Ga naar de inhoud

Vanaf vandaag staan (bijna alle) artikelen op Vers Beton achter een betaalmuur

Voortaan verschijnen de grotere artikelen op Vers Beton achter een betaalmuur. Je kunt deze artikelen alleen lezen als je lid bent van Vers Beton. In dit artikel legt hoofdredacteur Eeva Liukku uit waarom we deze stap hebben gezet.

betaalmuur_Vers_Beton
beeld: Jowan de Haan

Sinds 2018 is het mogelijk om Vers Beton als supporter financieel te ondersteunen met een maandelijks of jaarlijks bedrag. Sindsdien hebben ruim 1000 trouwe lezers en volgers zich bij ons aangemeld. Dat is natuurlijk een fantastisch aantal, maar het is niet voldoende voor een volwaardige bedrijfsvoering, of groei van onze organisatie. Daarom hebben we besloten om aan één knop te draaien die we tot nu toe nog niet hebben gebruikt: de grotere artikelen komen voortaan achter een betaalmuur te staan en zijn dan exclusief toegankelijk voor abonnees. Dat betekent dat je de banners bij bepaalde artikelen niet meer weg kunt klikken – zoals tot nu toe altijd het geval was.

Waarom doen we dit? We weten dat er mensen en organisaties zijn voor wie onze verhalen belangrijke informatie bevatten. We worden regelmatig gemaild door onderzoekers en docenten die geïnteresseerd zijn in onze artikelen. We weten dat als we iets aankaarten over gemeentebeleid in een artikel, dat ambtenaren er de volgende dag over vergaderen. En sommige van die verhalen komen tot stand na maanden werk. Vers Beton is van waarde voor deze stad en deze stad is van grote waarde voor Vers Beton.  

We blijven toegankelijk

Toch vinden we het een duivels dilemma. We leven in een stad waar veel mensen met een kleine beurs moeten rondkomen. We werken daarom aan manieren om onze artikelen toch toegankelijk te houden. Zo lees je ons de eerste maand gratis en kun je bijvoorbeeld op een computer in Leeszaal West onze artikelen lezen zonder betaalmuur. Abonnees krijgen daarnaast de mogelijkheid om de artikelen te delen met vrienden. We bieden ook bedrijfsabonnementen aan. Als bedrijf of organisatie kun je ons helpen om Vers Beton toegankelijk te maken voor jouw publiek, werknemers en achterban. 

Want ons werk moet wel ergens van betaald worden. Het is in de (online) journalistiek met het wegvallen van de advertentiemarkt lange tijd een race to the bottom geweest – journalistiek werd gratis weggeven, tarieven voor freelancers daalden tot een dieptepunt. Dat is geen gezonde situatie voor de samenleving – daarmee staat de functie van waakhond van de democratie onder druk. Wij proberen ook ons steentje bij te dragen om dit tegen te gaan. 

Het is niet toevallig dat lezersinkomsten voor ons de belangrijkste financiële basis vormen. In plaats van bijvoorbeeld externe geldschieters met eigen belangen, is lezersgeld het meest onafhankelijke, publieke geld dat er is. Op deze manier kunnen we kritisch schrijven over actuele ontwikkelingen, onafhankelijk onderzoek doen naar misstanden en complexe dossiers, een stem geven aan Rotterdammers die weinig gehoord worden – vanuit het belang en perspectief van Rotterdammers. Het enige belang dat telt. 

Wij brengen onafhankelijke verhalen voor een eigenzinnig en eerlijk Rotterdam dankzij onze lezers. Heb je een warm hart voor journalistiek over Rotterdam? Word dan lid van Vers Beton.

Wil je onbeperkt onze artikelen lezen?

Ja, ik word nu lid!

Wat gaat dit betekenen?

Niet álles gaat achter een betaalmuur. Columns, opinies en kortere artikelen blijven voor iedereen toegankelijk. Maar de grotere verhalen, denk aan achtergronden, analyses en onderzoeken, zijn voortaan alleen te lezen als je een abonnement hebt. 

Je wordt lid van Vers Beton voor 7,50 euro per maand en de eerste maand lees je ons gratis (of nouja, voor 1 cent). Je kunt ook meteen voor 75 euro een heel jaar lid worden.

Was je al supporter van Vers Beton? Dan verandert er voor jou voorlopig niets. Je betaalt hetzelfde bedrag waar je je voor hebt ingeschreven. Het wordt wel gebruiksvriendelijker. Je kunt nu via ‘mijn account’ je facturen downloaden en je gegevens aanpassen. Als je een artikel wilt lezen moet je dus voortaan wél inloggen met je bestaande account. Ben je je wachtwoord vergeten? Klik dan hier en gebruik je e-mailadres waarmee je je hebt ingeschreven. Blijf je problemen hebben? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Er is een extra voordeel voor leden: jij kunt als lid de artikelen die achter een betaalmuur staan, delen met je vrienden. In de wekelijkse nieuwsbrief voor leden staan links naar de artikelen die de betaalmuur omzeilen. Deze links kun je delen, of de hele nieuwsbrief doorsturen. Zo help je mee onze verhalen toch toegankelijk te houden voor meer mensen. Ontvang je de speciale leden-nieuwsbrief niet? Schrijf je dan hier in.

Deel Vers Beton met je collega’s of achterban

Heb je een bedrijf of organisatie en wil je een groepsabonnement afsluiten? Dat kan! Neem dan contact op met onze uitgever Hilde Westerink: [email protected] en vraag naar de mogelijkheden.

Word lid van Vers Beton!

Lees onbeperkt artikelen voor €7,50 per maand, de eerste maand is gratis

Ja, ik wil onbeperkt lezen

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures