Ga naar de inhoud

Soms is iets nieuws gewoon geweldig

Onze columnist Elfie Tromp was bij de opening van het nieuwe Depot en is kinderlijk onder de indruk. 

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

Ik ben maar een simpele ziel. Als iets glimt, ben ik al snel onder de indruk. En glimmen, dat doet het Depotgebouw. Glimmend glimlachen ook de medewerkers bij de entree, glimmen doen ook de wangen van het opgedofte publiek dat zich in de openingsweek vergaapt aan het Depotgebouw. Even is het Rotterdams chagrijn, die grootstedelijke achterdocht, verdwenen.

Als Abeltje in zijn vliegende lift staar ik naar de glazen constructie die me naar boven zoeft en ik bewonder het uitzicht om mij heen, zoveel meter boven de grond. Voor het eerst in lange tijd ben ik weer kinderlijk verbaasd dat we dit als mensen zomaar kunnen, zulke grote constructies bouwen. Achteloos heb ik flats bezocht. Verveeld door bibliotheken met talloze verdiepingen geslenterd. Gegaapt in de zoveelste Rooms-Katholieke kerk. Maar maak de muren doorzichtig en je ziet ineens weer het wonder van architectuur.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Schrijfslippertje ? : De musea, die we hebben, halen tot NOG toe nette bezoekersaantallen.
  Zelf ben ik er nog niet uit, of ik de bloempot mooi vind, of niet. Overigens heb ik hetzelfde met de Markthal.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Wat als we het concept van een Nationaal Park loslaten op de stad?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Mark Cridge, directeur van de National Park City London Foundation, weet: ook steden kunnen ecologisch extreem divers zijn. Dus waarom zouden zij niet het predikaat Nationaal Park verdienen? Teun van den Ende sprak Cridge over opnieuw verbinden met de natuur en de belangen van gemeenschappen daarbij.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures