertoren werd een restaurant. En verschillende bakkerijen, tapijthallen en distributiecentra herrezen als evenementencentrum.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) is schrijver, vooral over eten en het leven. Ze woont in Rotterdam en probeert met haar kook- en schrijfproject ‘Condimentariër’ vleeseters ervan te overtuigen dierlijke producten als toevoeging te zien, niet als hoofdbestanddeel.

Profiel-pagina
10547749_10154894484515486_7617606655025449823_o_1000

Florine van Rees

Fotograaf

Florine van Rees (1988) is afgestudeerd als modevormgever en benut haar kennis in de beeldvorming. Met een modische blik benadert ze documentaire onderwerpen in de fotografie. Een samenspel van kleur, contrast, textuur en lijnen staat hierin centraal. Naast haar werk als fotograaf mede-beheert Florine ook het online magazine www.slash-zine.com waar vooral inspiratie gedeeld wordt.

Profiel-pagina