Ga naar de inhoud

Rotterdam worstelt met zomerscholen — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Impressie van Zomertalent010 (zomer 2021)

Met ruim vierduizend deelnemers was Zomercampus010 in 2020 de grootste zomerschool van Nederland. Maar gemeente, schoolbesturen en gemeenteraad hadden verschillende ideeën over de aanpak van de door corona toegenomen kansenongelijkheid op scholen. Hierdoor verdween het oorspronkelijke doel – werken aan leerachterstanden bij de zwakste leerlingen – steeds verder naar de achtergrond

Dit artikel in het kort:

 • Uit zorg voor de gevolgen van de lockdown op onderwijsprestaties ontstaat bij gemeente en politiek in mei 2020 het plan voor een zomerschool.
 • De gemeente gunt de opdracht voor 2,4 miljoen aan de nieuwe Stichting Zomercampus Rotterdam; uitgangspunt is dat het ministerie van Onderwijs de helft bijdraagt.
 • Schoolbesturen zien geen heil in extra onderwijs in de zomer en stellen geen docenten en gebouwen beschikbaar.
 • Door tijdsdruk en het ontbreken van heldere doelstellingen raken de leerachterstanden steeds verder uit zicht.
 • Een tweede zomerschool kan de hoge verwachtingen van wethouder en gemeenteraad slechts gedeeltelijk waarmaken.

Een duidelijke probleemanalyse ontbreekt eind april 2020, toch is de oplossing al snel in zicht. Het is het begin van de pandemie, de scholen in Rotterdam zijn dicht en de zorgen over de leerachterstanden nemen toe. Het thuisonderwijs maakt de kansenongelijkheid groter, waarschuwen deskundigen. Op de Coolsingel denkt de afdeling Onderwijs na over de tijd na de lockdown. Er zijn plannen voor een zomerschool om de leerkloof te dichten, een wens die ook blijkt te leven bij de gemeenteraad.

Die zomerschool komt er in 2020, de grootste zomercampus van Nederland zelfs. Zo’n 4500 kinderen, voornamelijk basisscholieren, doen mee aan een programma met sport, cultuur en taal. Maar ondanks de grote ambities haalt Rotterdam er met name wat betreft de leerachterstanden niet alles uit wat erin zit, blijkt uit een evaluatie aan het einde van 2020. Lof is er in het evaluatierapport voor de korte tijd waarin het programma in elkaar is gezet en het grote bereik. De onderzoekers constateren dat veel kinderen in de basisschoolleeftijd “een inspirerende en uitdagende” invulling van een deel van de zomervakantie hadden. Een bijdrage van de zomerscholen aan het wegwerken van onderwijsachterstanden vond Sardes echter niet. 

Wat ontbrak was een duidelijke doelstelling, volgens de evaluatie cruciaal voor het slagen van een zomerschool. “De kwaliteit van het programma en de uitvoering hadden hoger kunnen zijn”, luidt de conclusie van de onderzoekers. 

Het programma bestond uit tien dagdelen, waarbij in de ene helft werd gewerkt aan een schoolkrant en de andere helft bestond uit lessen sport en cultuur. Voor dat programma werden onderwijssubsidies gebruikt van gemeente én het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). 

De steun van OCW was nadrukkelijk bedoeld voor het inhalen van verloren leertijd. Aan deze vereiste kwam het programma niet tegemoet. Waarom verdwenen de leerachterstanden, ondanks de forse geldinjectie, uit zicht? 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

  • Wetenschap en onderwijs

  Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

 • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

  • Wetenschap en onderwijs

  Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

 • Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt”

  • Wetenschap en onderwijs

  Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures