Ga naar de inhoud

Rottende kimchi-pannenkoeken bij het Abandoned Attractiepark Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In deze kookrubriek onderzoekt Anneke Kortleve haar stad en welke gerechten daarbij passen. Deze keer bespreekt ze het verlaten Attractiepark Rotterdam van ondernemer Hennie van der Most en kookt bijpassend: kimchi-pannenkoeken.

393A4528 copya
beeld: Florine van Rees

Hoe zou ondernemer en miljonair Hennie van der Most ons, het volk, beschrijven in zijn businessplan? Een voorzet: volk (het; o;) De consumentisten. Massa. Zij die graag patat eten. Overwegende smaakpapil: zoet. Veel lampjes. Smelt bij regen (overkapping).

En ach, dit mensbeeld van Hennie van der Most was eind jaren tachtig een voldoenend mensbeeld voor het slagen van zijn businessplannen, toen het volk kennismaakte met geneugten van de oneindige hoorn des overvloeds van patat en nasi.

Hennie bouwde op basis van dit model een oude fabriek in Slagharen om tot een enorm aqua-pura-party-complex. Een leegstaand ziekenhuis in Almelo werd het eerste (er volgden overigens weinig) all-inclusive hotel van Nederland: Preston Palace. Met indoor kermis, indoor barstraat, indoor zwemparadijs, indoor buitenterras, indoor alles. Je hoeft er niet naar buiten, want binnen is alles er al. Lekker warm en overvloedig als in Marbella.

Hennie kreeg na deze succesnummers de smaak te pakken en ging op zoek naar meer oude meuk waar nog wel wat te maken van viel voor het volk. Een aardappelmeelfabriek bouwde hij om tot Speelstad Oranje, daarnaast zette hij op een veldje oude koelwagons neer, die werden beschilderd als pipowagens: Vakantiepark Oranje.

Een kweekreactor voor kernenergie werd het stralende middelpunt van Kernwasser Wunderland (nu: Wunderland Kalkar), een pretpark waar je all-in patat kan eten en frisdrank kan tappen. Een gascentrale werd omgedoopt tot Funpark Meppen. Een militaire basis werd omgetoverd tot Nordsee Spielstadt Wangerland. Een watertoren werd een restaurant. En verschillende bakkerijen, tapijthallen en distributiecentra herrezen als evenementencentrum.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures